'Hep Kavgaydı Yaşamım'ın 2. cildinin İngilizcesi yayımlandı

Kürt kadın devrimci Sakine Cansız'ın anlatısından oluşan ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabının 2. cildinin İngilizcesi yayımlandı.

Kürt kadın devrimci Sakine Cansız'ın (Sara) kaleme aldığı üç ciltlik ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabının İnglizcesi, Pluto Press Yayınevi tarafından basıldı. Dün akşam Londra’da bulunan Mosaic Rooms adlı kurumda yapılan tanıtım etkinliğinde kitabın çevirmeni Yazar Janet Biehl ve Gazeteci Deniz Bilgin, sunum yaptı. Etkinliğe Avrupa Parlamentosu Milletvekili Julie Ward’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Kitabın ilk cildi yine Pluto Press Yayınevi'nden Janet Biehl’in çevirisiyle Nisan 2018’de, ‘Sara; My Whole Life Was a Struggle’ adıyla yayımlanmıştı. İkinci cil de ‘Sara:Prison Memoir of a Kurdish Revolutionary’ (Sara: Bir Kürt Devrimcinin Zindan Anıları) adıyla yayımlandı.

BIEHL: ONUR VERİCİ

Kitabın tanıtımı amacıyla Londra’da yapılan etkinliğe Skype üzerinden katılan Yazar Janet Biehl, Sakine Cansız’ın yaşamından kesitler sundu. "Böylesi tarihi bir devrimcinin yaşamından bir kesiti İngilizceye çevirmek benim için onur verici" diyen Biehl, Cansız’ın Kürt devrimci kişiliğinin yanı sıra uluslararası bir sosyalist kadın devrimci olduğunu ifade etti.  Biehl, "Çok olağanüstü bir yaşam hikâyesi. Böylesi olağanüstü ve tarihi önemde bir devrimcinin yaşamını size taşıdığım için çok onur duyuyorum. Sakine Cansız uluslararası alanda mutlaka daha fazla tanınmalı, daha fazla bilinmeli" dedi.

BİLGİN: KÜRDÜN VE KADININ TARİHİ ANLATILIYOR

Kitabın tanıtım etkinliğinde bir konuşma yapan Gazeteci Deniz Bilgin ise Sakine Cansız’ın, kendi hayatını anlattığı Hep Kavgaydı Yaşamım kitabında aslında yok sayılan bir halkın tarihinin bir bölümünü, PKK tarihini ve bununla beraber Kürt Kadın Hareketi tarihini anlattığını ifade etti.

İKİNCİ CİLTTE ANLATILANLAR

Paris’te iki arkadaşıyla birlikte katledilen PKK’nin önder kadrolarından Sakine Cansız’ın (Sara), otobiyografisini kaleme aldığı 3 ciltlik “Hep Kavgaydı Yaşamım” adlı kitabın ikinci cildi, Sakine Cansız’ın 1979’da Elazığ’da yakalanışından 1991 yılına kadar süren serüvenini anlatıyor. Elazığ’da tutuklanmasıyla başlayan süreç ve Malatya, Amed 5 Nolu Zindanı, Amasya, Bursa ve Çanakkale cezaevlerinden geçen süreç işlendi. 12 Eylül faşizmin ülkeyi kavurduğu dönemi Amed zindanında karşılayan Sara, direnişiyle PKK tarihinde önemli bir yer edindi.

JANET BIEHL

Kitabın her iki cildini İngilizceye çeviren Yazar Janet Biehl, 20 yıldan fazla tanınmış düşünür Muray Bookchin ile beraber çalıştı. Son olarak ‘Ekoloji ve Felaket: Murray Bookchin’in yaşamı’ adlı kitabı yayımlanan Biehl, yine Rojava Devrimi adlı kitabı da İngilizceye çevirmişti.