Almanya seçim mitinglerine izin vermeyecek

Almanya, Erdoğan rejiminin mitinglerinin gerçekleşmemesi için geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemenin Türkiye’de 24 Haziran günü yapılacak erken seçimler için de geçerli olduğunu açıkladı. Düzenleme, yabancı ülkelerin siyasi buluşmalarını engelliyor.

Almanya, 16 Nisan 2017 günü Türkiye’de yapılan referandum oylaması öncesinde Erdoğan iktidarıyla ciddi bir kriz yaşamıştı. Birçok kentte AKP’li bakanların düzenlemek istediği referandum mitingler yasaklanırken, Erdoğan rejiminin miting ve buluşmalarının önüne geçmek için bir yasa çıkarmıştı.

Sigmar Gabriel’in dışişleri bakanlığı sırasında yapılan düzenlemeyle yabancı ülkelerden gelecek devletlerin temsilcileri ve siyasetçileri seçim kampanyalarını engellenmişti. Söz konusu ülkelerde yapılacak seçimlerden 3 ay önce yürürlükte olacak yasayla her türlü seçim etkinliğini yasaklanmıştı.

Geçtiğimiz Haziran ayında Almanya’nın gerçekleştirdiği bu düzenleme dış temsilciliklerine gönderilmişti. Almanya şimdi Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP ile ittifak halinde ilan ettiği 24 Haziran’da yapılacak erken seçimler için bu yasayı hayata geçireceği açıklandı.

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, söz konusu düzenlemenin Türkiye’de yapılan erken seçimleri de kapsadığını belirterek, dolaylı şekilde Erdoğan rejiminin mitinglerine izin verilmeyeceğini bildirdi. Alman yetkili, yabancı siyasetçilerin Almanya’da propaganda yapmasını engelleyen yasanın sadece Türkiye’yi değil, Avrupa Birliği üyesi dışındaki bütün ülkeleri kapsadığına dikkat çekti.

Merkel hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert ise Erdoğan’ın ülkelerinde miting yapmasına yönelik bir talebin Türk hükümetinden gelmediğini bildirdi. Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Erdoğan’ı Almanya’ya davet konusu da netleşti. Spiegel dergisinin haberine göre Steinmeier, Erdoğan’ı 24 Haziran seçimlerinden sonra ağırlayacak.

AVRUPA 16 NİSAN’DAKİ GİBİ KARARLI!

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da dün yaptığı açıklamada “Erdoğan hükümeti yıllardır Avrupa’daki Türk kökenli topluluklardan yararlanmaya çalışıyor. Avusturya’da Türk seçim kampanyasının varlığı istenmiyor ve bundan dolayı izin vermeyeceğiz” diye konuşmuştu. Böylelikle 16 Nisan referandumu öncesi gibi Avrupa’nın Erdoğan rejiminin şovlarına karşı ortak bir tavrı bir kez daha sergileyeceği görülüyor.

16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesinde de birçok Avrupa ülkesi AKP’li siyasetçilerin ülkelerinde miting yapmalarına izin vermişti. Yasakların başını Hollanda, Almanya, Avusturya, Danimarka, İsviçre ve Belçika gibi ülkeler çekmişti. Erdoğan rejimi o dönem Avrupa ile ciddi bir kriz yaşarken, Hollanda AKP iktidarının Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı sınır dışı etmişti.