Yüksekdağ'ın duruşması bugün: Destek büyüyor, polis engelliyor

Figen Yüksekdağ'ın duruşması bugün başlayacak. Bini aşkın avukat Yüksekdağ için vekalet verirken, uluslararası heyetler de duruşmayı takip ediyor. Şehir dışından Yüksekdağ'a destek için yola çıkanları ise polis durdurdu.

Yargıtay kararıyla vekilliği ve parti üyeliği düşürülen eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 242 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkıyor. Yüksekdağ, 4 Kasım Darbesi'nde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Ankara'daki evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmış ve aynı gün tutuklanmıştı.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşma için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 300 kişilik salonu kullanılacak.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Yüksekdağ hakkında "Örgüt üyesi olmak", "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve "Suç işlemeye tahrik" iddialarıyla 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Ancak mahkeme yetkisizlik kararı vererek dosyanı Ankara'ya göndermişti.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmanın ilki bugün saat 14.00'da görülecek.

BİNİ AŞKIN AVUKATTAN DESTEK

Yüksekdağ’ın çok sayıda dava dosyası avukatının yanı sıra 1017 avukat, Yüksekdağ’ı savunmak için vekalet verdi. Avukatların bir bölümünün duruşmaya katılması bekleniyor.

Kadın kurumları, HDP ve HDK’nin katılım çağrısı yaptığı Yüksekdağ duruşması için çeşitli illerden Ankara’ya gelmek isteyen çok sayıda kişi ve avukat, polis tarafından engellemelere maruz kaldı. Kimi araçlar polisler tarafından trafikten çekildi ve partililerin Ankara’ya gelmesi engellenmek istendi.

ULUSLARARASI HEYETLER

Ayrıca Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya başka olmak Avrupa üyesi ülkelerden 23 kişilik parlamenter ve hukukçulardan oluşan grup da Yüksekdağ’ın duruşmasını takip etmek amacıyla Ankara’ya geldi.

Duruşmaya katılacak heyette yer alanlar şöyle:

"Hakan Taş - Almanya Sol Parti (Die Linke) Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Giacomo Filibeck - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Genel Sekreter Yardımcısı

Evin İncir - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Temsilcisi

Thomas Schmidt - Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Hukukçular Derneği Genel Sekreteri

Ilias Panchard - Ekolojist aktivist

Isabelle de Almeida - Fransa Komünist Partisi Ulusal Konsey Başkanı

Meline Le Gourrierec - Fransa Komünist Partisi Temsilcisi

Jean-Christophe Sellin - Fransa Sol Parti / Avrupa Sol Parti Temsilcisi

Corinne Morel Darleux - Fransa Sol Parti / Avrupa Sol Parti Temsilcisi

M. Ali Çelebi - Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Temsilcisi

Sultan Şahin - Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Alevi Kadınlar Birliği Temsilcisi

İbrahim Doğuş - İşçi Partisi'nden (Birleşik Krallık) Herringey Belediye Meclis Üyesi

Arnljot Ask - Norveç Kürt Halkı ile Dayanışma Derneği Temsilcisi

Maria Hessen Jacobsen - Norveç Hukukçular Derneği Temsilcisi

Gülay Tolu - Sosyalist Kadınlar Birliği Temsilcisi."

BİR SON DAKİKA HUKUKSUZLUĞU DAHA

Bu arada avukatların verdiği bilgiye göre, hukuk işleyişinde pek görülmeyen bir uygulama olarak Yüksekdağ’ın duruşmasına Ankara Cumhuriyet Başsavcısı doğrudan duruşma savcısı olarak katılacak. Verilecek olan karara ilişkin üst mahkemeye yönelik yapılacak itirazın önünün kesilmesinin istendiğini düşünen avukatlar duruma, “O zaman AYM’den, Yargıtay’dan da birer hakim getirip yargılamayı yaptırıp bitirsinler” diye tepki gösterdi.

Öte yandan polis Adliye girişlerini tek kapıya indirdi. Adliye önünde kurulan polis noktasında ise polise resmi evrak göstermeyen kimse adliyeye alınmıyor.

AVUKATLARA AYM ÖNÜNDE ENGEL

HDP'li vekiller her hafta yaptıkları Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklamasını, bu hafta Figen Yüksekdağ'ın duruşması öncesi saat 11.00’da düzenlemek istedi. HDP'lilerin basın açıklamasına katılmak isteyen Figen Yüksekdağ'ın avukatları, AYM önüne 150 metre kala engellendi.

ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER ENGELLENİYOR

Öte yandan Yüksekdağ'ın duruşması için Konya'dan yola çıkan HDP'liler, 20 kilometre sonra TEM, Güvenlik Şube ve Trafik Şube polisleri tarafından durduruldu.

HDP'lileri taşıyan ve üzerinde "Bozkır Seyehat" yazan araç da "güzergah dışı" gerekçesiyle trafikten men edilirken, 2 bin 600 TL'de para cezası verildi. GBT'ye tabi tutulan HDP'liler yaklaşık 2 saattir bekletiliyor.

İstanbul’dan yola çıkmak isteyen, çoğu Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi avukatların tuttuğu otobüs de dün akşam bağlanmıştı.