YPJ’nin kırmızı çizgisi: Her yerde olmak

Reqa hamlesinde yer alan YPJ taburlarından birinin komutanı olan Şîlan Cûdî, "Bizim kırmızı çizgimiz şudur; YPJ her yerde olacak" dedi.

Reqa’nın kadınlar için çok önemli olduğunu kaydederek, tarihsel ve güncel intikam alma yeminlerini hatırlatan YPJ’li komutanlardan Şîlan Cûdî, özgürleştirdikleri bir çok kadının YPJ’ye katıldığını, kendi taburunda da böyle arkadaşlarının olduğunu söyledi. Cûdî, "Kadınları kucaklıyor ve özgürleştiriyoruz. Bunu dayatmıyoruz, zorlamıyoruz; onlarla sohbet ediyoruz, tartışıyoruz ve en önemlisi onları dinliyoruz. Bu durum, insan profili ve anlayışı onlar için yenidir. YPJ’den çok etkileniyorlar. Onlar yüzyıllardır uykuda olduklarını ve YPJ ile uyandıklarını söylüyorlar" dedi.

Şîlan Cûdî, YPG öncülüğündeki QSD’nin Reqa’yı özgürleştirmek için başlattığı Büyük Savaş’ta yer alan YPJ taburlarından birinin komutanı. Minbic’i işgalden kurtarılması savaşına katılıp kurtuluştan sonra da oradaki kadın ordulaşmasında görev almış. Şimdi taburuyla birlikte Reqa cephesinde. Tabur Komutanı Şîlan Cûdî, kadın öncülüğünde yapılan planlamanın aksamadığını devam ettiğini belirterek, sivillerin hiçbir zarar görmeden kurtarılması için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

BİR BİRİMİZE KENETLENİYORUZ

Reqa savaşına halaya kalkar gibi katıldıklarını, panik ve korkuyu bir kenara bıraktıklarını kaydeden Tabur Komutanı Cûdî, "Savaş başladığında bir birimize kenetleniyoruz. Moral değerlerimiz ve bir birimize desteğimiz olmazsa savaşamayız. İrademiz, yoldaşlık gücümüz; yaşama ve dünyaya bakışımız, bağlarımız, bu mücadeleyi götürüyor. Bizim asıl güvencemiz, kendi irademiz ve yoldaşlık bağlarımızdır. Reqa’da da zafer, bunların toplamının olacak" dedi.

YPJ SAVAŞIN HER NOKTASINDA VAR

Reqa’daki operasyonun komutasından lojistiğine, suikast biriminden saldırı grubuna kadar kadın savaşçıların her alanda olduğunu hatırlatan Şîlan Cûdî, YPJ’nin "kadın devrimin öncüsüdür" ilkesinin soyut bir slogan olmadığını vurguladı. "Bizim kırmızı çizgimiz var. Kırmızı çizgimiz şudur; YPJ her yerde olacak" diyen Cûdî, Reqa merkezine yönelen 6 saldırı kolunun hepsinde YPJ’li kadınların yer aldığını söyledi. Şîlan Cûdî, şunları söyledi: "Saldırı grubuysa saldırı, ağır silahsa ağır silah; her alanda savaşıyoruz. Reqa’da ön cephedeyiz. Her zaman da devrimin ve savaşın öncüleriyiz. Hele Reqa, biz kadınlar için çok çok daha önemli. Bizim tarihsel ve güncel intikam alma yeminimiz var."

DAİŞ’TEN KURTARILIP KATILANLAR

Şimdiye kadar özgürleştirdikleri bir çok kadının YPJ’ye katıldığını aktaran Şîlan Cûdî, "Onlar yüzyıllardır uykuda olduklarını ve YPJ ile uyandıklarını söylüyorlardı. Hamlelerden sonra her defasında yüzlerce kadın YPJ’ye katılıyor. Bizim evine gidip kurtardığımız kadınlardan benim taburumda olan da var" diye konuştu.

Bütün kadınlara özgürlükçü anlayışıyla yaklaştıklarını, bunun da kadınlar tarafından görüldüğünü ifade eden Cûdî, şunları paylaştı: "DAİŞ’in elinden kurtardığımız kadınlar için ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Kadınları kucaklıyor ve özgürleştiriyoruz. Bunu dayatmıyoruz, zorlamıyoruz; onlarla sohbet ediyoruz, tartışıyoruz ve en önemlisi onları dinliyoruz. Bu durum, insan profili ve anlayışı onlar için yenidir. YPJ’den çok etkileniyorlar."

REQALI KADINLAR ORDULAŞACAK

Reqa’da işgale son verildikten sonra kalmayı önerdiğini aktaran YPJ Tabur Komutanı Şîlan Cûdî, şunları vurguladı: "Kadınların başlarına gelen şeyler tekrarlanmasın diye Reqa’da kadın taburlarını oluşturmak istiyoruz. Özgürleştirilen başka yerlerde yaptıysak Reqa’da da yapacağız. Reqa’yı öyle bir duruma getirmek istiyoruz ki kendini savunabilecek duruma gelsin ve içinde YPJ taburları da olsun." 

DİSİPLİN VE KOORDİNASYON TAM

Savaşçıların komutası, disiplini ve çoklu yapısı; dışarıdan gelen savaşçılarla YPJ savaşçılarının koordinesi konusunda hiçbir sorun olmadığını belirten Cûdî, "Zaman zaman enternasyonalist savaşçıların dil sorunu olsa da hemen bize ayak uydurup her alanda ne gerekliyse koordineli bir şekilde yapıyorlar" diye konuştu.

CEPHANEYİ KULLANMA KÜLTÜRÜ

İlk başta bu alana geldiklerinde yol olmadığı için lojistikte sorun yaşadıklarını, yollar açılana kadar bu zorluklara göğüs gerdiklerini kaydeden Cûdî, yollar açıldığından beri bu sıkıntıların geride kaldığını ifade etti. Belki çok fazla imkanlara sahip olmadıklarını ama mevcut imkanların paylaşım ve kullanımı konusunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Tabur Komutanı Şîlan Cûdî, şöyle devam etti: "Cephanemizi boşu boşuna kullanan bir kültürümüz yok. Bu konuda çok dikkatliyiz. Gerekeni, gerektiği yerde ve gerektiği kadar kullanıyoruz."

İLACIN ETKİSİ GEÇİNCE

Şîlan Cûdî, sağ yakaladıkları DAİŞ elemanlarıyla ilgili izlenimlerini de paylaştı: "Hem teslim olan hem de yakaladığımız DAİŞ’liler var. İçtikleri ilaçların etkisi geçtikten sonra  sanki uykudan uyanıyorlar. İlk başta bize domuz diye seslenler, ilacın etkisi geçince değişiyor, bizim için anlatılanları paylaşıyor ve aslında kurban olduklarını anlıyorlar."

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA