HDP: AKP-MHP dil ve kültürkırım uyguluyor

Dünya Ana Dili Günü'nü kutlayan ve herkesi ana diline sahip çıkmaya çağıran HDP, "Dil ve kültürkırım politikaları, bugün de AKP-MHP iktidarı tarafından sürdürülmektedir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Dünya Ana Dili Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, "Hayata geçirilen sistematik asimilasyon politikaları sonucunda Türkçe dışındaki dillerin kamusal alandan uzak tutulması sonucunda nesiller arasındaki dilsel transfer önemli oranda sekteye uğratılmıştır. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre, bu politikalar sonucunda Türkiye'de yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında bulunan 18 dil vardır" denildi.

'DİL VE KÜLTÜRKIRIM AKP-MHP İLE SÜRÜYOR!'

"Yüzyılın başından itibaren uygulanan sistematik dil ve kültürkırım politikaları, bugün de AKP-MHP iktidarı tarafından sürdürülmektedir" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:
"Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana Kürtçe gazete, dergi, ajans, radyo, yayınevi, kreş, dernek, enstitü ve TV kanallarının KHK ile kapatılması bu anlayışın bir devamı olarak hayata geçirilmiştir. Yeni rejimin yönetsel aparatlarından biri olan Kayyım rejimi ile Kürtçe üzerindeki baskılar artırılmış, çok dilli ve çok lehçeli belediyecilik hizmetleri lağvedilmiş, yaratılan milliyetçi histerilerle sokakta anadilinde Kürtçe konuşan yurttaşlar katledilmiştir. Bugün de Meclis kürsüsünde konuşulan Kürtçenin, tutanaklara “bilinmeyen-anlaşılmayan” dil olarak geçmesi AKP-MHP iktidarının Kürtçeye yaklaşımının bir izdüşümüdür.

'İNSANLIK SUÇU'

Yüzyıldır sistematik bir şekilde sürdürülen ana dili yasağı ve asimilasyon, bir insanlık suçudur. Bugün de Kürtçe başta olmak üzere bütün ana dillerin varlığını tanımak ve kullanımını yasal güvence altına alıp geliştirmekten bir yana, yasaklayıcı hükümler varlığını anayasa ve yasalarda korumaktadır. AKP-MHP iktidarı, yasakçı ve asimilasyoncu geleneğe sahip çıkmakta, bu çağ dışı uygulamaların yürütücüsü ve sürdürücüsü pozisyonundadır."
HDP, yasakçı ve asimilasyoncu politikalara karşı dillerini savunan ve geliştirenleri selamlayarak, herkesi ana dilini sahiplenmeye çağırdı.