AYM’den 9 Barış Akademisyeni için ‘ifade özgürlüğü’ kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘örgüt propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle cezalandırılan 9 akademisyene ilişkin “emsal” bir karar aldı. AYM, akademisyenlerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.

Dokuz akademisyen “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için “silahlı örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla cezalandırılmıştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, bu akademisyenlerin bireysel başvurularını karara bağladı.

Başvuruda bulunan akademisyenler şöyle: Füsun Üstel, İbrahim Garip, Yasemin Gülsüm Acar, Ayda Rona Aylin Altınay Cingöz, Melda Tunçay, İzzeddin Önder, Canan Özbey, Nazlı Ökten Gülsoy ve Zübeyde Gaye Çankaya Eksen.

AYM, kararında akademisyenlerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği yönünde görüş belirtti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

AYM'nin verdiği ihlal kararı “emsal” olarak değerlendirilse de, mevcut Türk yargısı göz önüne alındığında bunun gerçek bir karşılığı olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak devam eden davalar için de beraat kararlarının önünü açması umut ediliyor.