Cumartesi Anneleri'nin portreleriyle vicdanlara dokunmak istiyor

Cumartesi Anneleri’nin portrelerini yaparak annelerin sesi olmaya çalıştığını söyleyen Saliha Şanlı, "Sessiz kalarak bu insanlık suçuna ortak olamazdım" diye konuştu.

İstanbul Büyükçekmece'de düzenlenen 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda Cumartesi Anneleri katılımcılarından Saliha Şanlı "Ah Cumartesi Aşk" isimli resim sergisi düzenliyor.

7. Salonda tek tek işlediği Cumartesi Anneleri’nin portrelerini sergileyen Şanlı’nın hedefi Cumartesi Anneleri ile ilgili duyarlılığın artması. İlk portresine yaşamını yitiren Cumartesi Annesi Güzel Şahin’le başladığını aktaran Şanlı, emeği ile bir farkındalık yaratıp annelerin sesi olmaya çalıştığını söyledi.

Huzur ve barış içinde birlikte yaşama yolunun geçmişle yüzleşmekten geçtiğini belirten Şanlı, "Olması gereken kaybolan, kaybedilen insanların akıbetidir. Bu politik ve etik yüzleşme yapılmadan, bir avuç kemiğe razı edilen kayıp annelerine ve yakınları orada iken, kapımı, penceremi ve kalbimi kapatıp sessiz kalarak bu insanlık suçuna ortak olamazdım. Emeğimle bir farkındalık yaratıp annelerimize ses olmaya çalıştım. Bir ilmek kat katkım olduysa başım göğe, ellerim kalbime erer" diye konuştu.

CUMARTESİ ALANI BİR VİCDAN MEYDANI

Daha önce bir sanat geçmişinin olmadığını kaydeden Şanlı, 2012 yılından beri Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri ile birlikte mücadele ettiğini belirtti. Cumartesi Anneleri'nin herkesi çocukları gibi gördüğünü ve onları çocuklardan ayırt etmediklerini söyleyen Şanlı, konuşmasına şöyle devam etti: "Beni de bağırlarına bastılar. Aramızda farklı bir bağ oluştu. Cumartesi alanı bir vicdan meydanı. Vicdanımın sesiyle annelerin resimlerini işleyemeye başladım."

İlk önce Cumartesi Annesi Güzel Şahin'in portresini yapmaya başladığını söyleyen Şanlı, "Güzel anneyi meydanda tanıdım ve kendi annem gibi gördüm. Sarılması candandı. Kaybı benim için çok acı oldu. Anneler gelip sergiyi ziyaret ediyorlar ve çok beğeniyorlar. Hanife anne geldi. Teker teker fırsat bulup geliyorlar. Bir anne gelip bütün resimlerle tek tek sohbet etti, dokundu ve ağladı. Bazıları artık hayatta değil ve onlara ‘davanızı sürdüreceğim’ diye söz verdi. Bu derin bir duygu. Ancak dokunabilen anlar bunu" şeklinde konuştu.

'HALA İSTANBUL’UN GÖBEĞİNDEKİ EYLEMDEN HABERİ OLMAYANLAR VAR'

Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırıları hatırlatan Şanlı devamla şunları belirtti: "Cumartesi annelerine son haftalarda ciddi bir saldırı düzenleniyor. Bu sergimin en azından bir farkındalık oluşturmasını ve insanların bu saldırılara karşı ses olmasını sağlayabilme umudundayım. Anneler kayıplarının kemiklerini istiyorlar, mezarları olsun istiyorlar. Bu saldırıları görünce verdiğimiz mücadelenin ve işlediğim bu resimlerin ne kadar anlamlı olduğunu br kez daha anladım."

Fuarda resimlerine oldukça yoğun ilginin olduğunu kaydeden Şanlı, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Başka insanlar gelip bakıyorlar. Merak edenler de oluyor. Sorduklarında baştan anlatıyorum onlara. Daha önce hiç duymayanlar bile var. İstanbul’un göbeğinde her Cumartesi yapılan eylemden haberi olmayan binlerce insan var ve bu sergiyle tanışmış oluyorlar. Çok farkında olan da var elbette. İnsanların yüreğine dokunuyorsa bu resimler ben başardım diyebilirim. Bu sergide Cumartesi Anneleri'ne karşı ilginin artması gerekiyor. Herkesin onların sesine ses olmasını istiyorum."