Hildesheim'da 7. Kültür ve Sanat Festivali

Almanya’nın Hildesheim kentinde 7. Kürt Kültür ve Sanat Festivali organize edildi. Renkli görüntülere sahne olan festivalde, 15 Ağustos atılımı da kutlandı.

Festivale Braunschweig, Gifhorn, Hildesheim, Wolfsburg, Peine ve Salzgitter’den katılımlar oldu.

Kutlamadan önce Hildesheim tren garı önünde toplanan Kürtler ve dostları bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe geleneksel kıyafetleri ve müzik enstrümanlarıyla katılan kadınlar yoğun ilgi gördü.

“Bijî berxwedana Amedê”, “Direne direne kazanacağız”, “Her yer Amed her yer direniş”, “Yaşasın HDP”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarının atıldığı yürüyüş, kutlama alana kadar sürdü.

Alanda, Türk devletine karşı gerilla mücadelesinin başladığı ve ilk kurşunun sıkıldığı 15 Ağustos atılımı da müzik ve halaylar eşliğinde kutlandı.

Festival için tarihi önemi olan Marienfriedhof seçildi. Burada Hildesheim mezarlığı bulunuyor. Mezarlık, 12 Ağustos 1834’de Hristiyan iki mezhep tarafından kurulmuş. Mezarlıkta bulunan, unutuldukları eleştirilerinin yapıldığı deniz savaşçılarının mezarları bulunuyor.

Hildesheim şehri 2025’de Avrupa’nın kültür başkenti olmak istiyor. Kürtler de bu çabaya kültürel zenginlikleriyle destek oldu.

Alanda kurulan sahnenin sol tarafında dev Mahsun Korkmaz (Egîd) pankartı asıldı. Alanda ayrıca Kürdistan’ın yazılı ve görsel tarihi değerleri bir tahta panoya asıldı.

Etkinliğe katılan Kon-Med Eşbaşkanı Tahir Köçer, YJK-E üyesi Hakime Yousef, siyasetçi Leyla Birlik, Fed-Dem üyesi Letif Karakaş'in yanısıra HDK-A Braunschweig, ATİK,  Die Linke ile Linksjugend adına birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda temel gündem 19 Ağustos’ta HDP’li üç büyükşehir belediyesine el konulması olurken, kayyuma geçit verilmeyeceği belirtildi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI DUYARLILIK

Etkinliğin kültür bölümünde Sîmar, Dîlan Baysal, Koma Rêdûr, Koma Volkana Şoreşê, Karzan Salih, Dimli Amed, Süpriz sanatçı Azad Bedran ve Şiir okuyan Kadir Şîrî sahne aldı. Kürt folklorunu geleneksel kıyafetleriyle Koma Azadi Hildesheim ve Koma Şiyar Salzgitter oynadılar.

Ayrıca çevre kirliliğini ve mikro plastiğe dur demek için içecekler cam şişelerde verildi, yemekler kağıt tabaklarda sunuldu.