‘Hile yapılmazsa Kılıçdaroğlu kazanır’

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, muhalefetin ikinci turda tam saha pres yapparak hileye engel olması durumunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını söyledi.

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerin hilelerin gölgesinde geçtiğini ve kriminal bir durumun oluştuğunu belirten İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık,  seçimlerde yapılan hilenin ortaya çıkarılmasına muhalefetin gücünün yetmediğini savundu. 

ANF’ye konuşan Eliaçık, 14 Mayıs’ta ciddi hilelerin devlet merkezli yapıldığını belirterek, “Seçim sonuçlarında anket şirketlerinin, sosyolojinin, sosyal bilimlerinin, istatistik veri bilimlerinin ölçmediği bir durum var. Bütün anket şirketleri bu şekilde yanılmış olamaz. Seçimlerde yapılan hilenin ortaya çıkarılmasına şu an muhalefetin gücü yetmiyor. Acziyetimiz ortaya çıkar diye de her şey normal, hile yok, diyorlar. Halbuki ortada kriminal bir durum var. Devletin birçok kanadı işin içinde” dedi.

6 MİLYON SEÇMEN FAZLA

Seçimlerde milliyetçi dalganın yükseldiği ve bunun sonuçlara etki ettiği yönünde yapılan algıların doğru olmadığını dile getiren Eliaçık, şöyle devam etti: “Nüfus artışına göre 6 milyon seçmen fazla yazılmış, bunu kimse izah edemiyor. 1 milyon 800 bin fazla seçmen var. Köy ve mezralarda oy girişleri olmuş. 50 bine yakın köy ve mezra sandığında muhalefetin doğru dürüst sandık görevlisi, müşahidi yok. Sığınmacılardan, depremde ölenlerden ortalama fazla seçmen çıkartmışlar. 3-4 kimlikle ayrı ayrı sandıklarda oy kullananlar ortaya çıkmış. Bence sonuçlar seçimden önce anket şirketlerinde geçtiği gibiydi. Kılıçdaroğlu ya önde ya da kazanmış görünüyordu. İddia edildiği gibi yükselen milliyetçi bir dalga da yok. 2018’e göre milliyetçi partilerin oyları gerilemiş, sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı illerde milliyetçi partilere bir oy kayışı da yok. Oysa iddia edildiği doğruysa patlama olması lazımdı.” 

ÇÖZEBİLECEK BİR GÜÇ DE YOK

AKP’nin seçimlerde gerilediği ve yüzde 8 düşüş yaşadığını anımsatan Eliaçık, seçimlerin matematiksel sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıtı: “2018 göre oylarını artıran tek parti yüzde 3 ile CHP. muhafazakâr seçmenden oy gelmiş ama CHP’nin kalesi olan illerden de oy kaybetmiş. Oralarda da Sinan Oğan, Zafer Partisi ve MHP’ye gitmiş. AKP 8 puan düşmüş. Ama Cumhurbaşkanlığı seçimleri bu matematik verilere yansımadı. Orada başka bir şey var. Ama bunu çözebilecek bir güç de yok.”

GELİŞMİŞ İSLAMIN BİLİNCİN GERİSİNDELER

AKP’nin oluşturduğu milliyetçi ve dinci Cumhur İttifakı’nın seçimlerde dini referansları kullanarak, oluşturduğu algıyı da değerlendiren Eliaçık, “AKP’nin ve onu destekleyen ittifakın din anlayışı 70’li yıllardaki dini seviyeyi geçemiyor. Oysa İslami bilinç çok gelişti. AKP, Hüda-Par gibi partiler ve tarikatlar bu gelişmiş İslami bilincin çok çok gerisindeler” dedi.

KILIÇDAROĞLU DA SÖYLEMİ DE YANLIŞ DEĞİLDİ

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını doğru ve yerinde bir karar olarak gördüğünü ifaden Eliaçık, şöyle konuştu: “Muhalefetin adayı da söylemi de yanlış değildi. Kurduğu ittifaklar ve aldığı destekler de yeterliydi kazanmak için ama hileye mâni olamadılar. Kriminal bir durum ve bununla baş edemiyorlar. Eğer ikinci turda tam saha pres yapar, hileye mâni olurlarsa Kılıçdaroğlu anketlerin çoğunda geçtiği gibi kazanmış olacak.”