2018 Nobel Edebiyat Ödülü verilmeyecek

İsveç Akademisi, 2018 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü vermeyi bir yıl sonrasına erteledi. Gerekçesi ise tecavüz ve cinsel saldırı suçlamaları.

İsveç Akademisi yaptığı yazılı açıklamada “2018 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi belirlenecek ve 2019’daki ödül sahibi ile birlikte açıklanacak” dedi.

70 yıldır ilk kez böyle bir durum yaşanıyor. Akademideki kriz Kasım ayında ortaya çıktı. Dagens Nyheter gazetesine konuşan 18 kadın, Akademi üyesi şair Katarina Frostenson'un Fransız eşi Jean-Claude Arnault'u tecavüz ve cinsel saldırı ile suçlamıştı.

Akademi, Kasım ayında Arnault ile tüm ilişkilerini kesmiş ve Stockholm’de yönettiği, kültür alanındaki elitlerin gittiği sergi ve performans kulübüne yaptığı sübvansiyonlara son vermişti. Stockholm Savcılığı da Mart ortasında yaptığı açıklamada yürütülen soruşturmanın bir kısmının delil yetersizliğinden dolayı kapandığını bildirmişti. Bunlar 2013 ve 2015 yıllarında işlendiği iddia edilen tecavüz ve cinsel saldırılarla ilgiliydi. Hangi suçlamalar etrafında soruşturmaların sürdüğü ise henüz açıklanmadı. İsveç medyası, Arnault'un yıllarca ödülü kazananların isimlerini dışarıya sızdırdığını da yazmıştı.

Suçlamalar ardından aralarında akademinin daimi sekreteri Sara Danius'un da olduğu 6 üye istifa etmişti.