Şoreş yeni kitabı ‘Azadî’yi anlattı

Yeni Kürtçe şiir kitabını anlatan Yekta Şoreş, şiirin sisteme karşı en etkili eylemlerden biri olduğunu belirtti, "Bir çığlığı, haykırışı, topluma bağlılığı şiirle yansıttım" dedi.

Gazeteci ve Yazar Yekta Şoreş’in 'Azadî' isimli Kürtçe şiir kitabı Mart Ayında, J & J Yayınları tarafından okuyucuyla buluştu.

ANF'ye konuşan Şoreş, "Ülkesi 4 parçaya bölünmüş ve her şeye rağmen direnen, mücadele eden bi halk gerçeğimiz var. Bu halkın bir ferdinin duyguları ve gözleriyle yaşamın kendini şiirde nasıl yoğurduğunu ve nakşettiğini dile getirmeye çalıştım” dedi.

'ÇIĞLIĞI, HAYKIRIŞI ŞİİRLE DİLE GETİRMEK İSTEDİM'

Yayımlanan ilk şiir kitabı olduğunu ifade eden Şoreş, şöyle konuştu: “Kitap 33 şiirden oluşuyor. Farklı zaman ve mekânlarda, yine Kurdistan’ın çeşitli bölgelerinde bu şiirleri kaleme aldım. Kitapta halkımızın yaşadığı acıları, özgürlüğe olan hasreti ve umudu dile getirmeye çalışırken, şüphesiz bu toprakların bir çocuğu olarak şiirlerde kelimelere dökülen acıları, hasret ve umudu kendim de yaşadım ve yaşıyorum. Tüm bunların toplamı olarak bu şiirler ortaya çıktı. Yine özgürlük için direniş alanlarına akın edenlerin geride kalanlar için nasıl duygular ve umut dolu anlar bıraktıkları da kendini şiirlere yansıtmış durumda. Bir ferdin çığlığını, haykırışını, toplumu ve ülkesine olan bağlılığını tarihin en manidar anlarında şiirle dile getirmek istedim.”

'KENDİ TOPLUMUNA ULAŞMANIN ÖZÜ...'

"Bir insan şiir yazarken ülkesi ve toplumu için taşıdığı sorumluluğu hissetmeli ve vicdanıyla düşünmeli" diyen Şoreş, “Şiir dil ve kültürüne sahip çıkmanın adımlarından biridir. Kendi toplumuna ulaşmanın özüdür. Bir insan acılarını, üzüntülerini, ülkesi ve toplumunun yaşadıklarını kendi diliyle analiz ettiği zaman gerçek hakikat ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

‘SİSTEME KARŞI ETKİLİ BİR EYLEM'

Şiirin sisteme karşı en etkili eylemlerden biri olduğunu belirten Şoreş, “Şiirin gücü, duygusundaki amaç ve hedef çok önemlidir. Şiirin gücüne güvenmek ve inanmak gerekir. Şiir her türlü baskı ve zulme karşı en güçlü duruş ve tavırdır. Direnişin emeği ve yüceliği ile süzülmüş şiirler Kürtçe şiirin gelişmesinde çok önemli katkıya sahiptir” dedi.

'ANA DİLİMİZLE DİRENİŞE KATKI SUNABİLİRİZ'

Son olarak Kürtçe konuşma ve yazmanın önemine dikkat çeken Yekta Şoreş, “Bizi her türlü asimile  etmeye çalışan, kültürümüzü yok etmek için uğraşan bir sisteme karşı ana dilimize sahip çıkmalıyız. Her yerde dilimizle konuşup yazmalıyız. Kendi dilimizle yaratacağımız eser ve ürünlerle halkımızın meşru direniş ve mücadelesine katkı sunabiliriz” ifadelerini kullandı.