Amed Tiyatro Festivali başlıyor

7. Amed Tiyatro Festivali başlıyor. 'Hakikat özgür kılar’ şiarıyla 26 Nisan-5 Mayıs arasında yapılacak festivalin programı da hazır. Festivalde, 12 oyun sahnelenecek.

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra işten çıkarılan Şehir Tiyatrosu oyuncularının kurduğu Amed Şehir Tiyatrosu’nun (AŞT), üç yıldır üstlendiği Amed Tiyatro Festivali, bugün Teatra Jiyana Nû’nun Tenê Ez (Yalnız Ben) adlı oyunuyla başlıyor. AŞT oyuncularından Berfin Emektar, "Halkımızı diline, kültürüne ve sanatına sahip çıkmak için bu festivale davet ediyoruz" dedi.

'Hakikat özgür kılar' şiarıyla yapılacak olan ve 12 oyunun izleyiciyle buluşacağı festivalde Amed, Van ve İstanbul’dan tiyatro gruplarının yanı sıra Rojhilatê Kurdistan'dan gelen bir grup da oyununu sergileyecek. 5 Mayıs’ta sona erecek olan festival kapsamındaki oyunlar, ÇandAmed Tiyatro Salonu’nda oynanacak. Festivalin içeriğine ilişkin ANF'ye konuşan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar, öncülüğünü yaptıkları festivalin bu yıl 7. olduğunu hatırlatarak, tiyatroseverlerin mutlaka bu festivale katılmaları gerektiğini söyledi.

Neden 'Hakikat özgür kılar' şiarını tercih ettiklerini açıklayan Emektar, insanlık serüveninin hakikati arama; sanatın da hakikati arama yolculuğuna işaret ederek, düzenledikleri festivalin temasının da özgürlük olduğunu belirtti.

AÇILIŞ TİYATRODA OLACAK

Festivalin ilk dördünü Amed Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaptıklarını, ancak son üç yıldır Amed Şehir Tiyatrosu olarak devam ettiklerini ifade eden Emektar, şunları söyledi: "Kayyumlardan sonra kesintiye uğrayan bir süreç yaşadığımız için Amed Şehir Tiyatrosu olarak devam ettik. Bu yıl da yine tiyatromuzun bünyesinde festivalimizi yapıyoruz. Bu yıl bizim için sevindirici olan halkın olan belediyeler yine halka geçti ve belediyeye ait salonları kullanabileceğiz ama festival düzenleyicisi Amed Şehit Tiyatrosu’dur. Biz sadece belediyenin salonlarında festival kapsamındaki programı uygulayacağız. Festivalin açılışı tiyatromuzda olacak ve programın geri kalanı Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kongre kültür merkezinde sergilenecek. Bu bizim için güzel bir gelişme, çünkü daha fazla seyirci ile buluşacağız. Zira üç yıldır 80 kişilik bir tiyatro salonunda festivalimizin tüm programını düzenlemek zorunda kalıyorduk. Dolayısıyla şimdi çok heyecanlıyız."

7 KÜRTÇE, 4 TÜRKÇE OYUN

Festivalin programına ilişkin konuşan Emektar, şu bilgileri verdi: "Festivale 25'e yakın başvuru vardı. Biz bunların içerisinden 11 oyun seçebildik. 7 Kürtçe, 4 Türkçe olmak üzere 11 oyun oynanacak. Ağırlıklı olarak 4 tane kadın oyunu var. Güzel ve zengin bir program olacak. Amed Şehir Tiyatrosu'nun zaten oyunu olacak. Van Mencel Tiyatrosu'nun 2, İstanbul MKM Teatra Jiyana Nû'nun bir oyunu var. Yine Mahabad’dan gelen bir oyunumuz var. İstanbulimpro'nun bir doğaçlama oyunu olacak. Songül Öden'in tek kişilik 'Lal hayal' diye bir oyunu festivalimizde oynanacak. Başkaca oyunlar da olacak. Bunların yanı sıra son üç yıldır bizlerle dayanışma içerisinde olan dostlarımız olacak; hem Avrupa'dan hem de Kürdistan'dan. Zaten festivalin programında hepsi mevcut."

EN AZINDAN DAHA GENİŞ MEKANLAR

Amed'de yasaklar ve benzeri nesnel koşullardan dolayı halkın kendi kültür ve sanatıyla buluşması gibi sorunlarının olduğunu vurgulayan Emektar, "Belediyelerin halka geçmesiyle en azından daha geniş mekanlarda kendi kültür ve sanatıyla buluşma imkanı doğuyor. Yani Kürtlerin tek kurumsal tiyatrosu olan Amed Şehir Tiyatrosu kapatıldı bu ülkede. Tabii ki onlar kapattıklarını zannettiler ama tiyatromuz bu kente hizmet etmeye ve halkımızı tiyatrosuz bırakmamak için çalışmalarına devam etti. Bu festival de halkımızın kendi dili, kültürü ve sanatıyla buluşmanın bir yoludur" şeklinde konuştu.

