'Hamzaoğlu' tiyatro oyunu Şişli’de sahnelendi

Barışı savunduğu için 116 gündür Silivri 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için Şişli'de 'Hamzaoğlu' isimli tiyatro sahnelendi.

İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri, HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için hazırladıkları 'Hamzaoğlu' isimli tiyatro oyununu Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde sahneledi. HDP milletvekilli adayları, sanatçılar, siyasetçiler ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün izlediği tiyatro oyunu sömürüsüz, özgür ve halkların barış içinde yaşayacağı bir dünya vurgusu yapıldı.

Barışı savunduğu için 4 aya yakındır Silivri 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için 'Hamzaoğlu' isimli tiyatro sahnelendi. İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri Hekim ve yazar Selçuk Erez tarafından yazılan ve Gülsüm Soydan yönettiği ‘Hamzaoğlu’ tiyatrosunun oyuncuları İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleriydi.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE ADANMIŞ YILLAR

Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde sahnelenen oyun, HDP milletvekili adayları Ahmet Şık, Oya Ersoy, tiyatrocu Gülriz Sururi, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, EMEP Genel Başkan yardımcısı Levent Tüzel, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, tahliye edilen Boğaziçi öğrencileri ve aileleri tarafından izledi.

Tiyatro oyunu öncesi açılış konuşmasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip yaptı. İzleyicileri selamlayarak sözlerine başlayan Saip, "Bazı insanların varlıkları insanlık adına umut vericidir. Tanışmamış olsanız bile varlıkları ile doğruluğun, nesnelliğin, iyi hekimliğin teminatı olduğunu bilirsiniz. İşte Onur Hamzaoğlu bu insanlardan biridir" dedi.

Hamzaoğlu’nun birçok kimliği bir arada barındıran bir kişi olduğunu ifade eden Saip, akademik birikimiyle yaşamını halkın sağlığına adayan Hamzaoğlu’nun sağlık bilimleri ile sosyal bilimler arasında köprüler kurmuş bir araştırmacı, halkların ve emekçilerin hakları, özgürlükleri için yıllardır mücadele eden bir aktivist olduğunu vurguladı.

SÖMÜRÜSÜZ, BARIŞÇIL BİR DÜNYA İÇİN

Pınar Saip’ın konuşması ardından ‘Hamzaoğlu’ isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Bhopal, Timsah ve Körler Ülkesi başlıklı üç bölümden oluşan oyunda, Onur Hamazoğlu’nun tahliye edildiği gün eşi Özlem Özkan ile yaptığı sohbet etrafında gelişiyor.

3 Aralık 1984’te Hindistan-Bhopal'de gerçekleşen dünyanın en büyük endüstriyel felaketi üzerinden Dilovası çevre felaketi, SOMA, Ermenek’teki işçi katliamlarının irdelendiği oyunda, tutsak alınan insanların kararlılığını, yalnızlığını ve yaşanan zulüm karşısındaki toplumsal körlüğü konu alındı.

Sahne arkasına konulan sinevizyon gösterimi eşliğinde Onur Hamzaoğlu'nun fotoğraflarıyla desteklenen oyunda sömürüsüz, özgür ve halkların barış içinde yaşadığı bir dünya vurgusu yapıldı.

HAMZAOĞLU: ZULME TİYATRO İLE DİRENMENİN COŞKUSU İÇİNDEYİM

Oyunun bitiminde ayakta alkışlanan İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri, "TAMAM" ve "Onur hocaya özgürlük" yazılı pankartlar açtı. Sahneye çağrılan oyunun yazarı Selçuk Erez ve yönetmeni Gülsüm Soydan’a çiçek verilirken, sahnede Onur Hamzoğlu’nun Silivri 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mesaj da okundu.

KHK’lerle ihraç edilen Prof. Dr. Feride Aksu Tanık tarafından okunan mesajda Hamzaoğlu şunları kaydetti: "Sevgili dostlarım hoş geldiniz. Yıllar önce ortaokuldan sonra konservatuar tiyatro bölümüne gitmek için direnememiştim. Ama bu günlerde her türlü eşitsizliğe, haksızlığa, zulme ve kine karşı tiyatro ile direnebilmiş olmanın ve bunu sizler aracılığıyla da vesile olmanın coşkusu içindeyim. Emek verenlere, zaman ayıranlara teşekkür ederim. Böyle bir onuru ilk kez yaşıyorum."