Zilanlar yıllardır özgürlük dağlarına koşuyor

1996 tarihinde Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik Şam’da düzenlenen bombalı saldırıya karşı gerillaların intikam yeminine ilk sesi Dersim’de 30 Haziran günü henüz bir buçuk yıllık gerilla olan Zilan veriyor.

İnsanlar için isimlerin önemli anlamları vardır. Göçebe toplumlarda, günümüzden yüzyıllar önce insanlar yaşam içerisinde sergiledikleri performansa göre isimlendirilir. Bugün bile Kürdistani toplumlarında bir çocuğun adı olmasına rağmen belli bir yaşa gelene kadar ‘bebek’ olarak çağrılır. Bu insan belleğinin tarihsel derinliğinin bir göstergesini işaret ediyor adeta.

1996, 23 yılı geride bırakan süre öncesi bir tarihi ifade ediyor olsa bile Kürdistanlıların hafızasında halen tazeliğini koruyor. Türk işgalci güçlerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulamaya başladığı fiziki imha konseptinin başlangıç tarihine de tekabül ediyor bu tarih. Kürdistan’ın dört bir yanında bugünden pek farklı olmayan bir savaş yakıp kavuruyor ortalığı ve 6 Mayıs 96 tarihinde Kürt Halk Önderi Öcalan’a Şam’da düzenlenen bombalı saldırıya karşılık PKK gerillalarının amansız intikam yeminine ilk sesi Dersim’de 30 Haziran 1996 tarihinde henüz bir buçuk yıllık bir gerilla olan Zilan kod adlı Zeynep Kınacı veriyor.

BİNLERCE ZİLAN DOĞDU

Askeri tören alayının içerisinde gerçekleştirdiği eylem Kürdistan, Türkiye ve dünya kamuoyunda muazzam bir ses getiriyor fakat Kürdistanlıların ‘gelini’ oluyor Kınacı bu tarihten itibaren. Zilan ismi Geliye Zilan katliamı ile de sembol bir isim fakat 30 Haziran 1996’dan itibaren bir katliam sembolü olmanın ötesinde Kürdistanlı bir kadının tarihe mührünü vurduğu, Kürdistanlılar içerisinde direniş, zafer algısının timsali haline geliyor.

96 yılı 30 Haziran’ına yaklaştığımız şu günlerde sık sık dile getirilen ‘Binlerce Zilan doğdu’ sözcüğünün anlamının somut haline de göz atmakta fayda var. Kürdistan toplumunda 1996 yılından bu yana isim kanununa takılmadan bir şekilde kimliğe adını yazdırabilen binlerce ‘Zilan’ dünyaya geldi fakat nüfus cüzdanlarına ismini yazdıramayanlar ise katıldıkları PAJK ve YJA Star gerilla saflarında ‘Zilan’ kod ismi aldı, almaya da devam ediyor.

ZİLAN'DAN ETKİLENEREK YER ALDIĞI PKK SAFLARINDA BERİTANLAŞIYOR

Zilan Halep (Elmaz Xalil)

Aslen Efrînli olan fakat Halep’te dünyaya gelen Elmas Xelil, Zeynep Kınacı’nın eylemini gerçekleştirdiği 1996 yılında özgürlük saflarına katılmış, Zap, Xınere, Zagroslarda gerillacılık yaparak komutanlaştıktan sonra yüzünü Botan’a dönmüş. PKK’li olmanın sırrının dağlarda gizlendiğini söyleyen Zilan Halep, "Dağlarda kadınlar, gençler şekilleniyor. Aradığınız hakikati PKK saflarında bulduğunuzu biliyorsunuz ve sizden çok uzak olmadığını fark ediyorsunuz.

Botan, Agitlerin mekanı ve 15 Ağustos Atılımının mekanıdır neredeyse tüm gerillada duygusal bir yanı vardır. Botan topraklarına adım attığınızda bile bu manevi duygularla yaşıyorsunuz" diyor. Zilan, Zeynep Kınacı’dan etkilenerek katıldığı PKK saflarında Aralık 2011’de Beritanlaşarak yaşamına son veriyor. Cudi’de çıkan operasyon sırasında işgalci Türk ordusuna teslim olmamak için kayalardan kendisini atarak sonsuzluğa yürüyor.

