Zap'ta şehit düşen 4 gerillanın kimlikleri açıklandı

Zap’ta şehit düşen 4 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “bütün şehitlerimizin intikamlarını alana ve özgürlük hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Zap’ta şehadete ulaşan 4 gerillaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“21 Haziran 2022 günü Zap, Çemço’ya bağlı farklı alanlarda gerçekleşen düşman saldırılarına karşı tarihi bir direniş sergileyen ve bu direnişle düşmana geçit vermeyen Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin öncü komutanlarından Tîrêj, Şaho, Şahin ve Dara yoldaşlarımız şehadete ulaştı. Sömürgeci Türk devletinin Başûrê Kurdisan’ı işgal etmek için 2021 yılından itibaren yoğun bir şekilde yöneldiği Avaşîn ve Zap alanlarında, geliştirdikleri mücadele ile düşmana geçit vermeyen ve eylemleriyle düşmana korku salan bu değerli Apocu militanlar, mücadele çizgimizin örnek temsilcilerinden olmuştur. Yoldaşları olarak Tîrêj, Şaho, Şahin ve Dara yoldaşlarımızın mücadele çizgisini her zaman kendimize örnek alacak, bütün şehitlerimizin intikamlarını alana ve özgürlük hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.

Başta kahraman şehitlerimiz Tîrêj, Şaho, Şahin ve Dara yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere bütün yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir: 

Kod Adı: Tîrêj Dijwar
Adı Soyadı: Vedat İşsiz
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Saime – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Haziran 2022 / Zap

 

Kod Adı: Şaho Qendîl
Adı Soyadı: Amanc Heme Şerif
Doğum Yeri: Seyîd Sadiq
Anne – Baba Adı: Hamide – Heme Şerif
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Haziran 2022 / Zap

 

Kod Adı: Şahin Baran
Adı Soyadı: Agît Aytış
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Kudret – Hasan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Haziran 2022 / Zap

 

Kod Adı: Dara Xelîla
Adı Soyadı: Bayram Erbek
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Nezire – Fendî
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Haziran 2022 / Zap

 

TÎRÊJ DIJWAR

Tîrêj Dijwar yoldaşımız Şirnex’e bağlı Dêrgulê’de dünyaya gelmiştir. Yurtsever ailesi ile birlikte Cizîr’de büyümüş, Botî aşiretinin kadim kültürü ve yurtseverliğiyle yetişmiştir. Düşman baskısını sürekli hisseden ve gözleriyle görüp tanık olan Tîrêj yoldaşımız, aynı zamanda içinde büyüdüğü çevrenin yurtseverliğinden de etkilenmiştir. Babası Türk devleti tarafından tutuklanıp zindana konulduğunda Partimiz PKK’yi tanımıştır. Zindana her gidip geldiğinde, soykırımcı Türk devleti tarafından tutsak edilen zindan direnişçilerini görmüş, düşmanın yaptığı muameleyi gördükçe bu devlete olan kin ve öfkesi büyümüştür. Düşmana karşı ancak mücadele edilerek bu durumun aşılabileceğini görmüş, bu bilinç ve öfke ile gençlik çalışmalarına katılmıştır. Yine düşman baskısına maruz kalmış ve göz altına alınmıştır. Bu duruma daha fazla tahammül edememiş, düşmana karşı en etkili ve sonuç alıcı mücadeleyi verebileceği yer olan Kurdistan dağlarına yüzünü dönerek gerilla saflarına katılmıştır.

Tîrêj yoldaşımız Metîna alanında gerillacılığa adım atmış, Qaşûra’da pratik yürütmüştür. PKK çizgisinde nasıl yürüyeceğini öğrenmiş ve inandığı temelde bir yürüyüşün sahibi olmayı esas almıştır. Şehitlere bağlılık temelinde sonuna kadar yoldaşlık yaşamıyla yürümeyi temel amacı olarak belirlemiştir. PKK’ye katılmakla yaşamını çok anlamlı kıldığını, yaşamda kazananın savaşta da kazanacağını bilerek katılmayı esas almıştır. PKK yaşamının kendisinin ve her an’ının başlı başına bir eğitim olduğunun bilinciyle yaklaşmıştır. Düşmana öfkesi büyük olan Tîrêj yoldaşımız, duygusal bağlılığın insanı ancak bir yere kadar götüreceğini, bu yüzden uzun soluklu devrimcilik için derin bir bilince dayalı eğitime odaklanmıştır.  Kendisini bu temelde Apocu ideoloji ve felsefede eğitmeye önem vermiştir.

