68’nci Uluslararası Berlin Film Festivali’nin ödülleri verildi

Festivalin en büyük ödülü olan "Altın Ayı"yı Rumen yönetmen Adina Pintilie, ''Touch me not'' (Dokunma Bana) filmiyle kazanırken, bu yıl birçok kadın sinemacının, ödül alması festivale damgasını vurdu.

Bu yıl 15 ile 25 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen 68’nci Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) ödülleri sahiplerini buldu. Dünyanın birçok ülkesinden 385 filmin gösterildiği ve bunlardan 19’ünün “Altın Ayı” ödülü için yarıştığı festival, dün akşam yapılan bir tören ile ödülleri dağıtıldı. Ödül töreni birçok usta sinemacının hazır bulunduğu Berlinale Palast’ta düzenlendi. Bu yılki jüri, festivalin en büyük ödülünü Rumen yönetmen Adina Pintilie, ''Touch me not'' (Dokunma Bana) filmine verdi. Festivalin büyük ödülü dışındaki “Kısa Metraj”, ”Jüri Büyük Ödülü Gümüş Ayı”, “En İyi İlk Film Ödülü”, “En İyi Belgesel Ödülü” kadın sinemacılara gitti.

BERLİN’DE 10 GÜNLÜK SİNEMA ŞÖLENİ

Kentte bulunan onlarca sinema salonunda 10 gün boyunca toplam 385 film gösterilerek, tam anlamıyla bir sinema şölenine yaşandı. Bu yıl da dünyanın birçok ülkesinden 40 bin sinemaseverinin yanında toplam 250 bin seyirci Berlinale’nin filmlerini izleme imkanı buldu. Bu yıl yarışma filmleri çok dikkat çekilmezken özellikle Panaroma, Forum ve Berlinale Özel gibi bölümlerde gösterilen farklı temalı filmler, konuşulan temel konulardan biri oldu. Özellikle tarihi, politik ve özgün konulu belgeseller ise bu yıl Berlinale’de öne çıkan eserler olmasıyla dikkat çekti. Ve büyük beğeni toplandı.

BERLİNALE’DE KADINLARIN ÇIKIŞI

Dünyanın bir çok film festivallerine oranla Berlinale’nin “Altın Ayı” dışında onlarca ödülü bulunuyor. Bu yıl Berlinale’de başta “Altın Ayı” olmak üzere birçok ödülü kadınlar aldı. Bu durum Berlinale’de yeni bir şey değil. Geçmiş festivaller kadın yönetmenler, “Altın Ayı” olmak üzere bir çok ödül aldı.  

“En İyi Filim” ödülü dışında Malgorzata Szumowska,” Mug” ile Jüri’nin Büyük Özel Ödülü, Uruguaylı kadın oyuncu “The Heiresses”teki başarılı performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu,” “Altın Ayı” ödülünün favorilerden biri olan “Dovlatov’un Elena Okopnaya

”Olağanüstü Sanatsal Katkı” ödülünü, Panorama’da gösterilen “The Silence Of Others” belgeselin iki yönetmeninden biri olan Almudena Carracedo da “Panoroma Seyirci” ödülünü aldı. Ines Moldavsky de ''The Men Behind The Wall' filmiyle festivalin “En İyi Kısa Filmi” ödülünü kazandı. Bunlar dışında bir çok kadın sinemacı festivalin yan ödüllerini almayı başladı.

JÜRİNİN BÜYÜK SÜRPRİZİ…

Festivalin en büyük ödülü olan “Altın Ayı” ödülü için yarışan 19 film arasında yer alan Rumen yönetmen Adina Pintilie’nin deneysel filmi “Touch me not” (Bana Dokunma) “Altın Ayı” ödülünü aldı. Festivalin 9’ncü gününde gösterilen film, beklenmedik bir sürpriz yaptı. Gazeteci ve eleştirmenlerden tam not almayan film, cinsel taciz gibi konuları işliyor. Jüri büyük bir sürpriz yaparak, Adina Pintilie’yi ödüllendirmesiyle herkesi şaşırttı. Yönetmen Pintillie,” “Altın Ayı” dışında festivalin “GWFF En İyi İlk Film“ ödülünü de almayı başardı.

Festivalin kısalar bölümünde ise “The Men Behind the Wal” filmiyle Ines Moldavsky’nin ödüllendirilmesi benzer konuyu işlemesi aslında bu yılki festivalde kadınların ve onlara yönelik yapılanlara bir tepki olarak okunuyor.

Yine 68’nci Berlinale’nin usta yönetmen Guv Van Sant’ın “Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot” (Merak Etme, Yürüyerek Çok Uzaklaşamayacaktır) ve Rus yönetmen Alexey German Jr’in çektiği “Dovlatov” isimli filmleriyle birlikte en büyük favorilerinin arasında görünen “Köpekler Adası”nın yönetmeni Wes Anderson “En İyi Yönetmen” seçildi. Aslında bu her üç film ise baştan beri gazeteci ve film eleştirmenlerden tam not alarak, favori gösteriliyordu. Ancak ödül almamaları her kesi şaşırttı.

‘EN İYİ ALTIN AYI’ VE ‘EN İYİ GÜMÜŞ AYI’ ÖDÜLLELRİ KAZANANLAR

68’nci Berlinale’nin “Altın Ayı” ve “Gümüş Ayı” ödülleri alanların listesi:

*En İyi Film (Altın Ayı): Adina Pintilie / ''Touch me not'' (Romanya)

*Jüri Büyük Ödülü (Gümüş Ayı): Malgorzata Szumowska / ''Twarz'' (Polonya)

*En İyi Yönetmen (Gümüş Ayı): Wes Anderson / ''Isle of Dogs'' (ABD)

*En İyi Kadın Oyuncu (Gümüş Ayı): Ana Brun / "Las Herederas" (Paraguay)

*En İyi Erkek Oyuncu (Gümüş Ayı): Anthony Bajon / ''La priere'' (Fransa)

*En İyi Senaryo (Gümüş Ayı): Manuel Alcalá ve Alonso Ruizpalacios / ''Müze'' (Meksika)

*Alfred Bauer Ödülü (Gümüş Ayı): Marcelo Martinessi / ''Las herederas'' (Paraguay)

*Olağanüstü Sanatsal Katkı Ödülü (Gümüş Ayı): Elena Okopnaya/ “Dovlatov”(Rusya)

*En İyi Kısa Film ödülü (Gümüş Ayı): The Men Behind the Wall / Ines Moldavsky( İsrail)