10’ncu Avrupa Dersim Festivalinden HDP sözü

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Avrupa Dersim Festivali, Almanya’nın Frankfurt kentinde devam ediyor. Festivalin ana programı Pir Rıza Yağmur’un konuşmasıyla start aldı. Yağmur, Alevilere HDP’ye oy verme çağrısında bulundu.

Her yıl geleneksel olarak yapılan Avrupa Dersim Festivali’nin 10’ncusu ikinci gününde devam ediyor. Festival, Cuma günü “Dêrsim’den Efrîn’e Soykırım” isimli panel ve deyiş dinletisiyle başladı.

Birçok dernek ve kurumun stant açtığı festival alanında en fazla göze çarpan semboller, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları ve HDP bayrakları olurken, sık sık HDP lehine sloganlar atıldığı gözlendi.

“Dersim’den Efrîn Soykırımlara Hayır” düzenlenen festivalin organizesinde Demokratik Alevi Federasyonu( FEDA), Avrupa Demokratik Dêrsim Birlikleri Federasyonu( ADEF), Dêrsim Yeniden İnşa Cemiyeti, Dêrsim Soykırım Karşıtı Derneği ve Dêrsim Spor’dan bir çok isim yer alıyor. Çok sayıda kurum da festivale destek veriyor.

Festivalde, Seyid Rıza, Alişêr, İbrahim Kaypakaya, Zeynep Kınacı, Mazlum Doğan gibi önderlerin fotoğrafların asıldığı sahnede, Dêrsim katliamları kınayan pankartlar asıldığı gözlenirken alanda HPD için stantlar açıldı.

Kürdistan, Türkiye ve dünya devrim mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan festivalin açılış konuşmasını Pir Rıza Yağmur yaptı.

Pir Yağmur, Türkiye’de ciddi bir Alevi kitlesinin olduğunu hatırlatarak, Alevilerin haklarının olmadığı gibi, katliamlara maruz kaldığını belirtti.

Yağmur, 24 Haziran seçimlerinde bütün Alevileri demokrasi ve özürlükler için HDP’yi desteklemeye çağırdı.

‘DİLİMİZ KAYBOLMASIN’

Festivale katılması beklenen PDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ve HDP Dêrsim Milletvekili adayı Alican Önlü seçim çalışmalarından dolayı gelemezken, Ovacık Belediye Başkanı M. Fatih Macoğlu ile Mazgirt Tekin Türkel’in de vize engeline takıldıkları öğrenildi.

Festival alanında çocuklar için özel bir bölüm oluşturulurken, fotoğrafçı Erdal Güldağ, İnan Soylu’nun çeşitle tarihlerinde Dêrsim doğasında çektikleri fotoğrafları sergilendi.

Öte yandan festival çerçevesinde Hakan Kerimoğlu, Akife Polat ve Meral Küçük katıldığı Dimiliki üzerine bir panel düzenledi. Panelde, Dimilikinin önemine değinilerek, kaybolmaması için konuşulması gerektiği vurgulandı.

‘KÜRT HALKI AYDINLIK MÜCADELESİ VERİYOR’

Pir Rıza Yağmur, Ortadoğu coğrafyasının karanlık tarihinin en büyük bedelini Alevler ödediğini belirterek, “Eğer bugün bir aydınlık varsa bizim atalarımızın verdiği bedeller yüzündendir. O coğrafya bir gün aydınlanacak, güneşin eşit olarak herkesi ıslatacak. Ortadoğu’da bugün aydınlık mücadelesini veren tarihin en kadim halkı olan Kürtlerdir” dedi.

‘ALEVİLER RANTA VE KORKUYA TESLİM OLMAYACAK’

Pir Rıza Yağmur, konuşmasında 24 Haziran seçimlerine de değinerek, şunları söyledi: “Bugün önümüze bir yol çıktı. Bir sistem değişikliği olacak. Aleviler Türkiye Cumhuriyetinin nüfusunun 3’de 1’ni oluşturuyor. Bizim yerimiz bu devlette yok. 3 koalisyon oluştu. Biri Muaviye ve Yezit koalisyonudur. 2’ncisine Millet koalisyonu diyorlar. O da faşistlerin koalisyonudur. Ama bizi yok saydılar. 3’ncü koalisyon ise öteki görünen yok sayılan ezilen halkların mücadelesi veren koalisyonudur. Biz yaratılırken Cenabi hakka bir söz vermiştik. Ben yaşadığım sürece korkudan güce teslim olmayacağım. Nefsime yenik düşmeyeceğim, ranta teslim olmayacağım. Hak ve hakikati savunacağım. Alevi inancında bu sözün ismi vardır. Bu yol hak yoludur. Biz bu yolun talipleriyiz. Onun için bu yolun yolcusu pirleriyle talipleriyle demokrasi ve özgürlüklerde karar kılacaklardır.”

Pir Rıza Yağmur’un konuşmasının ardından Koma Botan, Deniz Deman sahne aldı. Festival, sanatçı Zarife’nin konseriyle devam etti.