Dört yıllık pratikten sonra dönemin komuta tarzı temelinde eğitim alma, pratik sürecin muhasebesini yapma ve kendini parti çizgisinde daha fazla derinleştirme amacıyla akademi ortamına geçmiştir. Akademide önemli bir yoğunlaşma düzeyi yakalayan ve kendisini sorgulayan Tîrêj yoldaşımız, bu yoğunlaşmasını askeri uzmanlık eğitimiyle tamamlayıp yeni dönemin profesyonel gerillası olmayı hedeflemiştir. Aldığı eğitimlerle HPG’nin yeniden yapılanma sürecinin sorumluluk üstlenen öncü komutan adaylarından biri olarak Zagroslar’a geçmiştir. Apocu militanlıkta derinleşen Tîrêj yoldaşımız tim, takım ve en son hareketli birlik komutanlığına kadar sorumluluk üstlenip pratiğe katılmıştır. Profesyonel bir gerilla olarak ağır silah taktiğini büyük bir yaratıcılıkla pratikleştirip birçok başarılı eylemi gerçekleştirmiştir. 2021 yılında Ciloyê Biçûk alanındaki Girê Şehîd Munzur’daki işgalcilere yönelik yapılan eylemde kol komutanı olarak yer almış, işgalcilerin cenazesinin üzerine giderek silah kaldırmıştır. Avaşîn ve Zap’ta hem kendisi sayısız eyleme katılmış hem de eylemleri koordine etmiştir. Dönemin başat taktiği olan hareketli tim savaş tarzını başarıyla uygulayan ve öncülük eden dönemin örnek komutanlarından biri olmuştur.

Botan halkının değerli evladı olan Tîrêj yoldaşımız Apocu militan duruşu, yoldaşlığı, savaştaki cesareti, taktik yaratıcılığı ve komutanlığıyla Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin sembol komutanlarından biri olmayı başarmıştır. 21 Haziran günü Zap’ta gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşmıştır. Tüm yoldaşlarının büyük sevgi ve saygısını kazanan bu yiğit komutanımızın izinde yürüyerek intikamını alıp, amaçlarını mutlaka başaracağımızın sözünü veriyoruz.

ŞAHO QENDÎL

Şaho yoldaşımız Başûrê Kurdistan’ın Halepçe şehrine bağlı Seyîd Sadiq’ta dünyaya gelmiştir. Kadim Kürt kültürünü derinliğine yaşayan yurtsever bir ailede, bedeller vermiş bir halkın çocuğu olarak büyümüştür. Ailesindeki derin yurtseverlik bilinci Şaho yoldaşımızın kişiliğini de etkilemiştir. Emekçi ve dürüst bir ailede, toplumsal ahlakı güçlü yaşayarak yetişmiştir. Bir abisi peşmergeye katılarak ülkesine hizmet etmeyi tercih etmiştir. Saddam rejiminin Halepçe halkına dönük gerçekleştirdiği katliam ve zulümlerin izleriyle büyüyen Şaho yoldaşımız, halkının özgürlük davasına her daim ilgi duymuştur.

Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırısı tüm Kürt halkında büyük tepkiye yol açtığı gibi Başûrê Kurdistan halkını da öfkelendirmiştir. Birçok Başûrê Kurdistanlı genç seferberlik amacıyla Çağın Direnişi’ne katılmıştır. Şaho yoldaşımız da birçok Kürt genci gibi işgalci Türk devletine karşı mücadele etmenin arayışı içerisine girmiştir. Türk devletine karşı en etkili şekilde mücadele edebileceği yerin Kurdistan Özgürlük Gerillası safları olduğunu görmüştür. Bu temelde çok anlamlı bir günde, Halepçe halkımızın kimyasal silahlarla katledilmesinin yıl dönümünde, 16 Mart 2018’de gerilla saflarına katılmıştır. Gerillaya katılımını çok anlamlı bir güne denk getirerek, devrimci yaşamını halkının intikamını alma temelinde başlatmıştır.

