YPJ Komutanı: Reqa’nın özgürlüğü yakın

YPJ Komutanı Klara Reqa, Reqa hamlesine dikkat çekerek, "Direniş ve verilen emek doğrultusunda diyebiliriz ki, hamle hedeflendiği başarıya doğru ilerliyor şehrin yüzde yetmişi QSD savaşçılarının eline geçmiş durumda" dedi.

Fırat’ın Gazabı Hamlesi'nde savaş koordinesi olarak yer alan ve aynı zamanda Reqalı olan YPJ Komutanı Klara Reqa, hamlenin geldiği son aşama, YPJ'nin hamledeki önemi ve kurulan Suriye Kadın Meclisi'ne yönelik ANF'nin sorularını yanıtladı.

'HAMLE HEDEFLEDİĞİ BAŞARIYA DOĞRU İLERLİYOR'

Reqa hamlesi dördüncü ayında devam ediyor. Güçleriniz şehrin büyük bölümünde kontrolü sağladı. Hamlenin gidişatına yönelik ne söyleyebilirsiniz?

Bu hamlenin başlamasından ilerlemesine kadar, şimdiye kadar hedefledikleriyle, her ne kadar şehir tümden özgürleşmemişse de, hamle boyunca gösterilen direniş ve verilen emek doğrultusunda diyebiliriz ki hamle hedeflendiği başarıya doğru ilerliyor. Özellikle hamlenin bu son süreçlerini değerlendirecek olursak, eski suriçi tümden özgürleştirildi, yine birkaç gündür en çok çatışmaların yaşandığı alan, Vatan Hastanesi (meşva wetani) ve Harun Reşid Parkı etrafında yaşanıyor. Diyebiliriz ki şehrin yüzde yetmişi QSD savaşçılarının eline geçmiş durumda.

'DAİŞ'İN TÜM TAKTİKLERİ BOŞA ÇIKARILIYOR'

Hamle boyunca en çok nasıl sıkıntılar yaşadınız?

Elbette yaşanan bazı sıkıntılar oldu. Çünkü şehir savaşı kırsal gibi değil. Şehirde yaşanan savaş Reqa'nın çöl bölgelerindeki gibi yaşanmıyor. Köylerde verilen savaş farklıydı. Ancak Reqa gibi bir şehirde özellikle yıllardır DAİŞ çeteleri büyük hazırlıklarını yapmışlardı. Bu da bazı zorlanmaları kendisiyle getirdi. Birçok değerli arkadaşımız bu hamlede şehadete ulaştı. DAİŞ birçok taktiği bize karşı kullandı.

DAİŞ size karşı nasıl bir savaş tarzıyla savaşıyor?

Kimse QSD savaşçılarının Reqa'ya girebileceğini ve Reqa'da başarıyla ilerleyeceğine inanmıyordu. Fakat, QSD savaşçıları Reqa'ya girdikten sonra özellikle birkaç mahalle aldıktan sonra DAİŞ çetelerinin bir çok denemeleri oldu. Bir süre üst üste şiddetli saldırılar gerçekleştirdi. Şimdi onların elinde kalan tek taktikleri canlı bomba saldırılarıdır, yine bomba yüklü arabalarla saldırıyorlar. DAİŞ'in Reqa'nın her yerinde hazırlıkları var. Gittiğimiz her sokakta, her evde bu hazırlıklarıyla karşılaşıyoruz. Elektirikle çalışan otomatik silahlar yapmışlar. Yine mayınlamadan tünellere kadar çok fazla hazırlık yapmışlardı. Fakat şunu söyleyebiliriz, tüm hazırlıklarına rağmen ve tüm saldırılarına rağmen, şimdi şehrin yüzde otuzu kalmış durumda. Bu şekilde çatışmalar devam ediyor. 

Hamle daha ne kadar sürebilir?

Biz şimdi ne zaman biter, direkt bir tarih veremeyiz. Çünkü savaşta birçok ihtimal vardır. Belki bir ayda biter, belki iki ayda biter. Fakat kısa bir sürede Reqa halkımıza, Reqa'nın özgürleştirilmesi müjdesi verilecek.

'KADINLARIN KATILIMI BİZE MANEVİ GÜÇ VE MORAL DE VERDİ

Reqa hamlesine birçok yerden kadınlar katıldı. Bunun YPJ olarak size nasıl bir etkisi oldu?

