7 hikayede 90’lı yılların çocukları

Kadir Stêra’nın 90’lı yıllardaki çatışmalı dönemin Kürt çocuklarının yaşamı üzerindeki etkilerini öyküleştirdiği ‘Hespê Şeytên’ kitabı acılar arasında mekik dokurken düşsüz de kalmıyor.

Mersin Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nde öğrenci olan Kadir Stêra’nın ‘Hespê Şeytên’ adlı kitabı Aryen Yayınları tarafından geçtiğimiz yaz yayınlandı. Stêra’nın kitabında yer verdiği kahramanların hepsi Kürt çocukları. 7 kısa hikayeden oluşan kitap 80 sayfa. Ayın altında makarna yemeği düşleyen çocukların yaşamlarını satırlara döken Stêra, kahramanların bireysel ve toplumsal acılar arasındaki sorgulama süreçlerini anlattığı kitabın son bölümünde ise bazı şiirler üzerinden hakikat arayışına değiniyor.

Okuduğu üniversiteden Kürt kimliği nedeniyle iki defa uzaklaştırma alan Stêra, kitabını yazmak için bu zamanı fırsata çevirmiş. Kürtçe üzerindeki saldırılara karşı kendisini borçlu hissettiğini kaydeden Stêra, ANF’nin sorularını yanıtladı.

KÜRTÇE YAZMAK SOYKIRIMA CEVAPTIR

"Kendimi Kürtçe ifade etme arayışına bir cevap olarak bu kitabımı kaleme aldım" diyen Stêra, şunları söyledi: "Kürtçe üzerindeki soykırıma karşı anadilini sahiplenmek ve geliştirmek adına bir adım olarak görüyorum. Bana göre Kürtçe yazan her yazarın önceliği budur. Çünkü kültürel soykırımı boşa çıkarmanın yolu, dili ve dilin edebiyatını sahiplenmekten geçiyor. Bugün Kürt yazarların çoğu bu bilinçle hareket ediyor. Bu kutsal ve anlamlı bir duruştur."

Anadilde eğitimin çocuklar açısından önemine dikkat çeken Stêra, anadilinde eğitim almış olsaydı yazarlığına katkısının ciddi olacağını söyledi. Kürtler için Kürtçe düşünmenin de, hayal kurmanın da saldırı altında olduğunu vurgulayan Stêra, asimilasyonun sürekli saldırarak varlığını koruduğunu belirtti.

ÇOCUKLARIM UMUDUN ARAYIŞÇILARIDIR

Kitabındaki kahramanlarım 90'lı yılların çocukların dünyasından beslendiğini kaydeden Stêra, "Onların hayalleri saftır. Gelo Heyv Kete Erdê adlı hikayede ay ile makarna metaforunda yemek gibi hayalleri vardır. Ayın yere inmesini bekleyen çocuklarım var kitabımda. Türkçe bilmedikleri için okulda hor görülen çocuklarım var. Kahramanlarım için umudun arayışçıları tanımını yapıyorum. Bir çok okuyucum kendi çocukluklarını kitapta gördüklerini anlattı" şeklinde konuştu.