TÜM HALK DAVETLİDİR

Emektar, tüm Amedlileri davet ettiklerini ve beklediklerini söyleyerek, şunları dile getirdi: "Her şeyden önce tüm asimilasyon politikalarına karşı durmak için bu festivale gelsinler, çünkü son üç yıldır bunun çok büyük acısını yaşadık. Heykeller kırıldı, yazılar kaldırıldı, tiyatrolar ve sinemalar kapatıldı. Tüm bunlara karşı durmak ve bundan sonraki süreci birlikte örmemiz için festivalimizin önemli olduğunu düşünüyor; katılımın yüksek olmasını istiyoruz. Ayrıca çok keyif alacakları bir sanat buluşmasına olacağına inanıyorum."

FESTİVAL PROGRAMI

Festival Açılışı:

26 Nisan Cuma 2019, Saat: 18.30

“Tenê Ez”

Teatra Jiyana Nû- MKM (İstanbul)

Reji ve Adaptasyon: Rugeş Kırıcı, Cihad Ekinci, Ömer Şahin

Yer: Amed Şehir Tiyatrosu Salonu Saat:19.00

 

27 Nisan Cumartesi 2019

“Benden Bu Kadar”

Seyyar Sahne (İstanbul)

Yazan-Oynayan: Burcu Halaçoğlu

Yazan-Yöneten: Celal Mordeniz

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00

 

28 Nisan Pazar 2019

“Tenê Ez”

Teatra Jiyana Nû- MKM (İstanbul)

Reji ve Adaptasyon: Rugeş Kırıcı, Cihad Ekinci, Ömer Şahin

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat:15.00

 

28 Nisan Pazar 2019

“Mal Be Kol”

Grup Ehûra (Mehabad)

Yöneten: Oumid Xakpur

Yazan: Husên Fezlûlahî

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00

 

29 Nisan Pazartesi 2019

“Zargotın Zêrgotın E”

Tetra Mencel (Van)

Yazan: Çetoyê Zêdo

Yöneten: Nazmi Karaman

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00

 

30 Nisan Salı 2019

“Kozik”

Tetra Mencel (Van)

Yazan: Adalet Ağaoğlu

Yöneten: Perînaz Delazy

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00

 

1 Mayıs Çarşamba 2019

“Zabel”

BGST - Tiyatro (İstanbul)

Metin: Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu

Reji: Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Sevilay Saral

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00

 

2 Mayıs Perşembe 2019

“Zabel”

BGST – Tiyatro (İstanbul)

Metin: Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu

Reji: Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Sevilay Saral

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 15.00

 

2 Mayıs Perşembe 2019

“Altüst”

İstanbulimpro (İstanbul)

Doğaçlama

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat:18.30

 

2 Mayıs Perşembe 2019

“Lâl Hayal”

to be house of production (İstanbul)

Yazan: Sevilay Saral

Yöneten: Ezel Akay, Aysel Yıldırım

Oynayan: Songül Öden

Yapımcılar: Tuba Ünsal- Songül Öden

Yer: ÇandAmed Kongre Salonu Saat: 20.00

 

3 Mayıs Cuma 2019

“Altüst”

İstanbulimpro (İstanbul)

Doğaçlama

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 15.00

 

3 Mayıs Cuma 2019

“Özgür Palyaço Güçleri”

Atölye Oyunu

Atölye Yürütücüsü: Ezgi Keskin

Yer: ÇandAmed Deneme Sahnesi Saat: 17.00

 

3 Mayıs Cuma 2019

“Teyba Dawî A Krapp”

tiyARTro (İstanbul)

Yazan: Samuel Beckett

Yöneten: Emre Erdem

Oynayan: Hilmi Demirer

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat:19.00

 

4 Mayıs Cumartesi 2019

“Ji Akademıyê Re Raporek”

Şa Performans (İstanbul)

Yazan: Franz Kafka

Uyarlayan: Roşeng Rojbîr

Yöneten- Oynayan: Tuncay Özel

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00

 

5 Mayıs Pazar 2019

“Tartuffe”

Amed Şehir Tiyatrosu (Amed)

Yazan: Moliere

Yöneten: Rüknettin Gün

Yer: ÇandAmed Tiyatro Salonu Saat: 19.00