Yusuf: Türkiye Efrîn'de hezimete uğrayacak!

  Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, Efrîn'in savaşa hazır olduğunu söyleyerek, "Sadece Efrîn değil, tüm halklar işgale karşı duracak. Türkiye hezimete uğrayacak" dedi.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, Türkiye'nin Suriye politikası ve Efrîn'e yönelik işgalci saldırı planını Jinnews'e değerlendirdi.

'TÜRKİYE İSTEDİĞİ SONUÇLARI ALAMADI'

Foza Yusuf'un değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:

"Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin politikası istikrara yada çözüme dönük değil. Bu süreçte nasıl faydalanırım, nasıl kendime pay çıkarırım üzerinden gelişiyor. Nasıl ki birinci ve ikinci dünya savaşlarında ülkeler kendi sınırlarını genişletti ve kendince bazı alanları ele geçirdi; Türkiye'nin de böyle bir niyeti var. Türkiye bu kapsamda birçok yöntem ve taktik denedi ama tüm bu yöntem ve taktikler Türkiye'nin istediği sonucu vermedi.

Demokratik bir Suriye üzerinden geliştirdiğimiz proje, Türkiye ve AKP için bir tehdit olarak değerlendirildi ve ele alındı. Demokratik Suriye Projesi'nin hayata geçmemesi için AKP farklı ittifak arayışlarına girdi. En belirgini de Cerablus-Azaz-Bab'a saldırması ve ele geçirmesi oldu. Bundaki amaç Kobanê ve Efrîn'i birleştirmemek… Cerablus-Azaz-Bab'ı ele geçiren Türkiye büyük bir başarı elde ettiğini zannetti. Bu neye karşı oldu: Türkiye'nin Suriye muhalefetine verdiği yardımlar ve desteklediği konular Rusya ve rejimle anlaşarak aslında muhalefetten elini çekti ve muhalefeti ortada bıraktı. Halep'i Rusya'ya devretti. Halep'e karşı Cerablus ve Bab'ı ele geçirdi. Rusya ve Suriye'nin gidip Derazor'u özgürleştirmeleri temelinde yeni bir anlaşma oldu ve Türkiye'nin İdlib'e karşılık Rusya ve Suriye rejimi ile Derazor'a ve Bukamal'a gitme değiş tokuşuyla bir süreç başladı. Bu da yeni bir ittifak ve bunun amacı çalışmalarımızı engellemek içindir.

Türkiye'nin tüm saldırı planları başarısız oldu. En son artık Türkiye ordusu bu savaşın bir parçası haline gelmek zorunda kaldı ve Türk ordusu İdlib'e girme mecburiyetinde bulundu. İlk başta Türkiye bütün Suriye'yi ele geçirmeyi düşünüyordu ve 'Biz Emevi'de namaz kılacağız' diyorlardı. Bunun yanı sıra Halep ve Humus alanlarında etkili olmak istedi ancak başaramadı. Kürtlerin hiçbir siyasi oluşumu olmasın diye her türlü yolu ve yöntemi deniyorlar. Esas olarak Suriye stratejisi başarısız oldu.

'EFRÎN HER ZAMAN SAVAŞA GÖRE ÖRGÜTLENDİ'

Efrîn her zaman kendini savaşa göre örgütledi. Mevzilenme, halkı bu temelde hazırlama, cephane, askeri güçlerin eğitilmesi ve güçlerin çoğaltılması anlamında hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye'nin yada başka güçlerin hep bir saldırı ihtimali olduğu için özel olarak Efrîn alanı bu temelde hazırlandı. Şayet bir savaş olursa sadece Afrin değil tüm halklar bu işgale karşı duracak. Birçok tehdit var bunu biliyoruz. Selefi ve terörist örgütlerin kendini yeniden örgütleyip alanlarımıza girmeye çalışması aynı zamanda bölgesel güçlerin tehditleri karşısında Suriye rejiminin en son açıklamaları aslında bu da bir tehdit teşkil ediyor.

'HEZİMETE UĞRAYACAK!'

Bizim projemiz en gerçekçi projedir. Herkes tarafından da bu görülüyor. AKP bunu engellemek istiyor ve bu temelde gücünü seferber ediyor. Bu sadece Soçi ile sınırlı değildir. Kürtlerin hiçbir hakka kavuşmaması üzerinedir. Suriye'de çözüm gelişirse bu aynı zamanda Türkiye'deki rejimin çözülmesi anlamına gelecek. Buradaki çözüm yeni bir alternatif olacak ve bunu engellemek istiyorlar.

Şimdiye kadar bizim ne Türkiye, ne Irak ne de başka bir ülkeye zararımız dokunmadı. Çünkü biz kendi mücadelemizi Suriye içinde veriyoruz. Eğer Türkiye böyle bir savaşın içerisine girerse yada şu ana kadar yürüttüğü stratejiyi sürdürürse hezimete uğrayacak. Türkiye eğer Ortadoğu'da rol oynamak istiyorsa kendi ülkesini demokratikleştirmeli ve kendi içindeki Kürt sorununu çözmeli. Bir barış süreci başlamadan Türkiye güçlenemez."