Dil Çalıştayı: Her yerde Kürtçe konuşulmalı

Kürt Dili Platformu tarafından düzenlenen 'Dil Çalıştayı'nda,  asimilayona karşı mücadelenin büyütülmesi, evde, sokakta ve yaşamın her alanında Kürtçenin kullanılması istendi.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi temsilcileri tarafından oluşturulan Kürt Dili Platformu, "Bugün anadilimiz, yarın milletimiz" sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında Plaza Otel'de "Dil Çalıştayı" düzenledi. Çok sayıda milletvekili, parti başkanı, yazar, şair, dil bilimci, aktivistin katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan PDK-T Sözcüsü Şerefhan Ciziri yaptı. Şerefhan, Kürtçe üzerinde devam eden asimilasyon politikalarının ciddi bir tehlike haline gelmesi ile bir araya geldiklerini söyleyerek, "Dilimizi kaybetsek ulusumuzu da kaybedeceğiz" dedi.

ASİMİLASYON KATLANARAK SÜRÜYOR

Divan Başkanı Dil Bilimci Mülkiye Birtane, Çalıştay'ın önemini anlattı. Birtane, "Şimdi ise Kürdün varlığı kabul ediliyor ancak temel hakları inkar ediliyor. Bu hakların en başında gelen anadilde eğitim üzerinde asimilasyon politikalarının katlanarak devam ettiği ve farklı evrelere taşındığına görüyoruz" şeklinde konuştu.

SAHİP ÇIKMAZSAK ÇOCUKLARIMIZ HESAP SORAR

Azadi Hareketi Sözcüsü Ayatullah Aşiti, Kuran'ı Kerim'den alıntılar yaparak anadilini öğrenmenin üzerlerinde farz olduğunu belirtti.

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek de dilin tarih ve kültür olduğunu, varlıklarını oluşturan kültür ve tarihlerinin bugün saldırı altında olduğunu söyledi. Çiçek, "Bugün dilimize sahip çıkmazsak çocuklarımız ve torunlarımız bizde hesap sorar. Dilimizi koruyup ve geliştirmek bizim insani ve ahlaki sorumluluğumuzdur. Kürt kazanımları dört parçada da saldırı ve tehdit altında. Bu saldırılara en büyük ve kutlu cevabın ulusal birlik olacaktır" dedi.

KAMPANYAYA SAHİP ÇIKILMALI

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kürdün varlığını diline saldırarak yok etmek isteyenlerin bugün sistematik asimilasyon politikalarını kayyumlar üzerinden sürdürdüğünü vurguladı. Kürt partilerinin bu saldırılara karşı tarihi bir adım attığının altını çizen Uca, başlatılan kampanyaya omuz verilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

DİL VARLIK YOKLUK SAVAŞI VERİYOR

ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, kamusal alanda Kürtçenin her geçen gün daha az konuşulduğunu ifade etti.  Çiftyürek, "Bunu koruyup ve sağlam adımlarlar geliştirilip süreklileşmesi gerekiyor. Parti elbiselerini çıkarıp dil elbisesini giyip sokakta ortak bir fotoğraf verelim diye konuştu.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Başkan Yardımcısı Vahid Aba ise çalışmalarının sonuç vermesi için güçlü bir siyasete gereksinim olacağını kaydetti. PDK Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak ise, "Kürtçe tüm Kürtlerin dilidir. Bundan dolayı Kürtleri temsil edecek her grup ve partinin temsilcileri bu platformda yer almalı" dedi.

KDP- T Başkanı Mehmet Emin Kardaş'da şunları dile getirdi: "Dil toprağa bağlı. Toprağa bağlı olmayan dil hiçbir zaman resmiyete kavuşmaz ve bir statü elde edemez. Bugün dilimiz üzerinde devam eden yasaklardan dolayı bizi bir millet olarak görmüyorlar. Kürt dili çok zengin bir dildir ve bugünlere ulaştı. Ancak şu an varlık ve yokluk savaşı veriyor. Dil mücadelesi tüm Kürtlerin ortak mücadelesidir."

SONUÇ BİLDİRGESİ SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Konuşmaların ardından Çalıştay'a ara verildi. Ardından atölye çalışması için üç grup oluşturuldu. Birinci grup Kürt siyasi partilerinin belirlenen talepleri gündemlerine alıp, bu konuda oluşturacakları kamuoyu ile Kürtçenin resmi dil kabul edilmesi ve eğitim dili olmasını bir toplumsal talebe dönüştürmesini oluşturuyor. İkinci grup, hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimlerde bulunarak bu taleplerin iletilmesinde yer alıyor. Siyasetçi ve avukatların yoğun olduğu üçüncü grupta ise Türkiye'nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeler dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınmasını oluşturacak.

Kürt dil uzmanlarının atölye çalışmalarında yürüteceği tartışmalar sonucu Kürtçe için yol haritası belirlenecek. Çalıştay'ın sonuç bildirgesi ise Salı günü Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde yapılacak basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşılacak.