YJA STAR gerillalarının 30 Haziran hazırlıkları

Şehit Rojin Gewda Akademisi Operasyon Okulu gücündeki YJA STAR gerillalarının 30 Haziran’da yapılacak Zîlan anması hazırlıklarını izledik.

Mart ayının sonlarına doğru ‘Şehit Rojin Gewda Operasyon Okulu’nun kapanışına denk geliyoruz. Daha doğrusu kapanış çoktan gerçekleştirilmiş fakat okulun olduğu özgün kamp alanına doğru yaklaştığımızda içimizde bir sevinç beliriyor, ‘yetiştik’ diyebiliyoruz ama öyle olmadığını çok sonra anlıyoruz. Hem de çekimlerimizi bitirdikten, kameralarımızı toparladıktan sonra...

İzleyenler arasında YJA STAR komutanlarndan Emine Erciyes’in yanı sıra Têkoşîn Toprak, Raperîn Engizek’i de gördüğümüz için ‘kesinlikle akademi kapanışı moral etkinliği’ demiştik. Skeçler, uzun süren ve özenle hazırlanılmasına önem verilmiş olduğu her halinden belli olan dans gösteriminin arka plan hazırlıkları da göz dolduruyordu. YJA STAR gerillaları teker teker birbirlerinin saçlarını hazırlıyor, örük yapmış olanlar örüklerini açıyor, tek başına bu işin altından gelemeyenlere yanındaki arkadaşı yardımcı oluyor, saçlar dağınık hale getiriliyor ve hep bir elden mor flarları birbirlerini saçlarına iliştirmeye çalışıyor. Aynı renkteki flarlardan birer parça her iki ellerine de bağlamayı ihmal etmiyorlar. Bunun için ‘operasyon okulu lojistikçisi’ koşturup duruyor. Hazırlar. Müzik başlıyor ve dans. Arada fiziksel olarak daha önce hiç dans etmediğini ya da halay çekmediğini düşündüğünüz en fazla iki figür şaşırtmacası oluyor fakat bunun dışında neredeyse mevsimsel bir uyum gibi gözleri dolduruyor koreografi.

Tiyatral gösterim, perde arkasında hazırlanırken makyaj seçimi de dikkat çekiyor. Temsili beyaz sakal için beyaz bir çuvalın ipleri sökülerek sakal haline getirilmiş; siyah sakal için ise sönen ateşten arta kalan isin yüze sürülmesi tercih edilmiş. Doğal koşullara göre epey profesyonelce bir makyaj seçimi.

BU BİR MORAL HAZIRLIĞI

Tüm gösterim sona erdiğinde, alkışın olmaması merak uyandırıyor. Bir gerilla, ‘Heval nasıl olmuş?’ diye soruyor. Tepki yok. Diğer izleyenlere dönüp ‘Eleştiriniz, öneriniz, ekleme yapabileceğimiz bir yer var mı?’ diye soruyor. işte bu sorudan sonra anlıyoruz ki bu bir prova. Önce renk vermemeye çalışıyoruz fakat ‘Bu moral etkinliği değil miydi? sorumuza, ‘Hayır, biz kapanış moralimizi yaptık. Akademi gücü operasyon gücü olduğu için olası operasyon için şimdilik bir aradayız, eğer olursa takviye bir güç olarak hazır bekliyoruz. Ee, o zamana kadar da zamanı değerlendirelim istedik, 30 Haziran Zîlan arkadaşın şehadet yıl dönümü anmasına hazırlanıyoruz’ yanıtını alıyoruz.

Şehit Rojin Gewda Akademisi Operasyon Okulu gücündeki YJA STAR gerillaları şimdi ‘olası operasyonlar için’ Kürdistan’ın hangi alanlarındadır bilmiyoruz. Bu genç kadınların bunca emek sarf ederek hazırlığını gerçekleştirmiş oldukları 30 Haziran moral etkinliği görüntülerini paylaşıyoruz.