Diktatöre karşı duran Yunan besteci hayatını kaybetti
Yunanistan’da 1960’lı yılların sonundaki askeri rejime karşı mücadelenin sembolü olan besteci Mikis Theodorakis, hayatını kaybetti.
Yunanistan’da 1960’lı yılların sonundaki askeri rejime karşı mücadelenin sembolü olan besteci Mikis Theodorakis, hayatını kaybetti.
Ünlü besteci Theodorakis’in 2 Eylül günü 96 yaşında hayata gözlerini yumduğu açıklandı.
Theodorakis, en ünlü Yunan bestecilerden biri olmanın yanısıra, kamusal alanda da en saygın kişiler arasında yer alıyordu.
Theodorakis, siyasi ve sanatsal bağlılığın birbirinden ayrılmaz olduğunu düşünüyordu.
SİRTAKİ’NİN KURUCUSU
Mikis Theodorakis, 1964 yılında çıkan Michael Cocoyannis’in yönettiği Zorba filminin müziğini besteledi. Bu film için üretilen sirtaki dansı da ünlü oldu.
Diktatörlüğe karşı direnişin sembolü olan Theodorakis, aynı zamanda siyasi yaşamın da sembol isimleri arasındaydı. Arkasında, solcu, isyankar ve direnişçi bir miras bıraktı.
KÜÇÜK YAŞTA MÜZİK TUTKUSU
Mikis Theodorakis, 29 Temmuz 1925’te Sakız Adası’na doğdu. Anlatımlarında çocukluğundan beri müziğe tutkun olduğunu söylüyordu. 12 yaşında ilk bestelerini kağıda dökmeye başladı ve 17 yaşında ilk konserini verdi.
DEFALARCA GÖZALTINA ALINDI, İŞKENCE GÖRDÜ
Alman, İtalyan ve Bulgar birliklerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’ı işgalinde, Atina’da gizlice konservatuar dersleri aldı ve direnişe katıldı. İki kez tutuklandı ve işkenceye maruz kaldı. Kurtuluş Savaşı ardından Yunanistan’daki iç savaş sırasında komünist bir militan olarak birçok kez gözaltına alındı ve yine işkence gördü.
1950’de sona eren kaostan bir yıl sonra konservatuar diplomasını alan Theodorakis, Assi Gonia isimli eserini oluşturdu. Daha sonra Girit Adası’na giderek ilk orkestrasını oluşturdu. Sonraları Fransa’nın başkenti Paris’e de giderek, senfonik müzik, oda müziği, kantat ve oratoryolar, bale müziği gibi besteleri ile takdir edilen bir klasik besteci oldu.
Diktatörlüğün çöküşü ardından 1974’te Atina’ya döndüğünde, büyük bir kalabalık onu havaalanında karşıladı. 1981’de Komünist Parti’ye katılarak, milletvekili seçildi. 1990’da sosyalist yönetici Andreas Papandreou’yu popülizmle eleştirerek, muhafazakar Yeni Demokrasi’ye katıldı ve bakanlık görevini aldı.