Freemuse: Türkiye sanatçılara zulüm yapıyor

Dünya Özgür Müzik Forumu, AKP'nin muhalif sanatçılara saldırılarına tepki göstererek, Ferhat Tunç örneğini verdi ve kampanya başlattı.

Merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Dünya Özgür Müzik Forumu (Freemuse), AKP hükûmetinin yargı kıskacındaki Sanatçı Ferhat Tunç şahsında, ifade özgürlüğü istedi.

Yazılı açıklama yapan ve kampanya başlatan Freemuse, Tunç'un, barışçıl ifadeleri nedeniyle yargılandığına dikkat çekti.

'TÜRK MAKAMLARI SANATÇILARA ZULÜM YAPIYOR'

"Sanatçı olarak 30 yılı aşkın kariyerinin son 10 yılında, müzik ve diğer barışçıl ifadeleri nedeniyle Ferhat, birçok hükûmet soruşturması ve kendisine karşı açılan davaların hedefi olmuştur" denilen açıklamada, sanatçı hakkında şimdi de iki yeni dava açıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Şubat 2015'te çıkan ve Ferhat Tunç'un hapis cezasına çarptırılarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki hükmüne rağmen, o şimdi sosyal medyada paylaşılan yayınlarla ilgili iki ayrı davada 'terör örgütü propagandası' ve 'Cumhurbaşkına hakaret' suçlamalarıyla karşı karşıya" denildi.

"Ferhat'ın davası, Türk makamlarının sanatçıları, kültür üreticilerini ve yayıncıları nasıl taciz ettiği, zulüm yaptığı, saldırdığı ve hapsetmeye devam ettiğinin kanıtıdır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Özellikle, Türkiye'de sanatsal çevre, Ferhat gibi yüzlerce sanatçının sanatsal ifade özgürlüğüne karşı baskı ve kısıtlamalarla yüz yüze kaldıkları 2016'daki darbe girişiminden bu yana daha da kötüye gitti" diye kaydedildi.

KAMPANYAYA KATILIM ÇAĞRISI

Freemuse, Türkiye'deki sanatçılarla dayanışma adına, davaların düşürülmesi için başlatılan kampanyaya katılma çağrısında bulundu. 

Kampanya metnini imzalamak için:

https://freemuse.org/def_art_freedom/drop-charges-musician-ferhat-tunc-turkey/