YPS JİN, Şehit Zeryan’ı andı

YPS JİN Koordinasyonu, 28 Mayıs 2016’da Şırnak’taki öz yönetim direnişlerinde yaşamını yitiren Zeryan Deniz Amed kod adlı Ayşegül Kaçar’ı andı.

YPS online’de yayınlanan YPS JİN Koordinasyonu açıklamasında, halkların tarihinde özgrülük için büyük bedellerin ödendiği yılların, o toplumun gururla dolduğu yıllar olduğu dile getirildi.

“Bir toplumu toplum yapan, bir arada tutan, ona mücadele etme gücü veren de bu gururla bakılan ve anılan yılların ta kendisidir” denilen açıklamada şunlar belirtildi: “Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile geçen 40 yılı aşkın mücadele dönemi baştan aşağı bu süreçlerle doludur. Hele hele tarihin bir halk şahsında karanlığa gömülmek ve teslim alınmak istendiği bir döneminde ortaya çıkan, tepeden tırnağa direnenlerin ve kazananların öyküsü haline gelen öz yönetim direniş mücadelesi böyle tarihsel bir eşik niteliğindedir. Bu eşik özgür yaşama giden eşikten başka bir şey değildir.

Her tarihi dönemin olduğu gibi bu dönemin de kahramanları, tarih yazanları vardır. Ortaya çıkan direnişe mesken olan her köşe başında hayat bulan onlarca kahramanlık öyküsünün mimarları halkımızın, direnen Kürt kadınının, yine Kürt gençliğinin ta kendisi olan YPS ve YPS JİN direnişçileridir. Özellikle Kürt kadını şahsında tekrar tekrar dile gelen yüz yıllar öncesinden süren ve onlarca YPS JİN savaşçısının ruhunda somutlaşan, ‘teslim olmama tutumu’ kazanmanın en etkili silahı olmuştur. Özellikle Zeryan yoldaş gibi yoldaşlarımız bin yılların geleneğini sürdürürcesine özgürlük uğruna, vatan uğruna, onur ve şeref uğruna büyük bir savaşçı ve komutan gibi yaşayan ve öyle hayata elveda diyen bir tavrın sürdürücüsü olmuştur. Direniş mücadelesinde her sözüyle, her tavrı ile gerektiğinde öfkelenen gerektiğinde bir gülümsemeyle kucaklayan yoldaşlığıyla tarihin bu döneminde kendini bir çizgi haline, bir özgürlük ve özgürlük savaşçısı çizgisi haline getirmiştir. Şırnak’ta direnen her savaşçının yüreğinde Zeryan yoldaştan alınmış büyük bir cesaret vardır. Sokak sokak her mevzide savan direnişçi sırtını Zeryan yoldaşa dayamıştır. Tüm saldırıların en önünde, gözünü bile kırpmadan aşkla düşmanının üstüne yürüyen YPS JİN üyesi her kadın savaşçı onun ışığıyla yürümüştür.

Zeryan yoldaş Şırnak’ta, yalnızca direniş alanlarında değil, özgürlük mücadelesi ile coşkuyla tanıştığı o ilk yıllardan, Kürdistan dağlarını adım adım, heyecanla, yüreğinde kavganın her türden gururunu ve onurunu taşıyarak dolaştığı her vakitte, hayata anlamın o büyük değerini verircesine cesur ve kadınca soluk aldığı her an, yoldaşları için bir bayrak olmuştur. İyi ve güzele dair tüm hikayaleri anlatan, doğru ve adil tüm değerleri temsil eden, nereden geldiğinin ve kim olduğunun işaretleri ile dolu bir bayrak gibi yaşamıştır. Yoldaşlarının ona olan bağlılığı, onun ardından hayatları pahasına yürüyüşü tam da bu nedenledir.

Şahadetinin birinci yılını doldurduğu tam da bugün, ardında davanın yükünü sırtlayan tüm yoldaşları yine Zeryan’ın ardı sıradır. Özgürlük için savaşan tüm savaşçı kadınlar bugün de Zeryan’ın ardı sıradır. Zeryan’ın ardında olmaktan dolayı gururlu, Zeryanca kavgaya tutuşmakta kararlı ve Zeryan’ın ardından zaferle yürümekten geri durmaz konumdadır. Bu temelde şahadetinin birinci yıl dönümü vesilesiyle onu ve onun şahsında tüm direniş şehitlerimizi saygıyla anıyor, geleceği onlara verdiğimiz intikam sözümüzün sıcaklığıyla karşılayacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”