Şengal'e yoğun askeri sevkiyat yapılıyor

Bağdat-Erbil-Ankara hattındaki anlaşma ardından Şengal'e yönelik başlatılan askeri sevkiyat hızlandırıldı. İki günde az 8 bin kişilik güç kaydırıldı.

Bağdat ile Hewler arasında 9 Ekim'de Şengal'in kontrolü için yapılan anlaşma ardından ilk askeri birlikler 24 Kasım'da sevk edilmeye başlanmıştı.

Sevkiyat son 24 saat içerisinde daha da yoğunlaştı. Irak hükümeti, Şengal'e konumlandırdığı askeri gücün değiştireceğini ve takviyelerin sınır hattına yapılacağını iddia etmişti.

Ancak daha önce gönderilen güç çıkarılmadığı gibi, Irak federal hükümetine bağlı yeni polis birlikleri ve operasyonel güç takviye edildi.

'YBŞ İLE SAVAŞMAYA GELDİK'

Son yoğun sevkiyat, 25 Kasım Çarşamba gecesi saat 23.30 sıralarında başlatıldı.

ANF'nin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, gece saatlerindeki sevkiyat sırasında YBŞ asayiş güçlerine "YBŞ ile savaşmaya geldik" yönünde ifadeler kullanıldı.

Görgü tanıkları, bölgeye sevk edilen güçler arasında Türkçe konuşanların olduğuna dikkat çekti.

Bunlardan bazılarının "Türkmence konuşmayı bilen" birilerinin olup olmadığını sorarak tercümana ihtiyaç duyduklarını söylediği öğrenildi.

8 BİNİ AŞKIN ASKER SEVK EDİLDİ, HALEN DEVAM EDİYOR

Şengal'de askeri hareketliliği izleyen kaynaklar, şimdiye kadar 8 bini aşkın asker ve özel polis birliklerinin bölgeye konuşlandırıldığını belirtiyor.

Aynı kaynaklar, konuşlandırılan askeri gücün sayısının iki katına çıkarılacağını belirtiyor.

9 EKİM ANLAŞMASININ AMAÇLARI

23 Kasım günü acil bir çağrı yapan Şengal Demokratik Özerk Meclisi, bu yeni girişimi "74'üncü ferman" olarak nitelemiş ve acilen harekete geçilmesini istemişti.

Özerk Meclis, anlaşmanın amacını altı madde halinde şöyle sıralamıştı:

-Êzidî halkının iradesini yok edilmesi, Êzidîlerin öz savunmalarının tasfiye edilmesi.

- DAİŞ’e karşı savaşan Êzidîlerin tutuklanması.

- Şengal’in öz savunmasında kullanılan silahlara el konulması.

- Şehirler, mahalleler ve köyler arasında kontrol noktaları oluşturularak gidiş-gelişlerin engellenmesi.

- Şengal’in sınırlarının kuşatma altına alınarak Çêlmêra ve Şêbilqasim Kiçil Laliî gibi Êzidîlerin kutsal mekanlarına yabancı silahlı güçlerin yerleştirilmesi.

- DAİŞ’e çetelerine destek vererek Êzidîlerin katledilmesine, kaçırılmasına ve satılmasına yardımcı olan Arapların tekrar Şengal’e yerleştirilmesi.