Heybesinde şiir olan çerçi

Çetin Lodî, acıyı, hüznü, toplumsal yaraları takas etmek yerine biriktirerek şiir olarak sunan bir çerçi.

Daha çocukluk yıllarında babasının yanında çerçiliğe ilk adımını atan Kürt şair Çetin Lodî, uzun yıllar halkın içinde kalarak, tanıklıklarını, aşkları ve kederleri şiire döküyor.

Çetin Lodi, 4 Nisan 1978’de Siirt’in Eruh (Dihe) ilçesine bağlı Lode köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Lode köyünde bitirdi. 1990 yılında ailesiyle birlikte Batman’a (Elih) göç etti ve hala orada yaşıyor. İki şiir kitabı bulunan Lodi’nin şiirleri Çirûk, Tîroj ve Nûbihar dergilerinde birçok sefer yayınlandı.

Kürt şair Çetin Lodî'nin 'Rê û Rê' isimli şiir kitabı, Na Yayınları'ndan çıktı. Kürtlerin yaşadığı acılar üzerine yazdığından dolayı hüzünlü bir dil kullandığını dile getiren Lodî, "Ben de her Kürt yazar ve şair gibi Kürt halkının gerçekliğini ve acılarımızı mürekkebe dökmek istedim. Ben şu anda ikinci şiir kitabımı hazırlıyorum. Daha çok şiir üzerinde yoğunlaşıyorum. Kendi gerçekliğimiz ve acılarımızı şiir yolu ile daha rahat bir şekilde dile getirebiliyorum" dedi.

 Kürt halkının kültürü ve sanatının masallar, destanlar, şiirler ve ninniler sayesinde bugüne kadar gelebildiğine dikkat çeken Lodî, “şiir toplumun aydınlığıdır” diyor.

İkinci şiir kitabı Çavên Şevînî, 59 şiirden oluşuyor. “Bu eserimle atalarımın izini sürdürmek istedim. Şiirlerim Kürtlük hissleriyle örüldü. Bazen öfkeyi, bazen heyecanı, bazen üzüntüyü ve çaresizliği haykırıyor. Bazen de Kürt dengbêjliğinde direnişçiliğin kavramlarıyla kahramanlıkların ve mücadeleciliğin sözcülüğünü yapıyor" diyen Lodî, gazeteci Ömer İke ile söyleşisinde şiirlerinde atalarının kültüründen uzaklaşmamaya çalıştığını vurguluyor. Lodî, şunları dile getiriyor: “Şiirlerimde bugün ve dün yaşanan olayları şiirsel bir dille haykırdım. İki şiirde de Cizre katliamına ve Tahir Elçi’nin mücadelesine dikkat çektim. Toplumumun acılarını şiirsel bir dille anlatmaya çalıştım. Şiirlerimden tandır ekmeğinin tadı, yeni açılmış çiçeklerin kokusu geliyor. Bu şiir kitabıyla toplumun sesi, ruhu olmak istedim.”