YJA STAR’da buluşan iki kardeş

40 yılını doldurmuş bir özgürlük davası. Artık aynı aileden katılanlara rastlamak; aynı mevzilerde düşmanla çarpışanları görmek mümkün. YJA STAR gerillası Dîrok Cudi ve ablası gibi…

Kürdistan özgürlük mücadalesi 40 yılını geride bırakırken on binlerce evladını da bağrına aldı. Fedakarlık, özveri ve inatla sonuna kadar inandılar; hiç tereddüt etmeden her türlü bedeli verdiler. Ardılları da aynı rotada hiç tereddütsüz yürümeye devam ediyor. Bugün artık ablaları, ağabeyleri, anneleri, babaları özgürlük saflarına katılmış pek çok savaşçı var. Aynı mekanlarda, aynı aile çevresinden katılanlara rastlamak; aynı mevzilerde, yan yana düşmanlarıyla çarpışanları görmek mümkün. YJA STAR gerillası Dîrok Cudi de üç yıl önce katıldığı saflarda ablasıyla buluşmanın onurunu yaşayanlardan.

Uzun zamandan sonra Kürdistan dağlarına yolculuğumuz tekrar başladı. Kışın ilk günlerini yaşadığımız bugünlerde doğa adeta kartpostal modunda. Bir yandan sisler içinde kalmış kar kaplı tepeler, diğer doğanın döngüsüne feda olmuş sarı yapraklar. Büyük bir özlem patika yollardan, sarp yamaçlardan geçiyoruz. Her yerde bir anı, her anıda stranlara konuk olan Kürdistan dağlarının yiğit evlatlarını takip ediyoruz. Hikayelerini ve biriktirdiklerini anılarını dinliyorum.

BİRİ QAMIŞLO’DAN, DİĞER NUSAYBİN’DEN

Dîrok Cudi, 2015’te Mardin’den katılan ablasının ardından PKK saflarına Qamişlo’dan dahil olan bir YJA STAR gerillası. Dîrok Cudi, önce sömürgeciliğin parçaladığı Kürdistan’ın iki parçası arasında parçalanan aileye işaret ediyor: “Qamişlo ve Nusaybin aynı ailelerin üyelerinin yaşadığı Kürdistan kentleridir. Bizim ailemizden de bazıları hem Qamişlo’da hem de Nusaybin’de yaşıyor. Ablam küçük yaştayken dayımlar yanına aldılar. Kürdistan’a çizilen sınırlar birbirimizi görmemizi engelliyordu, özlemlerimizi artıyordu. Aynı topraklarda ayrı yaşamak, özlemlerle büyümek, çok acı.”

ABLAM BU SINIRLARI TANIMADI

 “Ablam bu sınırları kaldırmak için 2015’te PKK saflarına katıldı” diyen Cudi, katılımını duyduğu zaman gururlandığını,  büyük moral aldığını belirtiyor. Cudi, şöyle devam ediyor: “Onun yolunda giderek kavuşmak istedim. Kararım böyleydi ama fırsat bulamadım. Gerilla saflarına katılana kadar bulunduğum yerde halkım için bir şeyler yapayım diyerek, YPJ saflarına katıldım. Yaklaşık iki yıl Rojava Devrimi’nde bir YPJ savaşçısı olarak görev aldım. 2017’de özlemlerime kavuşmak için bulduğum ilk fırsatta gerilla saflarına dahil oldum.”

ANLATILMASI ZOR BİR DUYGU

Yaklaşık bir yıldır Kürdistan dağlarında olan YJA STAR gerillası Dîrok Cudi, aynı aileden katılmanın, aynı mevzilerde çatışmanın farklı bir duygu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kürdistan dağları ve Kürdistan gerillasının yoldaşlığı farklı. Müthiş bir iradeyi ve bağlılığı gördüm. Bu bir yıl içerisinde PKK içerisinde benim gibi aynı aileden katılan birçok arkadaş var. Kimi annesiyle, kimi babasıyla, kimi abisi, kimi kız kardeşiyle aynı saflarda mücadele yürütüyor. Aynı aileden katılmak, aynı mevzilerde düşmana karşı savaşmak, anlatılması zor bir duygu. Ben şimdi bu duyguları yaşıyorum.”

AĞIR VE ÇETİN BİR SÜREÇ

YJA STAR gerillası Dîrok Cudi, Kürtler ve Kürdistan için ağır ve çetin bir süreçten geçildiğini hatırlatarak, şunları vurguluyor: “Bir taraftan Önderliğimize yönelik ağır tecrit koşulları daha da ağırlaştırılıyor. Ülkemize ve halkımıza yönelik her gün faşist saldırılar düzenleniyor. Halkımız katlediliyor, dağlarımız yakılıyor. Böylesi bir süreçte sessiz kalmak, bir şey yapmamak olmaz. Topyekûn faşist saldırılara karşı topyekûn katılımların gerçekleşmesi gerekiyor. Böylesi bir dönemi yaşıyoruz. Özgürlüğün yolu Kürdistan’dan geçiyor.”

Başka gerillaları dinlemek için yolumuza devam ediyoruz.