Zilan Festivali 'Öz Savunma' semineriyle başladı

Zilan Kadın Festivali, "Toplumsal Cinsiyetçilik" ve "Öz Savunma" isimli seminerler ile başladı.

Almanya’da geleneksel olarak her yıl yapılan Zilan Kadın Festivali’nin 13’üncüsü bu yıl, “Kadın Direnişiyle Özgür Yaşam Kazanacak” sloganıyla yapılıyor. Kadın Barış Bürosu (CENİ) ile Almanya Kürt Kadınlar Birliği (TJK-E) tarafından ortaklaşa düzenlenen festival, “Toplumsal Cinsiyetçilik ve “Öz Savunma" isimli iki seminer ile başladı. Seminerlerde cinsiyetçiliğin yarattığı tahribatlara değinilerek, öz savunmanın gerekliliğine vurgu yapıldı.

‘DÜNYANIN HER YERİNDE AYNI’

Seminere katılan Özlem Doğan ve Eva B., dünyadaki toplumsal cinsiyetçilik üzerine birer sunum yaptılar. Yapılan sunumlarda, cinsiyetçiliğin tarihine değinen konuşmacılar, "Dünyanın her yerinde kadın eziliyor, sömürülüyor. Sömürü biçimleri farklı olsa da anlayış ve zihniyet aynıdır. Tarih boyunca kadınlar hep ezilmiş ve sömürülmüştür. Bu günümüzde de devam ediyor” dediler.

‘ÖZ SAVUNMA HAKTIR’

Jinên Cîwanên Azad tarafından düzenlenen "Öz Savunma" seminerinde de genç kadınlara öz savunmanın gerekliliği anlatıldı. Mermal Botan ve Zilan Ateş tarafından yapılan konuşmalarda, öz savunma ile ilgili kampanya başlatıldığına vurgu yapılarak, özgür bir yaşam için öz savunmanın kaçınılmaz bir hak olduğu belirtildi.

Siyasi konuşmaların yapılacağı ve sanatçıların katılacağı festivalin ana programı ise saat 12.00’de başlıyor.