Halkının acısını yüreğinin derinliklerinde hisseden Şaho yoldaşımız güçlü ulusal duygularla Partimiz PKK’ye katılmıştır. İlk gördüğü gerillaların yaşamından, oturup kalkışından, hal ve hareketlerinden oldukça etkilenmiştir. Gerillalar arasındaki yoldaşlık ilişkilerine, özgür yaşam ölçülerine ve Kürt kadının PKK’deki güçlü konumuna şahit oldukça yaptığı tercihin ne kadar doğru olduğunu görmüştür. Apocu felsefe ve ideolojiyi okuyup anladıkça, PKK’nin sadece bir intikam ve mücadele hareketi olmadığını, aynı zamanda yeni ve özgür bir yaşamı yaratmanın yeri olduğunu görmüştür. PKK’yi tanıdıkça daha fazla bağlanmış, bağlılığı derinleştikçe daha güçlü katılmıştır.

Garê alanında gerillacılığa başlayan Şaho yoldaşımız, çalışkan kişiliği ve tereddütsüz katılımıyla erkenden gelişme kaydetmiştir. Moralli, coşkulu ve heyecanlı bir katılımı olan Şaho yoldaşımız gerilla yaşamını çabuk öğrenmiş ve dağ yaşamına adapte olmuştur. Profesyonel gerillacılığa büyük ilgi duymuş ve uzmanlaşmak için yoğun çaba göstermiştir. Bu temelde askeri uzmanlık akademisine geçen Şaho yoldaşımız, uzman bir suikastçı olmuştur. Silahını seven ve taktikte derinleşmek için her daim arayış içinde olan Şaho yoldaşımız, halkımızın en büyük düşmanı olan Türk devletine vurmanın ve halkımızın intikamını almanın geleceği günü sabırsızlıkla beklemiştir.

İşgalci Türk devleti 2021 yılında Başûrê Kurdistan’ı işgal amacıyla Avaşîn, Zap ve Metîna alanlarına saldırı geliştirdiğinde Şaho yoldaşımız da silahına sarılarak düşmanın işgal saldırısını durdurmak için harekete geçmiştir. Büyük bir kin ve öfkeyle düşmana karşı savaşmış, birçok eylemde yerini almıştır. İnançlı, kararlı, cesur ve zeki bir devrimci olan Şaho yoldaşımız, güçlü bir savaş performansı sergilemiştir. Kürt halkının yüzbinlerce ferdinin şehadeti ve onlarca yıllık mücadelesiyle özgürleştirilen Başûrê Kurdistan topraklarının işgal edilmemesi için tüm yoldaşları gibi hesapsızca katılmıştır. İşgalciliğe karşı olan savaşta öncü düzeyde yer alarak hem tarihi rolünü oynamış hem de tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır.

Şaho yoldaşımız 21 Haziran günü Zap’ın Çemço Direniş Alanı’nda gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşmıştır. Gerilla saflarında kahramanca mücadele ederek şehadete ulaşan Şaho yoldaşımız, Başûrê Kurdistan halkının cesur, değerli ve yiğit bir evladı olarak halkımızın özgürlük tarihine geçmiştir. Şaho yoldaşımız güçlü yurtseverlik bilinci, halkına olan sevgisi, düşmana ve işgalciliğe olan öfkesiyle Apocu paradigmayı benimseyerek ulusallaşmış gerçek bir kahraman komutanımızdı. Başta değerli yurtsever ailesi ve Başûrê Kurdistan halkı böylesine kahraman ve ulusal bilince sahip evladıyla ne kadar gurur duysa azdır. Şaho yoldaşımızın ulusallaşmış kişiliği, yurtseverliği, ülkesine bağlılığı ve büyük kahramanlığı Başûrê Kurdistan’ın tüm gençlerine işgalcilere karşı mücadele çağrısıdır. Şaho yoldaşımızın amaç ve hayallerini başaracağımızın ve Kurdistan’dan işgalcilere aman vermeyeceğimizin sözünü veriyoruz.

