‘Ev der Heftanin e’ fotoğrafının hikayesi

Türk devletinin Güney Kürdistan’a düzenlediği işgal saldırılarına karşı gerillanın Cenga Heftanin’i Kürt kamuoyu başta olmak üzere dünya kamuoyuna duyuran “Ev der Heftanin e" fotoğrafının da bir hikayesi var.

O hikaye, Cenga Heftanin’in sloganını da belirledi. HPG gerillası Tolhildan yerden göğe kadar, tüm tanrılara meydan okurcasına “Ev der Heftanin e” diyordu.

“Ev der Heftanin e” artık tüm alanın sesi olmuştu ve bu ses gerilla Tolhildan’ın düşmanla ilk karşılaşmasında söylediği ilk cümleydi.

Bu sloganla Heftanin direnişinin gidişatı da belli olmuştu.

Gerillanın nasıl savaşacağından, nasıl direneceğine, zaferi nasıl getireceğinin de yol haritasıydı adeta. Çünkü gerilla Tolhildan’ın sesi yeri göğü inleten bir saldırı ruhu ortaya koymuştu…

KOMUTAN ÇİYAGERLERDEN GERİLLA TOHLİLDANLARA..

2015-2016’da Amed’in Sur ilçesinde Türk ordusunun kabusu olan, Paris komününü bile geride bırakan 105 günlük öz yönetim direnişinde işgalcilerin saldıracağını duyduklarında “Hele bir gelsinler” diyen Komutan Çiyager’in komutasındaki savaşçıların çizgisini göstermişti.

Bu çizgi direnişin renginin nasıl zaferle buluşacağını Kürdistan gençleri hep direnerek gösteriyor. Direniş hangi boyutta olursa zaferle buluşacağının sesi de gerilla Tolhildan’ın sesiydi.

Çünkü gerilla Tolhildan’ın yürüdüğü yolda haksız yere kimseye saldırmak, birilerinin toprağını işgal etmek, zalimlik etmek yoktu. Bu yol onurluca yaşamanın, inanarak savaşmanın, güzelliği getireceğine inanarak kavga etmenin hatta yeri geldiğinde kendi elinle kendini ölümsüzleştirmenin yoluydu. Ve Tolhildan bu yolun anlamına varmıştı.

Gerilla Tolhildan, “Kendimi özgürlüğün onurlu davasına adayan bir militan olarak topraklarıma girmelerine izin vermiyorum, bu toprakların üzerinde dökülen kanları, bu toprakların üzerinde yaşanılan anıları, taşında, ağacın gövdesinde saklı olan tüm hikayeleri size vermeyeceğiz, ezdirtmeyeceğiz” diye bağırıyordu aynı zamanda…

Bu fotoğraf işte bunları ifade ediyordu ve gerilla Tolhildan’ın sesi, Cenga Heftanin’in sesi oldu. Heftanin’e ayak basan her işgalcinin kulağında gerilla Tolhildan’ın, “Ev der Heftanin e” sesi çınladı.

Gerilla Tolhildan; 25 Nisan 2020’de Heftanin’in Şehit Kendal alanında üç arkadaşıyla birlikte işgalcilere saldırdı. İşgalcilerle ceng meydanında çarpışarak şehit oldu…