Zeyneb Celaliyan’a "tedavi" işkencesi

İran’da tutuklu bulunan Kürt siyasi tutsak Zeyneb Celaliyan, sağlık durumu giderek kötüleşmesine rağmen tedavi imkanlarından yararlanamıyor.

Xoy cezaevinde tutulan Zeyneb Celaliyan’ın, ptergium (gözde kuşkanadı) hastalığı, ağızda pamukçuk ve ağır enfeksiyonları var. Buna rağmen tedavisi reddediliyor.

Celaliyan’ın hastalıkları her geçen gün ağırlaşırken, cezaevi yetkilileri cezaevi dışında tedaviye ve özel bir doktora erişimine izin vermiyor.

Celaliyan’ın babası Ali Celaliyan, kızının gözü ve genel olarak sağlık durumu konusunda endişesini dile getirdi.

Baba Celaliyan, “Yıllardır onun tedavisini takip ediyorum. Yetkililere de haber verdim ve görüşmelerde bulundum. Onlara, gözle ilgili sorunları olduğunu, bağırsak sorunları olduğunu ve tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledim. Tüm bu yıllar boyunca acı çekti ve hiç kimse ilgilenmedi” dedi.

AF ÖRGÜTÜ: BU İŞKENCEDİR

Uluslararası Af Örgütü, 25 Ağustos 2017’de yaptığı açıklamada yetkililerin inatla Celaliyan’ın hastaneye sevk edilmesine karşı çıktığı tepkisinde bulundu.

Örgüt, “Öyle görünüyor ki yetkililer onu cezalandırmak ve zorla itiraf almak istiyorlar” dedi. Af Örgütü, bu koşullarda tedavi imkanlarının reddedilmesinin “işkence ile eş değerde” olduğunu belirtmişti.

36 yaşındaki Makolu aktivist Celaliyan, 2008 yılında Kirmaşan kentinde tutuklandı. Önce idam cezasına çarptırıldı, sonra da “Allah’a düşmanlık” ve bir Kürt partisine üyelik suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi.