DAİŞ sonrası Ortadoğu'da yeni bir savaş çıkacak iddiası!

DAİŞ'ten sonra Ortadoğu'da savaş bitecek mi? Almanya Eski Dışişleri Bakanı Joshka Fischer, hegemonik savaşların başlayacağını yazdı. Fischer'e göre Suudi Arabistan ve İran açık savaşa girecekler.

DAİŞ sonrası Ortadoğu'da yeni savaşlar bekleniyor. Terörizmle mücadele adı altında yürütülen mevcut savaş giderek yerini hegemonik bir savaşa bırakacak.

Bu tespit, Almanya eski Dışişleri Bakanı ve yaklaşık 20 yıl boyunca Yeşiller Partisi'nin yöneticiliğini yapan Joshka Fischer'e ait.

Fischer, Medias24'te yer alan analizinde Ortadoğu'nun yeni savaşını yazdı. Bölgesel dengeleri ve savaşın aktörlerine dikkat çeken Fischer'e göre, bölgedeki istikrarsızlık İran açısından olumlu bir gelişme.

Bölgedeki gelişmeleri tarihsel olarak da ele alarak derinleştiren Fischer, özetle şu tespitlerde bulunuyor:

"İslam Devleti'nin (DAİŞ) ortadan kalkması ardından Ortadoğu tarihinin sonraki sayfasını, Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran arasında bölgesel üstünlük kurmak amacıyla açık ve doğrudan bir çatışma belirleyecek.

Bu maskeli çatışma şimdiye kadar, kaçak bir şekilde ve çoğu zaman vekalet yoluyla yürütüldü. Küresel iki aktif güç de şimdiden açıkça çatışmasa pozisyon aldılar: ABD Suudi Arabistan'ın yanında, Rusya İran kanadında.

Mevcut 'terörizmle savaş' giderek gerini hegemonik bir çatışmaya bırakacak. Suudi Arabistan ve dört Sünni ittifakının kısmen İran ile ilişkilerinden dolayı Katar'ı izole etmesiyle birlikte, bu çatışma bölgenin merkezi olan Fars Körfezi'nde ilk potansiyel kritik noktasına ulaştı.

İran ile tüm doğrudan askeri çatışmaların, tüm Ortadoğu savaşlarından daha yüksek ölçekte bölgeyi sarma riski taşıyor.

Obama'nın selefi Donald Trump da bölgeden çekilme üzerine kampanya yürüttü. Seçimlerden bu yana, Suriye'ye füzeler fırlattı, Suudi Arabistan ve ittifakları lehine genel taahhütlerde bulundu ve İran'a karşı bir söz savaşının tırmandırılmasına katıldı.

Trump, açık bir şekilde Ortadoğu konusunda öğrenme süreci ile karşı karşıya bulunuyor: Bu bölge onun öğrenme sürecini tamamlamasını beklemeyecek. İyimser olmak için bir neden yok.