Yunanistan, ilk kadın cumhurbaşkanını seçti

Yunanistan Parlamentosu, ülke tarihinin ilk kadın Cumhurbaşkanını seçti.

Çevre konusunda uzman bir yargıç ve Yüksek Mahkeme Başkanı olan 63 yaşındaki Ekaterini Sakellaropulu, parlamentoda yapılan oylamada Cumhurbaşkanı seçildi. Sakellaropulu, 300 sandalyeli parlamentoda vekillerin 261’inin oyunu alarak ilk turda seçildi.

Yunanistan Başbakanı Kiyriakos Miçotakis, daha çok onursal bir işlevi olan Cumhurbaşkanlığı görevine Ekaterini Sakellaropulu’yu önermişti.

Yunanistan’da cumhurbaşkanının onursal görevleri var ancak 15 Ocak’ta bir açıklamada bulunan Başbakan Miçotakis’a göre cumhurbaşkanının rolünün yüksek derecede sembolik değeri var, zira “birliği” temsil ediyor.

Sakellaropulu’nun tercih edilmesinin “birlik ve ilerlemeyi” temsil ettiğini ifade eden Miçotakis, Sakellaropulu’nun kendi partisi olan Yeni Demokrasi saflarından gelmediğine de vurgu yapmıştı.

Önceki solcu hükümeti bundan bir yıl önce Sakellaropulu’u Yüksek Mahkeme’nin başına atamıştı. Sakellaropulu, aynı zamanda Yüksek Mahkeme’nin başına geçen ilk kadındı.

Yunanistan’da ataerkil toplum ağırlığını koruyor. Ancak Miçotakis, “Yunanistan’ın geleceğe açılmasının zamanı geldi” diyor. Başbakan, “Yunan toplumunda kadınlara yönelik ayrımcılık halen var. Ama bu artık, tepeden başlayarak değişiyor” diye ekledi.