Amed Şehir Tiyatrosu ‘Qırıx’ ile Avrupa turnesinde

Amed Şehir Tiyatrosu, Qırıx isimli oyunu Avrupa’nın 4 ülkesinde gerçekleştireceği bir turneyle tiyatroseverlerle buluşturacak.

Amed Büyük Şehir Belediyesi’ne yapılan kayyumundan sonra kapatılan belediye tiyatrosunun ardından bu yılın Şubat ayından kurulan Amed Şehir Tiyatrosu, Amed’deki Qırıx kültürünü tiyatrolaştırarak, sahneye koydu. Oyun, 1990 yıllarda, karikatüre edip, bütün Kürtlere tanıtan Doğan Güzel’in karikatürlerinden esinlenerek, hazırlanmış.

Toplam, 19 karikatürden oluşan oyunun yönetmenliğini ise Kemal Gökhan Gürses, yapıyor. Oyunda, Keko, Kuto ve Çeto olmak üzere birçok yan karakterleri de bulunuyor. Qırıx kültürü, politize olmuş hali, kendine has üslup ve esperilerinin olduğu oyun, şimdiye kadar başta Kürdistan olmak üzere Türkiye’nin bir çok kentinde gösterilerek, büyük bir ilgi ile karşılandı.

Qırıx şimdi de Avrupa’nın dört ülkesinde, turneye çıkıyor. Yarın Almanya’nın başkenti Berlin’de ilk gösterim yapılacak oyun, sırayla bir çok kentte sergilenecek.

KAYUMMA RAĞMEN ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar, kayyumdan sonra kapatılan tiyatrolarının ardından bu yılın Şubat ayında Amed Şehir Tiyatrosu’nu kurduklarını belirterek, şimdiye kadar Qırıx oyunu ile birlikte iki çocuk olmak üzere 4 oyun çıkardıklarını ve yeni sezon için de iki oyun üzerinde çalıştıklarını söyledi.  Qırıx karakterini tiyatrolaştırmanın fikrinin Doğan Güzel’in karikatürlerinden esinlendiğini aktaran Emektar, bunun da yönetmen Kemal Gökhan Gürses’in kendi düşüncesi olduğunu ifade etti.

‘AVRUPA’DAKİ HALKIMIZ İLE BULUŞMAK İSTİYORUZ’

Berfin Emektar, Kayyum ile birlikte diğer sanat dalları gibi tiyatro da büyük darbe aldığını belirterek, “Ancak biz bütün bu baskılara rağmen çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Daha önce olduğu gibi her hafta Cuma, Cumartesi ve Pazar perde açan bir özel bir tiyatro olarak çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu.

Qırıx’ın Amed’de bir kültür olduğunu, Doğan Güzel’in ise bunu her kese sevdirdiğini hatırlatan Berfin Emektar, devamla şunları söyledi:” Qırıx’ın tiyatrosunu yapma yönetmen Kemal Gökhan Gürses’e ait. Şimdiye kadar Kürdistan ve Türkiye’de bir çok yerde oynadık. Büyük bir ilgi ile karşılandı. Qırıx karikatür olarak beğenilen sevilen bir karakterdi. Bizim oyunla da benzer bir ilgi oldu.  Şimdiye kadar 35-40 gösteri yaptık. Büyük bir beğeniyle karşılandı.”

Benzer ilgiyi Avrupa’da da göreceklerini umduklarını belirten Berfin Emektar, “1 Eylül ile 20 Eylül arası Avrupa turnesinde olacağız. Berlin’de başlayıp, Liege’de bitireceğiz. Yaklaşık 10 gösteri olacak. Biz Avrupa’daki seyirci ve halkımız ile buluşmak istiyoruz. Bu turnenin en büyük amacı da budur. Bu turnede, Qırıx dışında Dawiya Dawî isimli bir oyunumuz da daha var. Bu turnede onu da oynayacağız. İki oyun arka arkaya oynanacak. Avrupa’daki Bütün halkımızı tiyatroya ve bizi izlemeye bekliyoruz” çağrısında bulundu.

QİRİK AVRUPA’NIN 4 ÜLKESİNDE GÖSTERİLECEK

1-19 Eylül arasında da Qırıx ve Dawiya Dawî adlı oyunlarıyla Avrupa turnesine olacak olan Amed Şehir Tiyatrosu’nun programı ise şöyle:

Berlin

Tarih:1-3 Eylül

Yer: Tiyatrom Eski Jakobstrase 12, 10969

Saat: 20:00

 

Hamburg

Tarih: 2 Eylül

Yer: Mut! Theater,  Amandastr.58, 20357

Saat: Saat: 20:00

 

Dortmund

Tarih: 6 Eylül

Yer: Depot Immermannstr. 29, 44147

Saat: 19:30

 

Essen

Tarih:7 Eylül

Yer: Katakomben-Theater Im Gırardet Haus Girardetstrase 2-38, 45131

Saat? 19:30

 

Köln

Tarih: 8 Eylül

Yer: Alte Feurwache Melchiorstrase 3, 50670

Saat:19:30

 

Paris

Tarih: 10 Eylül

Yer: 174. Avenue Henri Barbusse 93700 Drancy

Saat:20:00

 

Marsilya

Tarih: 12 Eylül

Yer: Marsilya Demokratik Kürdistan Toplum Merkezi- 31 33

Boulevard Burel 13014

Saat:19:30

 

Amsterdam

Tarih: 16 Eylül

Yer: Podium Mozalek. Bos en Lommerweg 191, 1055 DT

Saat: 21:00

 

Liege

Tarih:18 Eylül

Yer: Liege Derneği. Rue de Potro 193, 4020

Saat 17:00