Zilanlar yıllardır özgürlük dağlarına koşuyor-2
Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik suikaste karşı Dersim'de fedai eylemi gerçekleştiren Zeynep Kınacı'nın şahadetinin üzerinden 23 yıl geçti. Zilanların özgürlük mücadelesi ise devam ediyor.
Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik suikaste karşı Dersim'de fedai eylemi gerçekleştiren Zeynep Kınacı'nın şahadetinin üzerinden 23 yıl geçti. Zilanların özgürlük mücadelesi ise devam ediyor.
PKK'nin ve Kadın Özgürlük Hareketi'nin öncü kadrolarından Zilan (Zeynep Kınacı) Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki imha saldırılarına karşı 30 Haziran 1996 yılında fedai eylemi gerçekleştirerek cevap verir. Kınacı’nın eyleminin üzerinden 23 yıl geçerken, binlerce Zilan dünyaya geldi ve özgürlük hareketine katıldı. Zilanlar, bugün PAJK ve YJA Star saflarında mücadele ederek Zeynep Kınacı'nın izinde yürümeye devam ediyor.
ZİLAN TENDÜREK (SULTAN TURAN)
Sultan Turan, Zilan'ın Dersim’de eylemini gerçekleştirdiği 1996 yılında Ağrı'da dünyaya geldi. PKK saflarına katılan Sultan Turan okuma yazmayı gerilla saflarında öğrenirken, gerillacılık faaliyetleri de yürüttü. Eylül 2015 tarihinde ise Şehit Reşit Serdar Hamlesi'nde şehitleri kervanına katıldı. Tendürek şehit düşmeden önce PKK'ye ilişkin duygularını şöyle dile getirmişti: "Gerillaya katılmadan önce de beni en çok etkileyen PKK’nin yaşamının temeli olan yoldaşlıktı. Bizler yeni bir yaşamın kurucularıyız ve bu yüzden de yoldaşlık yeni yaşamda temel harcımızdır."
ZİLAN QAMIŞLO (ZİLAN SARİK)
Gerçek adı Zilan Qamişlo, kod adı da Zilan Sarik. PKK’ye katılımların yoğun olduğu bir ortamda büyüyen ve sempatizan düzeyde de olsa PKK’yi tanıyan Zilan Qamişlo, ailesinin ekonomik ihtiyaçlarına yardımcı olabilmek için hem eğitimini alır hem de çalışır. Rojava’da yaşanan yoğun savaştan etkilenerek eğitimini ve işini bırakarak, PKK saflarına katılır. PKK saflarında da hem ailesinin yadigarı hem de etkilendiği Zilan isminden vazgeçmez ve Zilan Sarik adını alır. Zilan, "İçerisinde yaşadığımız bu dönemin ruhu savaştır.
Kürdistan’ın her yerinde çok yoğun bir savaş gerçekliği ile karşı karşıyayız. Efrîn’de de çok ağır bir savaş yaşanıyor. Kendimi Efrîn’i özgürleştirme savaşına aday olarak görüyorum, partimin de uygun görmesi durumunda çok mutlu olacağım" diyordu. Savaşmak istediği Efrîn’e gidemez Zilan Sarik, Heftanin bölgesine bağlı Şehit Kendal alanında Kasım 2018 tarihinde şehit düştü.
ZİLAN STÊRK (KANİYE YILDIZ)
Tarih 2016 Ağustos’unu gösterdiğinde hem 15 Ağustos Atılımı yıl dönümü için, hem de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı Dersim Saha Komutanlığı Türk işgalci devletine ait birlik, konumlanma noktalarına çok kapsamlı bir eylem gerçekleştirmiş, devlet kurumlarını eylemleri sonrasında işlemez hale getirmişti. 7 koldan düzenlenen eylemin kahramanlarından biri de Zilan’dı. Tam da ismine yakışır bir şekilde ve ismine yakışır bir yerde Dersim’de eylemdeydi Zilan Stêrk. Mardin’in Midyat ilçesinde dünyaya gelen Kaniye Yıldız inkar ve asimilasyon mekanı olan okulda eğitimini yarıda bırakarak PKK saflarına Nisan 2014 tarihinde katılmıştı.
