Ali Jiyan, 'Arîn Mîrkan' albümü ile dinleyicisiyle buluşuyor

Ali Jiyan, ilk solo albümünü dinleyicinin beğenisine sundu. Söz ve bestesi Ali Jiyan’a ait olan Arîn Mîrkan albümü 12 eserden oluşuyor.

Koma Agirê Jiyan'ın solisti olarak tanınan Ali Jiyan, ilk defa solo bir albümle müzik severlerinin karşısında. 1975 yılında İstanbul’da doğan sanatçı, aslen Bingöl Kiğılı. Müzik çalışmalarına Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde başlayan sanatçı, uzun yıllar boyunca herkesin severek dinlediği Agirê Jiyan'ın da solistlerindendi. Agirê Jiyan’ın ilk albümü ‘Adare’ 1996’da çıktı. Ve bu albüm başta Kürt müzik severler olmak üzere yüzbinlerce dinleyiciye ulaştı. Grubun sonrasındaki üç albümü de (Helîn, De Were, Aşitî) ‘Adare’ gibi benzer bir başarı gösterip, Kürt müziğine önemli bir renk kattı.

Ali Jiyan, gruplarıyla birlikte yürüttüğü albüm çalışmalarının yanı sıra çok sayıda müzikal ve görsel projede yer aldı. Sanatçının içinde yer aldığı ortak projelerin başında ise, Ahmet Kaya anısına hazırlanan, “Dinle Sevgili Ülkem” geliyor. Ali Jiyan, bu albümde “Başım Belada” isimli unutulmaz eseri seslendirdi. Yine uzun yıllar bünyesinde çalıştığı MKM’nin hayata geçirdiği, Türkçe olarak bilinen ancak orjinali Kürtçe olan bestelerin yeniden seslendirildiği projede yer aldı. Üç seriden oluşan bu albümlerin, ilk serisi olan Şahiya Stranan- 1 (2000) albümünde “Naze” isimli eseri, Şahiya Stranan-2 (2014) albümünde “Slava Mi Dikî”, Şahiya Stranan -3 (2016) albümünde ise “Nazliye” isimli eserleri seslendirdi. Ayrıca çok sayıda beste ve esere de imzasını attı.

ALBÜMÜ KASIM ENGİN VE ARİN MİRKAN'A ATFETTİ

Ali Jiyan müzik yaşamını şu an Almanya’da sürdürüyor. İlk solo albümüyle yeniden dinleyicisiyle buluşan sanatçı, albümü Kobanê’de DAİŞ’e karşı mücadelenin sembol isimlerinden Arîn Mîrkan ve Kasım Engin’e atfediyor. Albümde 12 eser yer alıyor. Art Records etiketiyle çıkan albümün prodüktörlüğünü ise Arzu Polat yaptı. Müzik yönetmenliğini Hüseyin Çiftçi’nin yaptığı albümün aranjörlüğünü ise Hüseyin Çiftçi ve Mazlum Rewşen birlikte üstlendi.

Albümde ilk eser olan Arîn Mîrkan’ın dışında, Kurdim Ez, Newroz, Lo, Dûrim gibi eserlerin sözleri de Wezîr Demir’e ait. Anonim eserlerin de yer aldığı çalışmada ayrıca iki potpori de var. Albümde yer alan eserlerin tamamı şöyle: Arîn Mirkan, Kurdim Ez, Newroz, Royê Mi, Kavirê Min, Tarîya Şevê, Dem Şêrîne, Lo, Dûrim, Koyê Dersim Berxwedan Jiyane ve Potporî.

Albüme emeği geçen diğer müzisyenler ise şöyle: Mastering Rheinhard Topaz; drum&percusion Murat Bakrak; bass, western, nylon, clean gitar Mazlum Rewşen; elektro gitar Gürsoy Tunç (Newroz); elektro piano, piano Memduh Tekkal; tembûr Mazlum Rewşen&Ali İkizer; (Demme) mey&zirne Kemal Ceylan; bilûr Yasin Boyraz; ney Eser Gül; saxsafon Serdar; flute Ali Koç; tulum Emrah Oğuztürk (Arîn Mîrkan-Dudik, Demme-Bilûr); strings Istanbul Strings; computer program (loops, synth, effekt) Mazlum Rewşen; vokals paziyok Harun Ataman, Hiphop Serhado, Bülent Turan, Xezal, Nûdem, Ali İkizer.

Tüm dijital platformlardan yayınlanan albüm ayrıca dijital müzik marketlerde de satışa sunuldu.