Dediğimiz gibi bu hamlede büyük bir direniş ve emek verildi. Ancak bu hamlede en çok dikkat çeken ve bu hamlenin başarıyla ilerlemesini sağlayan ruh ise YPJ'nin katılımı oldu. Fırat'ın Gazabı Hamlesinin başından şimdiye kadar YPJ büyük bir moral ve manevi ruh ve tarihi bir bilinçle bu hamlede rolünü oynadı. Sadece YPJ değil, kırsal savaş sürecinde de ve şehir hamlesi sürecinde de yüzlerce genç Arap kadını katıldı, bölükleri oluşturuldu; yine birçok azınlıktan kadınlar katıldı, dış ülkelerden enternasyonalist kadınlar hamleye katıldılar. Elbette bizim açımızdan hem tarihi olarak ve hem de manevi olarak önemliydi. Özellikle ulusal birlik açısından, yine cins birliği açısından, özellikle cins kimliğini oluşturmak açısından önemli bir rolü vardır. Bu bizim için bir güç oluşturdu.

'REQA TÜM KADINLARIN ALINAN İNTİKAMI OLACAK'

YPJ, Reqa hamlesi başlarken "Reqa kadın eliyle özgürleşecek" demişti. Neden özellikle Reqa?

Neden Reqa şehri diye birçok defa soruluyor, biz Reqa hamlesine başladığımızda o zaman da söyledik: Reqa hamlesi kadın eliyle özgürleşecek. Bu esas üzerine aktif rol oynadı ve ağır bedeller de verildi. Birçok öncü arkadaşımız, komutan arkadaşımız dinlenmeden, yorulmadan, gözlerini kırpmadan DAİŞ mevzilerinin üzerine gittiler, ve şehadete ulaştılar. Onlardan biri Şevin arkadaşımızdı, Zozan ve Sozdar arkadaşlarımız ve birçok komutan kadın arkadaşımız, hamleye öncülük eden ve hamlenin büyük bir ruhla başarıya ulaşmasını sağlayan arkadaşlarımız vardı. Bu da kendisiyle birlikte hamlede intikam ruhunun daha güçlü olmasını sağladı. Özellikle YJŞ'nin hamlede yer alması gerçekleşti. Gelen YJŞ'li savaşçılar içinde DAİŞ çetelerinin eline esir düşen Êzidî kadınları da vardı. Neden Reqa şehri kadın eliyle özgürleşecek, denildi. Çünkü, DAİŞ çeteleri Şengal'e saldırdıklarında 'ilk kadına saldırın' denildi. Tıpkı ortaçağda ve binlerce yıldır, kadının güçsüz kendini savunamaz olduğunu görmeleri ve kadının her zaman ganimet olarak görülmesi ve bugün egemen zihniyetin en zirveye ulaşması olarak DAİŞ şahsında herkesin gözü önünde canlı bir şekilde gerçekleştirildi. On yaşındaki çocuktan yetmiş yaşındaki yaşlıya kadar hepsine el attılar, bunlar işkencelerden geçirildiler, en trajik olan da binlerce Êzidî kadın Reqa'ya getirilip köle pazarlarında satıldı. Katledildiler ve işkencelerden geçirildiler. Bu YPJ olarak bizim için intikam nedeni oldu. Bu nedenle diyoruz ki Reqa şehri kadın eliyle özgürleşecek. Bu Şengalli kadınların intikamı olacak. El atılan her kadının intikamı olacak.

'BARBARLIĞI VE EGEMENLİĞİ ÖLDÜRÜYORUZ'

Egemen zihniyetin en zirvedeki halini şimdi DAİŞ temsil ediyor. Bu nedenle biz Reqa hamlesine başladığımız zaman, bir deklarasyonla açıklama da yapmıştık. Bizim için özgürleştirilen her bir kadın, bir toplumun özgürleşmesidir diye. Çoğu zaman bu soru soruluyor, kadının silah kaldırması ve ordusu nasıl olacak... YPJ'nin tüzük ve programı da ortadadır. Yeni oluşturulan bir toplumun örneğini teşkil ediyor. Ahlaki ve politik ilkeler üzerine kurulan bir toplum, ekolojik, politik ve cinslerin eşitliğini esas alan bir toplum. Sadece intikamını almak için silah kaldıran kadından ziyade, en önemlisi YPJ'nin savaşırken kendisine esas aldığı ideoloji ve felsefe bizim için önemlidir. Çünkü bu felsefe ve ideoloji olmazsa, o zaman YPJ'nin erkek ordusundan farkı kalmayacaktır. Bu nedenle önemli olan YPJ'nin hangi ideoloji ve felsefeyle savaşıyor olması. Bu kadar genç kadının DAİŞ gibi bir örgüte karşı neden silah kaldırıyor ve neden hayatını feda ediyor... Bu bilinçle bugüne kadar verilen bedeller, hem tüm dünyada, Ortadoğu'da ve özellikle Suriye'de görülüyor. Hem uluslarası ve hem de Ortadoğu ve Suriye'de cins bilincinin tüm kadınlarda yaratılmasının sağlanmasıdır. Bunu da DAİŞ çetelerine karşı verilen savaşta ortaya koydu. Çünkü YPJ sadece Reqa'da savaşmıyor, Rojava'nın birçok bölgesinde, Şedade, Hol, özellikle Kobanê'de, Şengal'de savaştı. En son şimdi Reqa'da savaşıyor. YPJ öncülüğünde barbarlığın ve egemenliğin zihniyeti öldürülüyor. Bir taraftan da bu bir mirastır.