ZİLAN DEVRAN (NURŞEN BÜTÜŞABA)
Amed’in Sur ilçesinde dünyaya gelen Nurşen Bütüşaba, liseyi bitirdikten hemen sonra gazeteciliğe başladı. Fakat bunun kendisine yetmemesi ve Kuzey Kürdistan’da öz yönetim direnişlerinin başlaması ile direnişlerdeki yerini aldı. Yer aldığı kısa süreyi, ‘Benim için çok fazla deneyim ve tecrübe kazandığım bir süreç oldu.
Savaş tarzını yakalamak konusunda değerlendiriyorum. Ve inanıyorum ki halk ve bizler yaşadığımız bu tecrübelerle yeni kazanımlar elde edeceğiz. Savaşın nasıl olması gerektiği konusunda artık muazzam bir bilinç oluşmuştur, ilerleyen süreçte bunun tam da olması gerektiği gibi bir devrimci halk savaşına dönüşeceğinden kuşkum yoktur" diye not ediyordu günlüklerinde. Zilan Devran, 27 Kasım 2018 tarihinde yaşamını yitirirken, bir yılı aşkın süre gerilla saflarında mücadele yürütmüş, bu kısa zamana çok şey sığdırmıştı.
ZİLAN RUKEN (BELKIS SEVİM)
Siirtli koçer bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Belkıs Sevim, ailesi tarafından evlendirilmek isteniyor. Fakat annesinin "Ya partiye katılırsın ya da evlenirsin önünde başka seçenek yok" önerisine kulak vererek 2014 yılında dağın yolunu tutuyor. Garzan ve Amed’de gerillacılık faaliyeti yürütüyor. 25 Nisan 2015 tarihli mektubunda, şunları belirtiyor: "Kadın Önder Apo’nun verdiği güç ile kimlik sahibi oldu. Önderlik kadını, PKK’li kadının nasıl olması gerektiğini ortaya koydu ve kadın işte bu yıkılmaz güç ile direndi. Zilanlaştı... Bir Kürt kadını olarak Önderliğin, Heval Sara ve Zilan’ın çizgisinden yürümeyi esas alacağım. Tüm yoğunlaşmalarım bu doğrultudadır."
ZİLAN PİROZ (KADER ETE)
1996 yılında neredeyse Kürdistani bilince sahip birçok kadın ya dünyaya getirdiği kız çocuğuna bu ismi vermiş ya da anne olarak çocuğunu Zilan-Zeynep Kınacı’nın mekanına hazırlamış gibi geliyor. Kader Ete, 1996 yılında Siirt’te dünyaya gelmiş ve Ağustos 2013 tarihinde ise PKK saflarına katılarak Zilan Piroz ismini almış. Henüz yeni katılım göstermiş bir gerilla olarak kendisine gerilla yaşamını sorduklarında, "Katıldığımdan bu yana muazzam güzellikte şeyler gördüm dağda. Sistem ile dağ arasında çok büyük fark olduğunu herkes görebiliyor zaten. Her şeyi ile dağlar çok güzel ve burada yaşanmaya ve mücadele etmeye değer" cümlelerini kullanıyor. Zilan Piroz 2016 yılında Hakkari’de girdiği bir çatışmada yaşamını yitirir.
ZİLAN VEJİN (LEYLA NAS)
"Gerilla demek her şey demek ve birçok kişinin hayallerini süslüyor. Aslında gerilla demek umut demek, umut vermek, umut olmak demek. Bir de gerilla olmak apayrı bir heyecan bir yaşam felsefesi demek. Gerillanın içinde Zilan olmak Ortadoğu ve Kürdistan gerçeğinde hakikate ulaşmanın, hakikat bilincine erişmenin yüceliği, neşesi ve ışığı olmak demek. Zilan bir düşünce, bir duygudur.
Zilan olmak fedai olmak, özgür kadın olmak, yeşermek, filizlenmek ve bu yaşama aşık olmak demek sonsuzlaşmayla yeni bir yaşamı inşa etmek demek" Bu sözlerle 2014 yılında Garzan'da PKK saflarına katılan Leyla Nas, Zilan Vejin ismini aldı. Türkçe öğretmenliği bölümü öğrenimini bırakıp ardına bakmadan çıktığı gerilla yolculuğu boyunca Garzan’da Mizgin ve Arjinlerin ardılı oldu.
