YJŞ Çarşema Sor bayramını kutladı

YJŞ Komutanlığı, Êzidîlerin kutsal Çarşema Sor bayramına ilişkin kutlama mesajı yayınladı.

Açıklamada, Mezopotamya toprakları bütün inanç ve halkların özgürce birlikte yaşadığı ve saygı duyduğu bir gerçekliğe sahip olduğu kaydedilerek, “Mezopotamya topraklarında, Kürt, Arap, Ermeni, Suryani ve Êzidî toplulukları birlikte barış ve kardeşlik içerisinde yaşamışlardır” ifadelerine yer verildi.

“Önder Apo, Çarşema Sor bayramının tarihte önemli ve kutsal bir yere sahip olduğunu belirtmektedir” denilen açıklamada devamla şunlar kaydedildi: “Êzidî inancına göre Nisan ayının üçüncü çarşambası yaradılış günü olarak kabul edilir. Êzidîler için yeni gün anlamına gelen bugünde Melekê Tawis yer yüzüne iner ve yaradılış tamamlanır. Bütün bayramlar gibi Çarşema Sor bayramı da mutluluk ve huzur günü olarak kutlanır. Bugünde Êzidîler bütün günahlarını affeder ve affettirirler. Kötülük yerine alçak gönüllüğü, iyiliği, eşitliği ve kardeşliği geliştirirler.

Êzidî halkının tarih boyunca Fermanlardan geçtiği, baskılarla yüz yüze kaldığı ve son olarak da 73’üncü Ferman DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada devamla şunlar belirtildi:

“Ancak dışarıdan ve içeriden yapılan baskılara rağmen halkımız her yıl Çarşema Sor bayramını kutlamaktadır. Bizlerde YJŞ güçleri olarak, bu kutsal günü hala DAİŞ çeteleri elinde esir olan Êzidî kadın ve çocuklarına kutluyor, Çarşema Sor bayramının Êzidî halkı ve tüm halkların özgürlük günü olacağının sözünü veriyoruz. Bu vesileyle halkımıza verdiğimiz özgürlük sözünün bir kere daha yineliyoruz.

Yurtdışındaki Êzidî halkının topraklarına geri dönerek, Şengal’in özerkliğini inşa etme sürecine ve YBŞ-YJŞ saflarına katılarak Êzidxanı savunmaya çağırıyoruz. Bu yaklaşım ve inançla halkımızın geleceği garanti altına alınabilecektir. Bu vesileyle Çarşema Sor bayarımın bir kere daha Êzidîlere ve tüm halklara kutluyoruz.”