UNESCO Hewraman’ı Dünya Mirası Listesi’ne aldı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Kürdistan’ın Hewraman bölgesini Dünya Mirası Listesi’ne aldı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Kürdistan’ın Hewraman bölgesini Dünya Mirası Listesi’ne aldı.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi 27 Temmuz günü Afrika, Latin Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’da kültürel yerleri Dünya Mirası Listesi’ne aldı. Toplam 13 tesis, komitenin 44’üncü oturumunda listeye eklendi. Komite 2020 ve 2021’de adaylıkları sunulan kültürel varlıkları inceledi.
Listeye eklenen yerler arasında Doğu Kürdistan’ın Hewreman bölgesi de var.
UNESCO’nun internet sitesinde, Hewraman’da binlerce yıldır yaşayan tarım topluluğuna, olağanüstü biyoçeşitliliği ve ayırt edici kültürel yapısına dikkat çekildi.
Komitenin Hewraman'a ilişkin yaptığı tanıtım şöyle:
“Hewraman / Uramanat'ın izole ve dağlık manzarası, MÖ 3000'den beri bu bölgede yaşayan ve agropastoral bir Kürt kabile olan Hewrami halkının geleneksel kültürüne tanıklık ediyor. İran'ın batı sınırı boyunca Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde Zagros Dağları'nın kalbinde yer alan mülk, iki bileşenden oluşuyor: orta ve doğu vadisi (Kürdistan eyaletinde Zhaverud ve Taht) ve batı vadisi ( Lahun, Kirmanşah eyaletinde). Bu iki vadideki insani yaşam alanı modeli, bin yıl boyunca sert bir dağlık ortama uyarlanmıştır.
Dik yamaçların basamaklı düzeni ve mimarisi, kuru taş teraslarda bahçecilik, hayvancılık ve mevsimlik dikey göç, her yıl farklı mevsimlerde vadilerde ve yaylalarda yaşayan Hewramilerin yerel yaşam ve kültürünün ayırt edici özellikleri arasındadır.
Olağanüstü bir biyolojik çeşitlilik ve endemizm ile de karakterize edilen peyzajdaki kesintisiz varlıkları, taş aletlerde, mağaralarda ve kayalık sığınaklarda, höyüklerde, kalıcı ve geçici yaşam alanlarının kalıntılarında ve ayrıca atölyelerde, mezarlıklarda, yollarda, köylerde ve köşklerde… kendisini ifade ediyor.
Mülke dahil edilen 12 köy, Hewrami halkının binlerce yıl boyunca dağlık çevrelerinde verimli arazi kıtlığına verdiği tepkilerin evrimini göstermektedir."