Gezen’in cenazesi korsanvari bir şekilde gömüldü

Tekirdağ Cezaevinde yaptığı eylem sonucunda şehit düşen tutsak Zülküf Gezen’in cenazesi ailesinden ve HDP’lilerden kaçırılarak, korsanvari bir şekilde Amed’e getirilerek, korsanvari bir şekilde toprağa verildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde eylem yapan Zülküf Gezen’in cenazesi, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda polislerce alıkonularak, ailesinden habersiz Amed’e getirildi. HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Cenaze korsanvari bir şekilde kaçırıldı” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek için yaptığı eylemde şehit düşen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi olan tutsak Zülküf Gezen’in cenazesi, İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirilmesi ardından sabah 09.50 uçağı ile Amed’e getirilerek, Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilmesi bekleniyordu.

İstanbul Atatürk Havalimanı morgunda bekletilen Gezen’in cenazesi, ailesinden habersiz alıkonularak, Amed’e getirildi. Cenazenin Türk Hava Yolları’nın TK2600 sayılı seferi ile 00.20’de Amed’de ailesini arayan polis, “Bu gece cenazeyi defnedeceğiz. İster katılırsınız, ister katılmazsınız” dediği ileri sürüldü.

‘CENAZE KORSANVARİ BİR ŞEKİLDE KAÇIRILDI’

Haberi alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri cenazeyi almak üzere gittikleri Diyarbakır Havalimanı’nda polislerce engellendi. HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, havalimanının abluka altında alındığını belirterek, girişlerinin engellendiğini söyledi. Cenazenin Amed’e ulaştığını doğrulayan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise “Cenaze korsanvari bir şekilde kaçırılarak, Diyarbakır’a getirildi. Havalimanı karakola dönüştürülmüş durumda ve geçişimiz engelleniyor” dedi.

HDP milletvekilleri Pero Dündar, Musa Farisoğuları, Remziye Tosun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Saliha Aydeniz ve Ayşe Acar Başaran, cenazeyi almak üzere Diyarbakır Havalimanı’na geldi. Havalimanı yüzlerce polis ve zırhlı araçlarla abluka altına alınarak, HDP’li vekillerin geçişi engellendi. Burada vekilleri kalkanlarla çembere alan polis müdürü, milletvekillerinin cenazeye katılmalarına izin vermeyeceğini belirterek, “Ben devletim, devlet kararı var. Aileye taziyede bulunabilirsiniz ama cenazeye katılamazsınız” dedi.

Daha sonra polis, cenazeyi alarak ranger ve sivil araçlar eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’na götürdü. Yeniköy Mezarlığı’nı da zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri ile abluka altına alan polis, HDP’li vekiller Saliha Aydeniz, Semra Güzel ve Nuran İmir’i sürükleyerek mezarlığa girişlerini engelledi. Cenaze, polis eşliğinde bazı aile bireylerinin de katılımıyla toprağa verildi.