Van KJA: Milyonların iradesi Öcalan'a tecrit sona ersin

Van KJA bileşenleri, "Önderliğime, toprağıma, özgürlüğüme sahip çıkıyorum" şiarıyla başlatılan kampanya çerçevesinde kitlesel basın açıklaması düzenledi. Hükümete seslenilen eylemde, tecridin derhal sona erdirilmesi istendi.

Van KJA bileşenleri tarafından "Önderliğime, toprağıma, özgürlüğüme sahip çıkıyorum" şiarıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Van’da Fegiyê Teyran Parkı'nda basın açıklaması yapıldı. Eyleme DBP İl Eş Başkan Vekili Nazmiye Acar,  HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan,  ilçe belediye eş başkanları, KJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve halk katıldı.

DBP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Rojbin Bor, ülkenin ve halkların hiç olmadığı kadar karanlık bir dönemden geçtiğini söyledi. Bor, şunları söyledi: "Askeri darbe ve sivil darbenin iç içe geçtiği, iktidar savaşına zemin yapıldığı ve demokratik seçenek imkanlarının yok edilmeye çalışıldığı bir kaos tercih ediliyor. Kaosun tercih edilen bir yönetim şekli olduğu anlaşılmaktadır. Kaos yönetimi ile esas hedeflenen şey, sürdürülemez düzeye gelmiş kirli savaşı örtbas etmek, demokratik çözüm olanaklarını yok etmek ve ulusal, uluslararası kamuoyunda meşruiyetini yitirmiş hükümeti, Cumhurbaşkanı'nı mağduriyet temelinde güçlendirmektir. Darbe girişiminin bastırılmasından sonra, Cumhurbaşkanı'nın Kürt sorununa, demokratik kriterlere ve demokratik çözüm imkânlarına karşı aldığı tavır ve ortaya çıkan darbe karşıtı gösterilerin temsil ettiği militarist içerik bizleri kaygılandırmaktadır."

'HÜKÜMET GAYRİCİDDİ!'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği ile ilgili ciddi kaygılar taşıdıklarını kaydeden Bor, Öcalan'ın Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşmadığı sürece bir darbe mekaniğinin var olacağını ve harekete geçeceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

"Türkiye askeri ve sivil darbe sistematiğinden ancak Kürt sorununun demokratik çözüm yöntemi sayesinde kurtulabilir" diyen Bor, "Bu kaotik yönetim yerine demokratik çözüm sürecini temsil eden Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve demokratik, barışçıl siyaset yönetimlerin inşa sürecinin başlatılması gerekmektedir. Ancak hükümetin Sayın Öcalan’ın can güvenliği ile ilgili kaygı ve uyarılara verdiği cevap gayriciddi ve endişe vericidir" şeklinde konuştu.

Kadınların, gençlerin ve halkın yoğun biçimde taşıdığı bu kaygının ciddiye alınmamasının sonuçlarının tahmin bile edilemeyeceğini vurgulayan Bor, şöyle devam etti: "Bu temelde, hükümetin en kısa sürede Sayın Öcalan ile görüşme imkânını sağlaması ve Kürdistan ve demokratik kamuoyuna tatmin edici açıklamada bulunması gerekmektedir. Sayın Öcalan ile görüşme sağlanıncaya ve Kürt halkının, demokratik kamuoyunun kaygıları ciddiyetle giderilene kadar KJA olarak  kadın kurum, bileşen ve yapılarımızla birlikte sesimizi, tavrımızı ve eylemlerimizi yükselterek devam ettireceğiz.”

KAMUOYUNA ÇAĞRI

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe de eylemdeki konuşmasında şunları söyledi: “ Sayın Öcalan milyonların iradesidir. Sayın Öcalan’a yönelik bu yaklaşım kabul edilemez. Tüm hukuki ve insani hakları elinden alınmış olan Sayın Öcalan konusunda tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.”