YPJ'li Alina Sanchez Buenos Aires’de anıldı

Arjantin'in Buenos Aires şehrinde Latin Amerikalı YPJ Savaşçısı Alina Sanchez (Lêgerîn Çiya) anıldı.

17 Mart’ta Hesêke’de geçirdiği trafik kazası sonucunda şehit olan YPJ Savaşçısı Alina Sanchez (Lêgerîn Çiya) için Arjantin’in Buenos Aires şehrinde anma töreni düzenlendi.

Anma Kürt Kadın Hareketi Latin Amerika Temsilciliği ve Kürdistan ile Kadın Dayanışma Komitesi tarafından organize edildi. Anma Arjantin’in Merkez Sendikası ATE’de (Arjantin İşçi Merkezi) gerçekleştirildi.

Anmaya Sanchez ailesi, çok sayıda kadın hareketi, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, insan hakları kurum temsilcileri, Plaza Mayo Anneleri, milletvekilleri ile Sanchez’in mücadele ve çocukluk arkadaşları katıldı.

Gerçekleştirilen anmada Sanchez için hazırlanan belgesel ve Rojava’da düzenlenen cenaze töreninin görüntüleri izlendi.

Anmaya katılan kurum ve temsilcilerin yaptığı konuşmalardan bazı bölümler:

KADIN KURUMLARININ MESAJLARI

Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği, “Mücadeleye katılan her enternasyonalist yoldaşın başta Lêgerin yoldaş olmak üzere kendi deneyim ve tecrübesi ile mücadeleyi zenginleştirmiştir. Rojava devriminde başta olmak üzere, Kürt Kadın Hareketi ve Özgürlük Hareketinin mücadele tarihinde ilk günden itibaren sürekli enternasyonalist yoldaşların katıldığı ve büyük bir güç kattıkları bilinmektedir. Bu hareket ulusal bir hareket olmaktan çıkmış, evrenselleşmiştir.”

Kadın komitesi temsilcisi, Alina Sanchez için hazırladıkları yazılı mesajı okudu. Mesajda, Sanchez’in enternasyonalist çizgisini sürdürmek ve dayanışa ağını geliştirip mücadeleyi büyütmeyi hedefledikleri dile getirildi.

ARKADAŞLARı KONUŞTU

Alina Sanchez’ın en yakın arkadaşı Emi ise Küba’da bir grup kadın arkadaş ile kurdukları kolektif adına bir mesaj okudu. Emi, Sanchez için şunları belirtti: “O Küba’da Che Guevara gibi yaşadı. Latin Amerika’nın kadın hareketleri içinde Ayba Yala feministleri gibi yaşadı. Kürdistan’da bir Kürt savaşçı gibi yaşadı.” Emi, konuşmasını “Jin Jiyan Azadi” sloganı ile sonlandırdı.

Plaza de Mayo Annesi Nora Cortiñas da yaptığı konuşmada şunları belirtti: “O, cesaretiyle başka halklarla yürümeye karar verdi. Dayanışmanın bir dalı oldu. Bu dayanışma dalları barışı kutluyoruz. Alina'yı ve Fransa'da öldürülen diğer üç kadın yoldaşı hatırlayarak yola devam edeceğiz.

AİLESİ: O HAYAT DOLUYDU

Anmada Alina Sanchez’in Annesi, Babası ve kardeşi de birer konuşma yaptı:

Sanchez Annesi: “Alina hayat dolu ve bugün de öyle olmaya devam ediyor” Kürdistan’a gittiğimde Kürt halkının Alina’yı sahiplenmesini görünce ve Alina’nın Kürt halkının kalbinde önemli bir yeri olduğunu görünce gururlandım. Kendi evimmiş gibi hissettim. Ben artık onlarında annesiydim ve artık onlarda benim çocuklarım” dedi.

Babası: “O, yerini Kürt halkının içinde buldu. Mutluydu. Durmaksızın çalıştı ve Rojava'da doktorluk için bir üniversite kurdu. Kürtler de ona güvendi. Alina korkusuz bir insandı. Ben hayal edebileceğimin bin kat ötesinde bir kızın Babası oldum” dedi.

Kardeşi Juan: “O, ilişkileri nakış gibi işlerdi. İnsanlarla mutlaka bir bağ kurardı, çünkü o bağ kalpten olurdu” yaşamı boyunca insanlar ile ilişkiler ve dostlukları böyleydi. Kürt halkıyla da bağları buydu ve Kürdistan da gördük ki Alina kalplerde yaşıyordu” dedi.

Anmada katılan birçok kurum temsilci ve katılımcı mesajlarını sundu.

Konuşmacıların ardından, Feminist gazeteci Lilian Daunes tarafından Kürt Gerillaların kaleme aldığı şiirler ve şehit Alina Sanchez kaleminden yazılmış olan bir şiir okunduktan sonra Kürt kültürünü tanıtan kısa bir müzik dinletisi sunuldu.