ZİLAN SERHİLDAN (ŞEHRİVAN KIYMAZ)
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Giremira beldesinde dünyaya gelen Şehrivan Kıymaz için gerilla bir ‘hayal’di. Bu hayalini gerçekleştirmek için Mardin’den PKK saflarına katıldı ve Medya Savunma Alanları'nın yolunu tuttu. En büyük iddiası adını aldığı ‘Zilan gibi olmak’tı. Ekim 2015 tarihinde bu hayali talihsiz bir kaza sonucu sekteye uğradı. Zilan Serhildan ardında yeni yeni Zilanlar bıraktı.
ZİLAN SERHAT (AYGÜN EMİNE)
"Bizde ölüm olmadığı için ölüm korkusu da olmaz" diyen Serhat'ın yiğit kızı Zilan Serhat, defterine şu notları yazmıştı: "Ölümü anlamlandıran yaşamlar olmuştur. Ve giden o yaşamların anıları olmuştur. En sevdiğimiz ve birlikte yaşadığımız insanlardan ayrılırken belki yüreklerimiz içten bir acıyla yansa da onları anımsarken, sanki onlarla her zaman, yaşamda yaşayan yoldaşlar gibi bakarız. Kendimizi onların yokluğuna ikna edemeyiz çoğu zaman. İşte biz de arkadaşlığı, yoldaşlığı güçlü kılan ilkedir, bizim sıkı sıkıya bağlı olduğumuz ilke."
ZİLAN RUKEN (MERCAN SEVİM)
Siirt’te dünyaya gelen Zilan Ruken yani Mercan Sevim 2003 yılında özgürlük saflarına katılır. Mercan adını ona, gerillaya katıldıktan sonra 1990’lı yıllarda şehit düşen amcasının oğlu vermiştir. Daha o zaman Zilan çok güçlü bir kadın olacağının ve onun yolunda ilerleyeceğinin sözünü verir. Parlak saçları, güleç yüzü ile Botan’da başlattığı özgürlük serüvenini Dersim’de yani ardılı olduğu Zilan’ın diyarında sonlandırır. Deyim yerindeyse yüreğini Munzur’a akıtır Zilan.
ZİLAN PENABER (NESİBE ÖZBEK)
Bir Penaber'dir Zilan; yüreği ise ait olduğu topraklardan hiç mi hiç vazgeçmemiş, hiç göç etmemiştir. ‘Ne yana ne yöne dönersem döneyim sonu vatan ile keşiyor. Zilanlaşmak ancak halkıma yoldaş olmak ile gerçekleşebilir’ diyerek ilerletmiştir özgürlük saflarındaki yolculuğunu. Zilan ismini ve bayrağını ise kendisinden sonra gelenlere devretmiştir.
ZİLAN AMED (KADER ÇİFTÇİ)
"Ben bir özgürlük serüvenine başladım ve bunu kesin başarı ile sonlandıracağım. Dersim'e giderek, Zilan'a ulaşacağım" diyen Zilan Amed yüreğinde yükselen isyanın cevabının Dersim'de olacağına inanarak yola koyulur. Yol uzun, yol meşakkatlidir. Hiçbir güçlük, hiçbir zorluk onu yolundan, bildiğinden alıkoymaz. Çünkü o yaşama delicesine sevdalı, yüreği yaşam aşkı ile çarpandır. Bu yürek çarpıntısının onu erdemli bir sona götüreceğinin bilinci ile arşınlar dağların her bir karışını, patikaların en zorlusunu.
Zilan Pepûle’nin şiiri:
"Ez Pepûle me sînor ne nasim
Ji bo azadiya gelê xwe
Şaxavanekî bejin ziravim
Bi çek û bi rextim
Ez Zilanim hêviya Rojhilatim"
Bugün dağlarda Zilanların serüvenleri sürüyor. Onlarca, belki de yüzlerce Zilan adımlıyor Kürdistan dağlarını. Bugün analar hala bu ismi büyük bir onur nişanesi olarak çocuklarına emanet etmeye devam ediyorlar.