İsviçre’den katliamı resmeden Doğan’a düşünce özgürlüğü ödülü

İsviçre Freethinkers (Özgür Düşünenler) düşünce özgürlüğü ödülüne tutuklu gazeteci Zehra Doğan ve sürgünde yaşamak zorunda kalan İranlı gazeteci Masih Alinejad layık görüldü.

İsviçre Freethinkers (Özgür Düşünenler) adlı kuruluş, 2’ci kez verdiği Düşünce Özgürlüğü Ödülünü, Nusaybin’deki devlet katliamlarını haberleştirdiği için tutuklanan Kürt gazeteci- ressam Zehra Doğan ve İranlı kadınların başörtüsüz fotoğraflarını Facebok’da yayınladığı için cezalandırılan İranlı gazeteci Masih Alinejad’a vermeye layık gördü. Zürih Volksausstiftung’da düzenlenen bir törenle ödüller sahiplerine verilirken, törene çok sayıda gazeteci ve yazarın yanı sıra Doğan’ın arkadaşları da katıldı.

Ödüle layık görülen Amerika’nın Sesi Farsça Servisi için çalışan İranlı Gazeteci Masih Alinejad Amerika’da sürgünde yaşadığı için Doğan ise cezaevinde olduğu için katılamazken ödülleri her iki gazetecinin arkadaşları aldı.

Ödüller sunulmadan önce gazeteci Doğan ve Alinejad’ın yaşadıklarına dikkat çekilirken, her iki kadın gazetecinin de totaliter rejimlerin mağduru olduğuna vurgu yapıldı.

TÜRK DEVLETİN KATLİAMCI YÜZÜ SERGİLENDİ

Yine ödül töreninde gazeteci Doğan’ın cezaevinde kısıtlı imkanlar ile Amed Newroz’unda polis tarafından katledilen Kemal Korkut’un vurulma anını çizdiği resimde sergilendi.

Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Zehra Doğan’ın ödülünü meslektaşları Naz Öke ve Lucie Renée Bourges aldı. Ödülün törenin ardından bir konuşma yapan Naz Öke gazeteci Doğan’ın yaşadıklarına dikkat çekti. Zaman kısıtlılığından kaynaklı Doğan’ın ödül törenine bir yazı gönderemediğini ifade eden Öke, Doğan’ın kendisine gönderdiği mektuplardan alıntılar yaparak bir konuşma yaparak Doğan’ın Cezaevinde yaşadıklarına değindi.

‘ZEHRA’NIN SESİ ULUSLARARASI ALANDA DUYULDU’

Bugün burada Zehra’yı temsil etmek için varız diyerek devam eden Öke, devamla şunları ifade etti: “Zehra kendini farklı kimliklerle ifade ediyor. Hem kadın hem Kürt hem gazeteci ve hem de sanatçı olarak. Zehra gazetecikle sanatını çok güzel bir arada buluşturuyor. Bu ödül için hepimiz Zehra adına çok mutlu olduk çünkü bu ödül, Zehra’nın sesinin uluslararası alanda duyulduğunun çok iyi bir göstergesi ve kanıtıdır.”

Öke’nin yaptığı kısa konuşmanın ardından gazeteci Lucie Renée Bourges tarafından Doğan’ın mektuplarından oluşturulan bir metin okunması salonda duygulu anlat yaşattı.

Gazeteci Doğan, 2016 yılında Türk devletinin Nusaybin’de gerçekleştirdiği katliamları haberleştirdiği için tutuklanıp 5 ay gibi bir süre cezaevinde kalmıştı. Yazdığı bir haber ve Nusaybin’deki katliamın boyutunu çizdiği bir resimden kaynaklı hakkında dava acılan Doğan, örgüt propagandasında 33 ay hapis cezasına çarpıtılarak, tekrardan tutuklanarak Amed E Tipi Cezaevine gönderilmişti.

Freerhinkers (Özgür Düşünenler) adlı kuruluş ilk ödülünü 2015 yılında Suudi Arabistan’da kırbaç ve hapis cezasına çarpıtılan Ensaf Haidar ve Raif Badawi ve Waled Abulkhair’e vermişti.