Festivale 4 yeni albüm

Mîr Müzik, 8 Eylül’de Almanya’nın NRW eyaletindeki Dinslaken kentinde düzenlenecek Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nde 4 albümü dinleyicileriyle buluştuyor. Festivale de katılacak sanatçılar Mîr standında albümlerini imzalayacak.

Mîr Multimedia Yapım Şirketi, Eylül ayında yeni albümleri müzik piyasasına çıkarıyor. Mîr Müzik etiketli 4 yeni albüm ilk kez 8 Eylül’de yapılacak festivalde dinleyicinin beğenisine sunulacak. Sanatçılar Ciwan Çewlîg’in „Distara“, Simar’ın „Can“ isimli albümleriyle „Stranên Şoreşê“ ve „Guldesteyek Ji Stranên  Bilez-1“ isimli derleme albümleri çok yakında dinleyicisiyle buluşacak.

DİRENİŞ STRANLARI

Festival öncesinde Mîr Müzik Genel Müdürü Ali Kaya, yeni albümlere ilişkin gazetemize bilgi verdi: „Bu sezon Mîr Multimedia ismi ile 4 yeni CD standlarda ve dijital ortamda yerini alacak. Hazırlanan bu CD’lerden iki tanesi derlemedir. ‘Stranên Şoreşê’ marşlar ve en son Efrîn direnişi üzerine yapılan stranların yer aldığı bir CD’dir. Çerxa Şoreşê’den başlayan ve Tola Salan’a kadar devam eden direniş müzikleri bu çalışmada bir araya getirildi. Yeniden anımsamak, direniş geleneğinin coşkusunu yeniden tatmak ve umut ile yaşama bakışın ezgileri bu çalışmanın özünü oluşturuyor.

DÖRT PARÇADAN OTANTİK ESERLER

Hazırlanan ikinci CD ise Kürdistan’ın 4 parçasından otantik ezgilerin bir araya getirildiği „Guldesteyek ji Stranên Bilez-1“ çalışmasıdır. Serhat’tan Bingöl’e, Behdinan’dan Soran mıntıkasına, Mardin’den Hakkari’ye otantik ezgiler bir araya getirilmiştir. Coşkusu kadar, toplumsallığı çok anlamlı işleyen bu geleri eserler bizleri yeniden kendi özümüzle buluşturma amacı güdüyor. Kendi özümüzle bütünleştiğimiz an, onu tanıdığımızda müziğimiz üzerindeki talanı daha iyi görüp sahiplenme duygusunu ön plana çıkarma amacı güdüyor bu çalışma.

İKİ SANATÇIDAN YENİ ALBÜM

Bunların haricinde iki sanatçımızın CD çalışmaları da bulunmakta. Kürtçe’nin Kîrmancki lehçesi ile hazırlanan Ciwan Çewlîg’in „Distara“ adlı albüm çalışması önemli bir emeğin yansıması. Özellikle kaybolma tehlikesi ile yüz yüze kalan Kirmanckî lehçesinden hazırlanan ve ağırlıkta yöresel eserlerle bir bütünlük yakalamaya çalışan bu albüm, önemli bir miras olarak Kürt müziğine kalacaktır. Distara’dan başlayıp Çem Çolîgî’ye varan serüven, dinleyicileri önemli bir serüvene katacaktır.

Sanatçı Sîmar’ın hazırladığı ve „Can“ ismini verdiği albüm çalışmasıda Mîr etiketi ile çıkacak. Toplumsal değerlere ve kutsallıklara yer vermeye çalıştığı çalışmasında otantik bazı eserlerlere de yer vererek dünü ve bugünü ustaca harmanlamıştır. Dünün ve bugünün ortak değerlerde buluştuğunu bir kez daha Sîmar’ın yeni CD’sinde görebilirsiniz. 

Kaynak: Yeni  Özgür Politika