'YPS-JIN, erkek egemen zihniyete karşı intikam savaşı veriyor'

YPS-JIN Genel Koordinasyonun 2. Kuruluş yıl dönümü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan YPS-JIN üyeleri Hêvi Herekol ve Eylem Bagok erkek egemen zihniyete karşı YPS-JIN'ın intikam savaşı verdiğini belirtti.

YPS-JIN, Kürdistan halklarının özünde barındırdığı ve soykırım tehditlerine karşı ayakta kalabilmesini sağlayan öz savunma ruhuyla 2015 yılı sonunda Kuzey Kürdistan’ın birçok merkezinde lokal biçimde ilanlarını gerçekleştirdi. 5 Mart 2016 tarihinde ise, kendisini YPS-JIN Genel Koordinasyonu olarak ilan etti. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün'ün hemen arifesinde gerçekleşen bu ilanla kuruluşundan itibaren tüm Kürdistan kadınlarının öz savunma bünyesinde birleştiği bir çatı olma özelliğini taşıyan YPS-JIN’ın 2. kuruluş yıl dönümünde YPS-JIN üyeleri Hêvi Herekol ve Eylem Bagok ile konuştuk.

‘ARİNLERDEN, AVESTALARA ULAŞAN DİRENİŞ GELENEĞİ TÜM DÜNYAYI SARSTI’

Kadın mücadelesinin dününe ve bugününe değinen Herekol, günümüzde kadın mücadelesine öncülük eden ve yazılmayan kadın tarihinin destansı yazılmasına vesile olan birçok kadın kahramanların ortaya çıktığı belirtti. AKP-MHP faşizmine karşı Efrîn'in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği direnişi esas alarak mücadele ettiğini vurgulayan Herekol, "Efrîn direnişi Avesta Xabur arkadaşlar şahsında bütün dünyaya duyurulmuş bir mücadele ruhudur, direniş ruhudur. Aslında buradaki kadın özgürlük mücadelesi kadınların intikam mücadelesidir. Efrîn’de şehit düşen Barin yoldaşın cenazesine düşmanın yaptığı ahlak dışı yaklaşımlara karşı büyük bir sahiplenmenin olması gerekiyor" diye konuştu.

‘TÜM KADINLAR YPS-JIN ÇATISI ALTINDA BİRLEŞEREK MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİ’

Kürt kadının varlığına yönelimin çok fazla olduğuna dikkat çeken Herekol, buna karşı tüm kadınların YPS-JIN çatısı altında birleşerek mücadeleye katılması gerektiğini belirtti. "Nusaybin’de Bınevş, Yıldız, Sur direnişinde Berfin, Evin, Arjin, Şırnak direnişinde öncü olan Zeryan yoldaşlar Kürt kadındaki kendini hem koruyan hem de toplumu koruyan o direniş ruhuna sahiplerdi" diyen Herekol, "Onların, savunma, öz irade ile savaş ve mücadele vermesi zaten Kürt kadınında var olan cesareti ortaya koymuştur" değerlendirmesinde bulundu. Tarihte Zilanların, Beritanların, Arinlerin ve Avestaların direnişin somut örnekleri olduğunu sözlerine ekleyen Herekol, "Bu bir tarihsel direniş geleneğidir. Bu geleneği en çok devam ettirmesi gereken YPS-JIN üyeleridir. Bu temelde bizler YPS-JIN üyeleri olarak sürekli bu intikam ve direniş ruhu ile katılımı esas alacağız" diye konuştu.

KÜRT HALKI BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYOR

YPS-JIN'ın kuruluşunu ve kadınlar gününü kutlayan Eylem Bagok ise, "Başta Önder Apo’nun, halkımızın, zindandaki arkadaşların, ezilen tüm halkların ve kadınların bu gününü kutluyorum. Bu kutsal gün bizler için çok mühim bir gün. Önderliğimizin arzusunu yerine getirmeliyiz" dedi. YPS-JIN’ın ilan edilmesinde duyduğu heyecandan da bahseden Bagok YPS-JIN ilanının kendine çok şey kazandırdığını söyledi. Bu önemli yıldönümünde özellikle genç kadınlar olmak üzere bütün kadınları YPS-JIN çatısı altında toplanmaya çağırdı. Türk devletinin Kürt halkı üzerinde kirli bir savaş yürüttüğünü söyleyen Bagok, buna karşı Kürt halkının da büyük bir mücadele verdiğini vurguladı.

'DİRENEREK DEVLET ZİHNİYETİNİ YENİLGİYE UĞRATACAĞIZ'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün yalnızca savaşmaktan geçtiğine dikkat çeken Bagok, kadınların direnerek devlet zihniyetini yenilgiye uğratacaklarını söyledi. Efrîn’deki direnişe de değinen Bagok, Avesta Xaburlar şahsında kadınların bu direnişe öncülük yaptıklarını ve bu kadınların çok önemli sembol olduklarını belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: "Ben bir kadın olarak mücadelemi sürdüreceğim. Bu şekilde Önderliğimiz, zindanlardaki arkadaşlarımız ve halkımızın özgürlüğünü sağlayabiliriz.”