Amed Şehir Tiyatrosu Berlin'de alkışlandı

Amed Şehir Tiyatrosu, Avrupa turnesi kapsamında Berlin'de seyirciyle buluştu.

Amed Şehir Tiyatrosu'nun Avrupa turnesi devam ediyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de 2. kez sahnelenen Qırıx ve Dawıya Dawi oyunları Berlin seyircisi tarafından ayakta alkışlandı.

Tiyatro grubunun yönetmenliğini Kemal Gökhan Gürses yapıyor. Grubun bir sonraki durağı ise Dortmund.

Kürdistan'da devlet baskısı ile mücadele eden Kürt tiyatrosu sürgündeki Kürtlerle buluşmak için Avrupa yollarında.

Berlin'de geçtiğimiz Cuma günü ilk kez sahne alan grup, Hamburg gösteriminin ardından dün saat 20.00'da Tiyatrom'da bir kez daha Berlin seyircisi ile buluştu.

Özcan Ateş'in stand-up gösterisi ve Qırıx oyunları Berlin'de yaklaşık 150 kişinin doldurduğu, aralarında Almanların da bulunduğu salonda ayakta alkışlandı.

'YOLUN BAŞINDAYIZ, UMUTLUYUZ'

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından, aynı zamanda turnenin organizatörlüğünü de yapan Berfin Emektar, dört ülkeyi kapsayan turnelerinin yanı sıra Berlin ve Hamburg gösterimleri hakkında da şu açıklamalarda bulundu:

"Avrupa turnemize Berlin'le başladık, bugün 3. gösterimizi yaptık. Bu turnemiz bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Maalesef Avrupa'ya çok az turne yapabiliyoruz. Geliş şartları da çok elverişli değil.

Hamburg'daki gösteriden sonra sanata ve sanat içinde tiyatroya gereken önemi vermediğimiz gerçeği ortaya çıktı. Oysa kayyumun ilk el attığı ve kapattığı kurum sanat ve özellikle tiyatro kurumuydu. Biz de bir tavır olarak Amed Şehir Tiyatrosu'nu kurduk. Burada da bu coşku ve ilgiyi beklemek hakkına sahip olduğumuzu düşünüyorum. Ne yazık ki on yılda bir Avrupa'ya gelip, seyircimizle buluşmak durumundayız. Düşünün ki tüm baskılara rağmen bu tiyatro Amed'de açıldı ve bir de festival yapıldı. Festivale de halk coşkuyla sahip çıktı. Bu karşılığı Avrupa'da da görmek gerekiyor. Tabii daha yolun başındayız ve umutluyuz.

'DAHA FAZLA COŞKU VE DAYANIŞMA...'

Kürdistan'da bir seyirci kitlesi gerçekleşti. On yıl önceki çocuk oyunlarımızda yer alanlar bugün seyirci kitlesini de oluşturuyor. Avrupa'da bir Kürt tiyatrosunun olmayışı da bunda bir etkendir. Kürdistan ve metropollerde bu açıdan önemli mesafeler katedilmiştir, diyebiliriz. Özellikle bu gelişimiz önemlidir, sahiplenme, moral ve motivasyonu da doğuracaktır. Daha fazla dayanışma gereklidir ve dönemin ruhuna denk düşen tavır da budur. Olağan şartlarda burada değiliz, her şeye rağmen moralimizi bozmuyoruz. Buraya 6 arkadaş geldik oysa 22 kişilik grubumuz var, buradaki sahiplenme onlara da yansıyacaktır. Hatta İstanbul, Van ve diğer yerlerdeki sanatçılara da yansıyacaktır. Burada yaşayan sevgili halkımızın müthiş zorluklarla bu alanı yaşatmaya çalıştığımızı bilmelerini isteriz.

Buradan Dortmund daki halkımıza ve sanatseverlere tiyatrodan uzak kalmamalarını söylüyoruz. Halkımızla buluşmak, onlarla olmak, onlara sanatla dokunmak istiyoruz.

PROGRAM

Grubun bundan sonraki programı şöyle:

Dortmund

Tarih: 6 Eylül

Yer: Depot Immermannstr. 29, 44147

Saat: 19:30

***

Essen

Tarih: 7 Eylül

Yer: Katakomben-Theater Im Gırardet Haus Girardetstrase 2-38, 45131

Saat: 19:30

***

Köln

Tarih: 8 Eylül

Yer: Alte Feurwache Melchiorstrase 3, 50670

Saat: 19:30

***

Paris

Tarih: 10 Eylül

Yer: 174. Avenue Henri Barbusse 93700 Drancy

Saat: 20:00

***

Marsilya

Tarih: 12 Eylül

Yer: Marsilya Demokratik Kürdistan Toplum Merkezi- 31 33

Boulevard Burel 13014

Saat: 19:30

***

Amsterdam

Tarih: 16 Eylül

Yer: Podium Mozalek. Bos en Lommerweg 191, 1055 DT

Saat: 21:00

***

Liege

Tarih: 18 Eylül

Yer: Liege Derneği. Rue de Potro 193, 4020

Saat: 17:00