ŞAHİN BARAN

Şahin yoldaşımız Şirnex’in Sîlopî ilçesinde Sipêrtî aşiretine mensup yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesi tarafından kendisine Kürt halkının büyük kahramanı Agit yoldaşın adı verilmiş, aşiretinin ve içinde bulunduğu yurtsever ortamın kültürüyle yetişmiştir. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin yarattığı ulusal değerlerle büyümesi Şahin yoldaşımızı erkenden mücadele gerçekliğiyle tanıştırmış, öz kimliğiyle buluşturmuştur. Türk devlet okullarında 9 yıl boyunca okumuş, ancak bir süre sonra kendisine öğretilenin egemenlerin kurgulanmış tarihi olduğunu, halkının tarihini tümden yok sayıldığını fark etmiştir. Bu yüzden düşman okulunu bırakarak kendi emeğiyle geçinebilmek için çalışmaya başlamıştır. Operatör olarak çalışıp ailesine ekonomik anlamda yardımcı olmuştur.

Kürt halkının verdiği varlık ve özgürlük mücadelesinin farkında olan Şahin yoldaşımız, bu mücadeleye katkı sunmanın ve bir Kürt genci olarak kendisine düşen sorumlulukları yerine getirmenin arayışı içerisine girmiştir. Bu temelde devrimci gençlik çalışmalarına başlamış, büyük cesaretiyle birçok gençlik eylemine katılmıştır. Düşmanın baskısına maruz kalan Şahin yoldaşımız böylece düşman gerçekliğini çok daha iyi tanımıştır. Dayısının oğlunun şehit olması Şahin yoldaşımızın düşmana olan öfkesini daha fazla arttırmış ve bir yol ayrımına getirmiştir. Düşmandan şehitlerimizin ve halkımıza yaşatılan acıların intikamının en güçlü alınabileceği yer olan Kurdistan dağlarına ve gerilla saflarına katılmaya karar vermiştir. Bu temelde Botan’da gerilla saflarına katılmıştır.

PKK yaşamındaki komünal kültürden, yoldaşlık ilişkilerinden, yoldaşlar arasındaki eleştiri-özeleştiri cesaretinden ve dağlarda doğayla bir olup yaşamaktan çok etkilenmiştir. PKK’nin kendisine dünya gerçeğini, halkının gerçeğini ve kendi gerçeğini gösterip sistemin kirlerinden arındırdığını kendisi dile getirmiştir. Gerillanın özgür yaşamına katılmanın kendisini özgürleştirdiğini hissetmiş, kendi kimliğini inkar etmeden kendi diliyle konuşarak yaşamanın biraz da olsa özgürleşmek olduğunu belirtmiştir. Bu duygu ve bilinçle gerilla yaşamına katılan Şahin yoldaşımız fedakarlığı ve emekçiliği esas almıştır. Zap’taki savaş sürecinin içinde gerillacılığı öğrenmiş, her gün düşman gerçeğiyle yüz yüze kalarak kendisini eğitmiştir.

Gerillanın profesyonelleşmesi amacına yürekten inanan Şahin yoldaşımız, kendisini de bu düzeye ulaştırabilmek için askeri uzmanlık eğitimine dahil olmuştur. Eğitim sürecini olumlu değerlendirip büyük bir kararlılıkla tamamlamıştır. 2018 yılında amcasının oğlu Serdem Pir (Adem Aytış) yoldaşımızın Xakurkê’de şehit olması, Şahin yoldaşımızın düşmana olan öfkesini ve şehitlerin intikamını alma kararlılığını daha da artırmıştır. Orta otomatik silahlarda uzmanlaşmış bir gerilla olarak yeniden Zap’a geçen Şahin yoldaşımız, burada tereddütsüzce pratiğe katılmıştır. Düşmanın havadan ve karadan sürekli Zap’ı hedefleyen tüm saldırıları karşısında kendisini korumasını bilmiş ve çalışmalarını büyük bir hassasiyetle sürdürmüştür. Bugün Zap’ta düşmana en büyük darbelerin vurulmasına zemin sunan savaşın alt yapısını, savaş mevzilerini ve tünellerini hazırlamakta büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Samimi, heyecan dolu ve fedakarca katılımıyla yoldaşlarının takdirini kazanan Şahin yoldaşımız, Zap’a dönük gerçekleşen kapsamlı işgal saldırısında hareketli gerilla timlerindeki yerini almıştır. Öğrenip tecrübeye dönüştürdüğü zengin birikimini hareketli tim savaş tarzıyla pratikleştirmiş ve 2022 yılı direnişinin öncülüğünü yapan Apocu fedai militanlardan olmuştur. 21 Haziran 2022’de gerçekleşen düşman saldırısında şehadet ulaşan Şahin yoldaşımız, ailesinin, Sipêrtî aşiretinin ve Botan halkının yiğit bir evladı olarak mücadele tarihimize geçmiştir. Şahin yoldaşımızın cesareti, fedakarlığı, sömürgeci düşman karşısındaki mücadele azmi biz yoldaşlarına her daim yol gösterecek, intikamı alınıp hayalleri mutlaka gerçekleştirilecektir.