Zilan Dersim (Arzu Bilmez)

Wanlı Zilan Dersim (Arzu Bilmez) 2007 yılında PKK saflarına katılıyor. 30 Haziran’da gerçekleştirdiği eyleminden kaynaklı Zilan-Zeynep Kınacı’nın adını alıyor ve eylemini gerçekleştirdiği mekan Dersim’i ise kendisine soy isim yapıyor yeni yaşamında. Wanlı Arzu Bilmez, Zilan Dersim oluyor. Zilan Dersim en büyük amaçlarından birini şu şekilde açıklıyor: "Devrimci Halk Savaşına en yetkin tarzda kendimi hazırlayarak katılmak istiyorum. Halkın ve gerillanın birbirini tamamlamasını istiyorum.

Halkımızın maruz kaldığı soykırıma ne kadar yanıt olabiliyoruz, ne kadar durdurabiliyoruz? Bir kadın gerilla olarak kendi duruşumu sorgulamak ve gençlerimizi kendilerini korumalarını örgütlemek amacımdır." 31 Temmuz 2016 tarihinde uzun yıllar kaldığı Xakurkê’de Şapatan ve Serero alanlarında çıkan çatışmada yaşamını yitiriyor.

DÜNYANIN SINIRSIZLIĞI VARSA PKK'NİN YOLDAŞLIĞI DA SINIRSIZDIR

Zilan Ruken Roboski (Velide Encu)

Şırnak’ta dünyaya gelen Velide Encu, 2013 yılında gerilla saflarının yolunu tutar. Kendisinden önce gerilla saflarına katılarak ölümsüzleşen Zilan (Saniye Encu) adını alarak, destanlaşan Zilan geleneğinin bir takipçisi olmak ister Velide Encu-Zilan Ruken Roboski. Bu amaçla gerilla saflarında büyük emekler vererek bir gerilla olarak kısa sürede yetkinleşir. "Her arkadaş belki aynı şeyleri söyler, PKK yoldaşlığı bambaşkadır. Dünyanın ve ruhun sınırsızlığı varsa PKK’nin yoldaşlığı da benim için öyledir.

PKK gerillası dünya için çok büyük bir şans ve değerdir" diyor ve Botan’a yaptığı yolculuğun kendisi için önemini şu cümlelerle vurguluyor: "Şimdi Botan’a gidiyorum. Önder Apo’nun tüm kadınlara işaret ettiği yerdir Botan." Medya Savunma Alanlarında yürüttüğü gerillacılık faaliyetlerinin yanı sıra DAİŞ çetelerine karşı halkını çetelerden korumak, çetelerin varlığını temizlemek üzere yüzünü Maxmur-Kerkük’e verir. Botan kadını olarak büyüdüğü topraklara yani Agitler, Nudalar, Gülbaharların mekanına Botan’a yürür ve burada 1 Temmuz 2017 tarihinde elim bir hastalık sonucu yaşamını yitirir.

ŞEHİT ARKADAŞLARIMIZIN HAYALLERİNİ DERSİM'E GÖTÜRÜYORUM

Zilan Rojhat (Zilan Omayimilan)

Gerçek adı Zilan Omayimilan. Rojhilat Kürdistan’ın Maku kentinde dünyaya geliyor Zilan, Kürdistani bilinç ve değerlerin sahibi bir ailede doğduğu için Zilan koyuluyor adı. Doğduğu büyüdüğü, sömürü, asimilasyon ve soykırım politikalarını tanıdığı Rojhilat Kürdistan’ın Maku kentinden gerilla saflarına 2007 yılında katılıyor. Zilan ismini alıyor önce 2012 yılında abisi Rojhat Avareş’in yaşamını yitirmesi üzerine Zilan, Rojhat soyadını alıyor. Kandil başta olmak üzere, Behdinan, Haftanin, Xakurkê’de gerillacılık faaliyeti yürütüyor ancak Zilanlaşabilmek için Dersim’e uzanıyor yolculuğu.

