'Zilan özgür yaşam için kendini feda etti'

PKK'nin öncü kadrolarından Zilan'ı anan YJA Star gerillaları, fedai eylem yapan Zilan'ın özgür yaşamı yarına taşımak için kendini feda ettiğini vurguladı.

YJA Star gerillalarından Özgür Çiya ve Tekoşin Zagros, 30 Haziran 1996 yılında fedai eylem yapan PKK militanı Zeynep Kınacı'nın (Zilan) eylemini değerlendirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komployu boşa çıkartmak için 30 Haziran 1996 yılında Dersim'de fedai eylem yapan Kınacı’ya ilişkin duygularını dile getiren gerilla Çiya, "Arkadaşlar arasında sürekli söz ediliyordu.

Gittikçe merak etmeye başladım ve araştırdım, mektubunu okudum. Mektubunu ilk okuduğumda; 'keşke canımdan daha değerli bir şey olsaydı' sözü beni çok etkiledi. Heval Zilan, özgür yaşamı yarına taşımak için kendini feda etti. Önderliğimiz, 'Anlamak uygulamaktır' diyor, şehit Zilan tam da bunu gerçekleştiriyor. Sadece kendi dönemini değil, gelecek için de bir çizgi yaratıyor."

YJA Star gerillalarından Tekoşin Zagros ise, Zeynep Kınacı'ya ilişkin şunları dile getirdi: "Kadınlar için kendini çizgi haline getiren, sadece bir yılda Önderliğimizi anlayıp, hissedip, uygulayan bir konuma geliyor. Daha önce görülmeyen kadınların özgür iradesini yarattı. Sadece bunun için bile olsa Zilan hevalın tanınıp, okunması gerekiyor. Belki 1996'da Zilan heval eylem yaptı, ölümsüzleşti ancak şu anda onlarca Zilan var aramızda ve bunun yaratıcısı, savaşan kadınlardır."