Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen 200 milyon Euro DAİŞ’in miydi?

ABD’nin DAİŞ ile işbirliği yapan ve Türkiye’de faaliyet gösteren para transfer şirketlerinin peşine düşmesinden sonra Alman polisinin “Hawala” sistemi gibi bir yöntemle Türkiye’ye 200 milyon Euro para havale eden suç şebekesine operasyon yaptı.

Düsseldorf Savcılığı’nın talimatıyla dün harekete geçen Alman polisi 62 ev ve şirkete baskınlar yaptı. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya, Baden-Württemberg, Hessen, Hamburg ve Berlin eyaletlerinde gerçekleşen operasyonda çok sayıda kuyumcu ve para transfer şirketleri de arandı. “Uluslararası alanda faaliyet gösteren bir suç çetesi hedef alındı” şeklinde açıklanan operasyonda 27 şüpheliden 6’sı hakkında tutuklama kararı verildi.

Duisburg’da metal ticareti yapan çetenin liderinin de yakalandığı operasyonun bir ayağı da Hollanda’da gerçekleşti. Çetenin "güvenilir aracılar" üzerinden yapılan ve “Hawala” sistemine benzer bir yöntemle Türkiye’ye en az 200 milyon Euro para gönderdiği belirtildi. Polis baskın yaptığı ev ve iş yerlerinde özellikle bu paranın ulaştığı kişilerin izini yakalamaya çalıştığı, bu yüzden de bütün bilgisayar ve dokümanlara el koyduğu öğrenildi.

ABD’NİN KARARIYLA GELEN OPERASYON

El Kaide ve DAİŞ gibi terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı “Hawala” sistemi bir süredir başta ABD olmak üzere uluslararası güvenlik güçlerinin takibindeydi. Almanya’da da yasa dışı olarak kabul edilen bu yöntemin uzun süredir bilinmesine rağmen operasyonun ABD’nin önceki gün iki Türk isim ile Türkiye’de faaliyet gösteren üç para transfer ve döviz şirketine yönelik yaptırım kararı almasından hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

ABD Hazine Bakanlığı’nın aldığı yaptırım kararı DAİŞ çeteleriyle işbirliği yapan İsmail ve Ahmet Bayaltun kardeşlerinin yanı ısıra döviz ve para transfer şirketleri Sahloul Money Exchange Company ile Al-Sultan Money Transfer Company’i kapsıyordu.

ABD’nin Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) Bayaltun kardeşlerin Suriye, Türkiye, Körfez ülkeleri ve Avrupa’da faaliyet göstererek, DAİŞ’e kritik önemde mali ve lojistik destek sağladıklarını tespit ettiklerini bildirmişti. ANF’nin araştırmasına göre Kuveyt merkezli Al-Sultan Money Transfer Company üzerinden Almanya’dan da para transferi yapmak mümkün.

DAİŞ NEDEN ‘HAWALA’ SİSTEMİNİ KULLANIYOR?

Almanya’da güvenlik birimlerinin ABD’de ise Hazin Bakanlığı’nın peşine düştüğü Türk ve Arap şirketlerinin kullandığı “Hawala” sistemi ilk olarak Charlie Hebdo saldırısı sonrası gündeme gelmişti. Fransa'nın başkenti Paris'te, 7 Ocak 2015 günü Said ve Şerif Kouachi kardeşler, mizah dergisi Charlie Hebdo'nun binasını basarak 8’i gazeteci, 12 kişiyi otomatik silahlarla tarayarak öldürmüştü.

ABD ve İngiliz birimleri “Hawala” sistemiyle Şerif Kouachi’ye saldırı öncesinden 20 bin Dolar paranın gönderildiğini tespit etmişti. DAİŞ çeteleri terör saldırıları için yapılan harcamaların hızlı ve kayıt dışı gönderilmesini sağladığı için bu sistemi tercih ediyordu. Küresel finans sisteminin dışında yapılan ve adını Arapça’daki havale kelimesinden alan “Hawala” ile güvenilir aracı parayı teslim aldığını bir diğer ülkedeki ortağına bildiriyor, o da aynı tutarı, almış gibi ödeme yapılması gereken kişiye teslim ediyor.

DAİŞ PARASINI TÜRKİYE’DE ‘HAWALA’ İLE GÖNDERDİ

Geçtiğimiz Nisan ayında da ABD Hazine Bakanlığı Türkiye merkezli ve altı kişi ile bir döviz bürosundan oluşan yeni bir DAİŞ finans şebekesini saptamıştı. Yine “Hawala” sistemini kullanan DAİŞ çete üyeleri Samsun’dan DAİŞ’in Irak ve Suriye’deki liderlerine para göndermişlerdi. Şubat ayında ise The Economist dergisi DAİŞ’in parasını yıkılmak üzere olan halifelikten ‘Hawala’ yöntemiyle Irak ve Suriye dışına çıkararak önemli bir kısmını Türkiye’ye gönderdiğini yazmıştı. Aynı haberde DAİŞ’in parasının 400 milyon Dolar olduğu ve bu paranın önemli kısmıyla Türkiye’de altın satın aldığı bilgisi yer almıştı.