Ezilen dünya halklarına değer ve yol gösterici olanın Öcalan olduğunu söyleyen Zilan Rojhat, "Küçük yaşlarda partiyi Önder Apo’nun esir alınmasıyla tanıdım ve 2007 yılında katıldım. Dersim alanı şahsım için yıllardır gitmek istediğim bir alandı, görmemiş olmama rağmen orada yaratılan değerler, dağları, güzelliğini adım adım tanıyor ve biliyor gibiyim. Ayrıca şehit düşen, Dersim’i görmek isteyen arkadaşların da hayallerini giderek tamamlayacağım. Tek başıma gitmiyorum çok sayıda hayali olan arkadaşı da yanımda götürmüş oluyorum" diyor. Zilan Rojhat, 2016 Ekim ayında Dersim’de Turnuva Karakolu eyleminin ardından yaşamını yitiriyor.

TUTUKLAMA-İŞKENCE VE ASİMİLASYON CENDERESİNDE BÜYÜDÜ

Zilan Dilxwaz (Songül Kolanç)

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı doğan ve Cudi’yi izleyerek büyüyen Songül Kolanç, küçük yaşlarda tutuklama, gözaltı, işkence, inkar-asimilasyon politikaları ile tanışıyor. Yoğun baskıların şekillenmesi sonucu partiyi tanıyan Kolanç, "Hep bir öfke, kin ve nefret doğdu içimde düşmana karşı ve intikam alacağımın duygusu ile yaşadım. Ailemde şehadetler yaşandı, amcalarım şehit düştü, babam gözaltına alındı, işkence gördü, ben tutuklandım, gözaltına alındım, işkence gördüm. Okula gittim dilim yasaklıydı, inkar ediliyordu. Tüm bunların yaşanmasını üst üste koyun bir kini doğuruyor. Çocukken taş atıyordum, attığım taşın anlamını bilmiyordum ama karşıdakinin düşman olduğunu biliyordum, bunu hiç kimse söylememişti üstelik.

Sokak eylemlerine karıştım ve daha da büyüdüm. Dilxwaz ismi amcamın adıydı onunla aynı saflarda mücadele etmek, O’na yetişmek istiyordum. Arayışlarım daha da büyüyordu. 2012 yılında tutuklandım 16 yaşındaydım, hayatımın dönüm noktası oldu. İhanet ile yüzleşmenin tarihini yaşıyordum. Hayatımda iki defa Önder Apo’yu rüyamda gördüm. Babam gözaltına alındıktan sonra bana ‘Bir süre ara ver’ demişti bende de öfke yarattı bu söylem ve neden geri çekilelim düşman bu kadar saldırırken diyordum. Bu sırada Önderliği rüyamda gördüm, bana güvendiğini ve partiyi, mücadeleyi bırakmamam gerektiğini söylüyordu. Tutuklanma sürecimde de ‘Benim de ailemden bana ihanet edenler oldu, sen de bırakmamalısın, ihanetler gelip geçicidir’ diyordu her iki seferinde de Önder Apo rüyama gelerek bana destek oldu.

Bir yıl zindanda kaldım. Cudi’den partiye katıldım. Cudi bende yarım kalan insan, yaşam ve hayali ifade ediyor, Cudi çocukluk hayalimdir. Saçımın tek teli kalsa bile sembolik bile olsa Cudi’de mezar taşımın yapılmasını isterim. Kuzey devriminde yer almak her militana biçilen bir rol değildir, bu şansa sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Zafer ile taçlandırmak için kendimdeki geri yanlarım ve düşman ile mücadele edeceğim. Örgüt için yeterince bir şey yapamadım, layık olmaya çalışacağım. Tüm arkadaşları, herkesi çok seviyorum" diyordu. Zilan Dilxwaz, 2014 yılında katıldığı PKK saflarında Cudi’de gerillacılık yaptı, çok sevdiği ve ‘çocukluk hayalim’ dediği Cudi’de Kasım 2016 tarihinde sonsuzluğa yürüdü.