'KADIN KENDİ YARALARINI KENDİSİ SARACAK'

Minbic'te geçenlerde Suriye Kadın Meclisi kuruldu. Kadının Suriye'de geldiği düzeyi nasıl değerlendirirsiniz?

Minbic şehri de YPJ öncülüğünde özgürleştirilmişti. Birçok etnik yapıya sahip bir şehir. Suriye'deki birçok bileşen Minbic'te yer alıyor. Bu anlamda böyle bir kongrenin Minbic şehrinde yapılması bzim için önemlidir.

Birçok ülkede de ve özellikle Suriye'de yaklaşık yedi yıldır yaşanan çatışma ve savaş kolay ve sıradan değildi. Elbette bu savaşta en çok acı çeken, tecevüz ve ölümlere maruz kalan, aç, suzuz kalan kadınlardı. Tabii sadece biz burada Kürt kadınlarından söz etmiyoruz. Genel Suriye'deki tüm kadınlardan söz ediyoruz. Bu kadar zulüm ile karşı karşıya gelen Suriye'deki tüm kadınlardı. YPJ öncülüğünde Suriye'deki krize çözüm bulunması için öncelikle toplumda bir birliğin oluşturulması gerekir. Bu anlamda bizim için bu kongre önemlidir. Kongrede de dile getirildiği gibi, öncelikle kadın kendi yaralarını kendisi sarmalıdır. Toplumda barış için rol oynayan ve buna öncülük eden kadındır. Toplumda ilkeleri oluşturan ve toplumun ahlakını oluşturan kadındır. Dediğimiz gibi kadın bir ailenin okuludur. Yine Suriye'deki krize çözüm için öncülük edecek olan yine kadındır. Çünkü hem acı çeken ve hem de bu kadar emek veren yine kadındır. Bu anlamda eğer Suriye'deki kadınlar bir kadın birliğini oluşturabilirse, bu tüm Suriye toplumuna da etki edecektir. Doğru bir çözüm oluşturabilecektir. Birçok defa dile getiriyoruz; her kadın çok şey yapabilecek güce sahiptir. Eğer kadın kendi içinde birlik oluşturabilirse, o zaman çok daha güçlü etki oluşturabilir toplum üzerinde ve doğru bir bilinç ve zihniyetle toplumu yada ulusu yürütebilir. Bu anlamda böyle bir meclisin kurulmasını YPJ'nin emeğinden ve öncülüğünden ayrı ele alamayız. Çünkü sadece Suriye kadını değil, tüm dünyadaki kadın bu gerçeği görüyor. Gücünü ve cesaretini bu gerçekten alıyor ve konuşuyor. YPJ artık sadece Kürt kadınının temsiliyetini yapmıyor. Tüm dünya kadınlarının temsiliyetini yapıyor. Bizim temel hedefimiz de buydu zaten. Kadını her yönüyle koruyacak ve bir ordu olabilmek. YPJ öncülüğünde kadın kimliğini oluşturabilmektir hedefimiz. Bugün Reqa hamlesinde YPJ'nin öncülüğü toplum üzerinde bir etki oluşturmuştur. Her ne kadar Reqa daha tümden yapılandırılmamışsa da sivil meclislerin oluşturulması, komitelerin oluşturulması ve eğitimlerin verilmesi kendisiyle birlikte yeni bir zihniyetin oluşmasını da getiriyor. Yıllardır toplum hep egemen zihniyetle, özellikle Suriye toplumu Baas zihniyetiyle yürütüldü. Hep bazıları tahakküm ederek toplumları yürüttü. Ancak bugün toplum kendi kendini yürütüyor. Elbette bunun doğru zihniyetin oluşturmak ve doğru yaşamasını sağlamak önemlidir. Tabii bu öyle bir iki günde olacak bir şey değil. Bunun için emek ve bedel gerekir ki insan doğruya ulaşabilsin. Biz buna inanıyoruz.

Bugün YPJ ve YJŞ birlikte bayraklarını Reqa şehrine astılar. Bizim için hem manevi anlamda, hem de birlikte yan yana savaş amacının aynı zihniyet gerçeğiyle yürtülüyor olması ve bu amaç üzerine iki bayrağın Reqa semalarında dalgalanıyor olması çok önemlidir. Bu anlamda diyebiliriz ki her ne kadar Reqa tümden özgürleşmemişse de amacına ulaşmıştır. Bu ilerisi için Reqa halkına zafer inancını da verecektir.