24 Haziran’a iki gün kala bu reklam neden yayınlandı?

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “Frankfurter Allgemeine Zeitung”un Ankara büyükelçisi Martin Erdmann’ı kullanarak reklamını yapması tartışmalara yol açtı.

Almanya’nın muhafazakar ve köklü gazetelerinden “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) Cuma günkü sayısında “Arkada her zaman zeki biri var” sloganıyla tam sayfa kendi reklamına ayırdı. İki sayfada yayınlanan reklam, gazetenin 1995 yılından bu yana gelenekselleştirdiği bir kampanyanın parçası.

Ancak FAZ’ın bu yılki reklamını Ankara’da bir çay ocağında ve Almanya’nın Türkiye’deki büyükelçisi Martin Erdmann’ı ana karakter olarak kullanması dikkat çekti. Üstelik reklamın 24 Haziran’da Türkiye’de gerçekleşecek milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinin arifesine denk gelmesi tartışmaları daha da alevlendirdi.

Reklamda Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı çağrıştıracak hiçbir sembole yer verilmemesi ve sadece M. Kemal’in posterinin görülmesi de dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca Alman basınında Erdmann’ın masasının önünde çok sayıda boş bardağa dikkat çekilirken, “Bu görüntü Almanya-Türkiye arasındaki gergin ilişkilere atıftır” yorumu yapıldı.

2015 yılından bu yana Türkiye’de görev yapan Erdmann, Berlin-Ankara arasında yaşanan krizler yüzünden birçok kez Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

FAZ’taki reklama ilişkin ise Alman Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Reklamın Erdmann’ın Türk toplumuyla samimi ilişkisinin fotoğrafı olduğunu savunan bakanlık, büyükelçinin reklam için hiçbir ücret almadığını bildirdi.

Alman dışişleri bakanlığı Erdmann’ın mesai saati dışında fotoğrafın çekildiğine açıklarken, ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Bild ise “Gerçekten böyle bir reklam zekice bir fikir miydi?” başlığıyla reklamı eleştirdi.