Antigone Kürdistan dağlarında

Antik Yunan tragedyası yazarı Sophokles'in 2 bin 500 yıl önce yazdığı ve iktidar, ölüm, yas ve kamu vicdanı ilişkisini irdelendiği Antigone oyunu gerillalar tarafından hava saldırıları altında Kürdistan dağlarında sahnelendi.

Kürdistan dağlarında çalışmalarını sürdüren Şanoya Çiya tiyatro grubu, tragedyanın büyük yazarlarından Sofokles’in Antigone oyununu ‘Kürdistan’ adıyla dağ sahnesine uyarlayarak, gerillalarla buluşturdu.

Tev-Çand Şehit Sefkan Kültür Sanat Akademisi bünyesindeki Şanoya Çiya üyesi Ekin Roni yönetmenliğinde 1900’lü yılların Kürdistan’ına uyarlanan oyunun çevirisi Kurde Tavya tarafından yapıldı.

HAVA SALDIRILARI ALTINDA

Antigone oyunu, Türk devletinin yoğun hava saldırıları altında Medya Savunma Alanlarında Eylül ayı içerisinde 2 kez sahnelendi. Gerillalar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi ve ayakta alkışlandı.

Yaklaşık bir saat süren gösterimler sırasında gerillaya duygu dolu anlar yaşatan Şanoya Çiya oyuncuları, dağda savaş koşullarında tiyatro yapmanın ve gerillayı tiyatroyla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdiler.

KÜRDİSTAN TRADEJEDİSİ

Antigone ile dünya edebiyatında ilk direniş oyununu yazan Sofokles’in bu büyük tragedyası, ‘Kürdistan’ adıyla Kürt tiyatrosuna uyarlanırken; kadın özgürlük mücadelesinin öncülüğü, erkek egemen sistemin teşhiri, yurtseverlik ve toplumsallık ön plana çıkarılmış.

Antigone, önümüzdeki dönemde savaş alanlarındaki gerillalar ile buluşmaya devam edecek.

İLK DİRENİŞ ÖRNEĞİ

Antigone, Antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440’larda yazılmış tek perdelik tragedyadır.

Bireysel özgürlüğe inanan Antigone adlı kahramanın, inançları ile devlet yasalarının çatışması sonucu devlet otoritesine başkaldırışını ele alır. Dünya edebiyatının ilk direniş örneği kabul edilir. Kral Oidipus, Oidipus Kolonas’ta adlı oyunlarla birlikte Sophokles’in “Thebai Üçlemesi” veya “Oidipus Üçlemesi” şeklinde adlandırılan üçlemesinin son oyunudur.

Eser, ilk defa M.Ö. 442’de oynandı. Türkçe’ye Sabahattin Ali tarafından çevrildi. Eser, Jean Cocteau, Friedrich Hölderlin, Jean Anouilh ve Bertolt Brecht gibi yazarlar tarafından yeniden yazılmıştır.