80 yaşındaki Alman’dan mahkemeye Öcalan ve YPJ dersi!

YPJ bayrağı ve “Öcalan’a özgürlük” pankartı taşıdığı gerekçesiyle yargılanan barış aktivisti Claus Scheer, Münih mahkemesine tarihi bir ders verdi. 80 yaşındaki Scheer “40 yıl önce Mandela’nın özgürlüğü için ne yaptıysam şimdi Öcalan için yapıyorum” dedi.

80 yaşındaki Claus Scheer, Almanya’nın Münih kentinde tanınmış bir pasifist. 80’li yıllarda Almanya’nın silahlanmasına karşı çıkan, ırkçılık karşıtı eylemlere katılan ve baskı altındaki halklar için düzenlenen gösterilere öncülük yapan Scheer, 17 Şubat 2018 günü Münih Güvenlik Konferansı’nı protesto gösterilerinde YPJ bayrağı ve üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu “Öcalan’a özgürlük” pankartını taşımıştı.

“Yasaklı olan PKK propagandası yapmakla” suçlanan Alman aktivis hakkında Münih’teki güvenlik birimleri soruşturma açmıştı. Savcılığın talebiyle açılan skandal davanın ilk duruşması Münih İdari Mahkemesi’nde görüldü. İlk savunmasını yapan Scheer kendisini yargılayan mahkeme heyeti ve savcıya deyim yerindeyse tarihi bir ders verdi.

'YPJ İLE DAYANIŞMAK ASLA SUÇ DEĞİLDİR'

Rojava Kürdistan’daki kadın birlikleri olan YPJ’nin bayrağının taşınmasının asla “suç” olmayacağına dikkat çeken Scheer, YPG ve YPJ’nin 2014 yılında onbinlerce Êzidî’yi DAİŞ çetelerinin elinden kurtardığını söyledi. YPJ’nin DAİŞ’e karşı verdiği onurlu direnişin yanısı sıra hiçbir şekilde uluslararası hukuku ihlal etmediğini belirten Alman aktivist devamla şunları söyledi:

“Tam tersine Efrin’i işgal eden Türk ordusu uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Savcılık saçma sapan gerekçelerle YPJ bayrağıyla PKK propagandası yapıldığını ve bunun suç olduğunu söylüyor. Böyle yasaklar ve soruşturmalar despot Erdoğan’ı hem kendi ülkesinin sınırlarında hem de Suriye ile Irak’ta Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar konusunda cesaretlendiriyor.”

'MANDELA İÇİN YAPTIKLARIMI ŞİMDİ ÖCALAN İÇİN YAPIYORUM'

Aynı şekilde “Öcalan’a özgürlük” pankartının da taşınmasının “suç” olmadığını belirten Alman barış aktivisti Scheer “İçişleri Bakanlığı sadece sarı zemin üzerindeki Öcalan fotoğrafının yasak olduğunu söylüyor. Ancak Öcalan Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmesi için bir kilit rol oynuyor. Öcalan’ın fotoğrafını yasaklamak ve Öcalan’ın özgürlüğünü istememek bu çözümümü reddetmek anlamına geliyor” dedi.

40 yıl önce Güney Afrika’daki Apartheid rejimi karşıtı gösterilere katılarak Nelson Mandela’nın özgürlüğünü talep ettiğini hatırlatan Scheer devamla şunları söyledi: “O dönem de üzerinde Mandela fotoğrafı olan ‘Mandela’ya özgürlük’ pankartını taşıyordum. 40 yıl sonra ise bunu Öcalan için yapıyorum. Bütün yasal haklarımı kullanarak Öcalan’ın özgürlüğünü savunmaya devam edeceğim.”

Kürdistan’a gittiğini ve Türk devletinin yaktığı Kürt köylerini gördüğünü aktaran Scheer, Erdoğan iktidarının son yıllarda savaşta ısrar etmesine rağmen Öcalan ve PKK’nin birçok kez barış ve çözüm için çağrılarda bulunduğuna dikkat çekti.

DEVLET YETKİLİSİ: MEVZU ÖCALAN İSE FOTOĞRFLARI SERBEST

Scheer savunmasının ardından hakkında açılan davanın kapatılmasını talep ederken, mahkemede görüşünü belirten İçişleri Bakanlığı’ndan bir bilirkişi uzmanı ise YPJ ve YPG’yi PKK’nin yan kuruluşları olarak görmediğini ancak PKK’nin her iki organizasyonun bayraklarını “yedek semboller” olarak kullandığını öne sürdü. YPG ve YPJ’nin sembollerinin Almanya’da yasaklanmaması gerektiğini belirten devlet yetkilisi uzman Öcalan’ın fotoğraflarının ise istisnalar dışında yasak olduğunu savundu. Uzman şu görüşü dile getirdi: “Eğer açıkça mevzu Öcalan’ın şahsı ise fotoğrafları serbesttir.”

80 yaşındaki Claus Scheer’in yargılandığı davada karar çıkmazken, yargılama süreci bir sonraki duruşmalarla devam edecek.