DARA XELÎLA

Dara yoldaşımız Sêrt’in Perwarî ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Bölgede yurtseverliği ile bilinen Xelîla aşiretinin bir mensubu olarak, özgürlük mücadelesine katılımları ve şehitleri olan aile ortamında büyümüştür. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni çocukluğundan itibaren tanıyan Dara yoldaşımız, halkının özgürlük davasına hep sempati duymuştur. Abisinin ve amcaoğullarının katılımı Dara yoldaşımızı da etkilemiş, özgürlük arayışını güçlendirmiştir. Toplumda emeğiyle yaşamını kazanan ve kendi çabasıyla ayakları üzerinde duran Dara yoldaşımız, olgun bir kişiliğe kavuşmuştur. Sömürgeci soykırımcı Türk devleti 24 Temmuz 2015’te Kürt halkına ve Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne Çökertme Planı çerçevesinde kapsamlı saldırılar geliştirmesi Dara yoldaşımızda büyük bir öfkeye yol açmıştır. Halkımızı soykırımdan geçirmeye çalışan bu kapsamlı saldırılara karşı ancak etkili bir gerilla mücadelesiyle cevap verilebileceğini görmüştür. Bu inançla gerilla saflarına katılan Dara yoldaşımız Garê alanında ilk eğitimini almış ve pratiğe başlamıştır.

Kurdistan dağlarının heybetinden, PKK’lilerin yoldaşlığından, üslubundan, yaşam tarzından ve duruşundan oldukça etkilenmiştir. Tüm benliğiyle gerillanın özgür yaşamına katılmayı esas alan Dara yoldaşımız erkenden gelişme kaydetmiştir. PKK’deki komünal yaşamın güzelliğini görmüş ve bu temelde kendisini eğitim derinleştirmeyi temel amaç edinmiştir. Bilinçli bir Apocu militan olan Dara yoldaşımız samimi, dürüst ve özverili katılımıyla yoldaşlarının büyük sevgisini kazanmıştır. Yaşamda PKK’lileşmeyi, savaşta ustalaşmayı esas alan Dara yoldaşımız, operasyon okulunda askeri eğitim görmüş ve kendisini yetkinleştirmiştir. Her daim dönem görevlerini başarıyla pratikleştirmek için kendisini güçlü hazırlayan Dara yoldaşımız 2018 yılında Zap alanına geçmiştir.

Zap’taki aktif mücadeleye katılan Dara yoldaşımız, hem yaşamda hem de savaşta büyük bir sorumlulukla yer almıştır. Üzerine düşen her görevi büyük bir ciddiyetle yerine getirmeye çalışan Dara yoldaşımız, her çalışmada mutlaka başarılı olmayı hedeflemiştir. İstikrarlı katılımı ve kararlı duruşuyla savaş alanında gelişme kaydetmiştir. Apocu militan kişiliğin meziyetlerini kişiliğinde somutlaştırıp komutanlık özelliklerini edinmiştir. Duruşu, katılımı, yoldaşlığı ve düşman karşısındaki cesaretiyle yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Savaşın çok önemli bir boyutu olan alt yapı, mevzi ve tünellerin yapımında yer almıştır. Büyük bir çaba verip alın teri dökerek fedakarca bir katılımın sahibi olmuştur. Dara yoldaşımız, 14 Nisan 2022’de gelişen kapsamlı işgal saldırısına karşı geliştirilen direnişte de aktif yer almıştır. Botan halkının değerli yiğit bir evladı olarak halkının özgürlük davası için her türlü fedakarlığı sergileyerek fedaice savaşmıştır. 21 Haziran günü gelişen düşman saldırısında şehadete ulaşmıştır. Samimiyeti, fedakarlığı, ciddiyeti, cesareti ve büyük yoldaşlığıyla mücadelemizde silinmez bir iz bırakan Dara yoldaşımızın anısını her daim yaşatacağımızın ve amaçlarını mutlaka başaracağımızın sözünü veriyoruz.”